SLIKE NAMIJENJENE OBNOVI CRKVE SV. KUZMA I DAMJAN

SLIKE NAMIJENJENE OBNOVI CRKVE SV. KUZMA I DAMJAN

3. svibnja, 2013.

Likovna kolonijaBilosnić

U sklopu Županijskih dana u Banju na otoku Pašmanu od 29. travnja do 4. svibnja odvija se Međunarodna likovna kolonija Banj 2013. a koja se ove godine održava već po četvrti put za redom. Ova likovna kolonija započela je 2010. godine na inicijativu Mjesnog i Crkvenog odbora Banj, i ŠRD Škrpina Banj, a na kojoj je do sad sudjelovalo oko tridesetak likovnih umjetnika iz inozemstva postala je zapažena i iz razloga što se odvija u najmanjem mjestu na otoku Pašmanu, u Banju u kojemu je ova manifestacija postalo središnjim umjetničko – kulturnim događajem.

U suradnji s Jagodom Blagdanić, Anitom Kovačić i Duškom Kraljevim, ovogodišnji selektor likovne kolonije, književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić, odlučio se za likovne umjetnike iz Gradišća, odnosno za slikare hrvatskog podrijetla iz Mađarske i Austrije. To su redom Miho Gludovac iz Koljnofa, Janoš Völgyi iz Vedešina, Eszter Sàrkics i Miklós Sàndor iz Budimpešte, György Benkovits iz Senandrija (Mađarska), ali i Erich Novoszel iz Beča (Austrija). Riječ je mahom o poznatim akvarelistima, grafičarima i slikarima koji rade u tehnici ulja, sudionicima mnogih likovnih kolonija, autorima više samostalnih i skupnih izložbi slika, poznatim i hrvatskoj likovnoj publici.

Međunarodna likovna kolonija Banj 2013. svečano se zatvara u subotu 4. svibnja izložbom radova nastalih na ovogodišnjoj koloniji, kad će biti predstavljan i Panonski ljetopis 2013. kojega objavljuje Panonski institut iz Pinkovca / Güttenbach u Gradišću (Austrija). O Panonskom ljetopisu uz njegovog urednika dr.sc. Roberta Hajszana govorit će Tomislav Marijan Bilosnić, koji će i otvoriti izložbu Međunarodne likovne kolonije Banj.

Tijekom svečanosti bit će u Banju održano i niz drugih događanja kao što su Kup udičarenja (u kategorijama U12, U16 i U21), ali i velika fešta na rivi u Banju na kojoj se očekuju i mnogi uzvanici iz Zadra, Pašmana i Zadarske županije.

Na kraju valja istaknuti kako će i ove godine, kao i za ranijih susreta, sredstva prikupljena od prodaje slika Međunarodne likovne kolonije Banj, biti donirana za obnovu i restauraciju Crkve sv. Kuzme i Damjana u Banju. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code