OTVARANJE IZLOŽBE DAMIRA SOKIĆA

OTVARANJE IZLOŽBE DAMIRA SOKIĆA

4. lipnja, 2019.

 

U Francuskom paviljonu zagrebačkog Studentskog centra u četvrtak, 6. lipnja, od 19 sati, otvara se izložba Damira Sokića „Skladište moderne“.

Damir Sokić je bio studentima omiljeni profesor slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, unatoč protivljenju studenata voljom dekana natjeran u mirovinu.  Rođen je u Novoj Gradiški. Diplomirao 1977. na Akademiji u Zagrebu (N. Reiser) na kojoj je profesor od 1999; bio je suradnik Majstorske radionice Lj. Ivančića i N. Reisera 1977–79. Konstruirao objekte i lumino-kinetičke instalacije (Žarulja, 1979; Crvena konjica, 1982; Fikus, 1997); od 1990. često reinterpretira avangardu, poglavito Mondrianov neoplasticizam (Rose, 1987; Kompozicija broj 10, 2004.

Iz teksta predgovora Vanje Babića:

“Tradiciju se može negirati i osporavati, ali nije moguće ne imati odnos naspram nje, pa makar on bio i podsvjestan. Istodobno, tradicija može biti moćno i opasno oružje u rukama autora, svojevrsni mač s dvije oštrice: s jedne strane otvara potencijal za kreiranje vizualno kultiviranih i intelektualno slojevitih radova što ostvaruju potentne dijaloge s nekim konkretnim umjetničkim artefaktima ili idejama iz prošlosti, dok s druge strane prijeti opcijom zapadanja u bezdan frivolna, beživotna i sladunjava kiča iz kojega više nema povratka… “ T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code