LOVRO POGORELIĆ NASTUPIO U PLAVOM CIKLUSU

LOVRO POGORELIĆ NASTUPIO U PLAVOM CIKLUSU

22. travnja, 2013.

 Lovro Pogorelic  Rahmanjinov 39

U petak, 19.4. održan je koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Zoltana Kocsisa i uz solistički nastup pijanista Lovre Pogorelića.

Naš cijenjeni pijanist Lovro Pogorelić predstavio se virtuoznim 2. Koncertom za klavir i orkestar u c-molu Sergeja Rahmanjinova. Djelo koje je napisano kao  svojevrsna katarza u teškim trenucima skladateljeva života, briljantnom i virtuoznom solističkom kadencom, strastvenim međuigrama klavira i orkestra te pijevnim melodijama prenosi katarzičnost na koncertnu atmosferu. Klavirska djela Rahmanjinova, koji je i sam bio sjajan pijanist, smatraju se najboljim klavirskim skladbama u glazbi uopće.  

Pod vodstvom svestranog maestra Kocsisa, pijanista, dirigenta i kompozitera, s lakoćom i poletom odsvirana je grandiozna Berliozova uvertira Benvenuto Cellini, omiljeno djelo koncertnog repertoara. Večer je završena 9. simfonijom u C-duru Franza Schuberta, jednog od najizvođenijih skladatelja u povijesti pod čijim utjecajem su skladali svi veliki kompoziteri 19. stoljeća Listz, Schumman, Brahms, Mendellhsohn i koji su nam u naslijeđe ostavili djela koje danas s oduševljenjem izvodimo.

Bezbroj muzičkih argumenata pružili su Lovro Pogorelić , Zoltan Kocsis i Zagrebačka filharmonija zbog kojih je vrijedilo biti i doživjeti koncert u petak 19.4. u Plavom ciklusu.

Nakon ovakvog veličanstvenog koncerta – u nastavku sezone Zagrebačke filharmonije slijedi koncert u sklopu Crvenog ciklusa. Na pozornicu uz Zagrebačku filharmoniju stat će poznati svjetski maestro, ujedno i umjetnički savjetnik Zagrebačke filharmonije, Dmitrij Kitajenko, a solističku ulogu imat će jedan od najtalentiranijih volinista svoje generacije Sergej Kyrlov. T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code