HRVATSKI POLICAJAC UPAO U STAN SRBIJANSKOG DIPLOMATA

HRVATSKI POLICAJAC UPAO U STAN SRBIJANSKOG DIPLOMATA

7. lipnja, 2015.

mup-rh-policijska-sapka-slika-25586502

IZMEĐU Srbije i Hrvatske, čiji su odnosi posle višemesečnih turbulencija ušli u mirniju luku, ponovo bi moglo da dođe do varnica zbog incidenta koji se dogodio u Zagrebu.

Kako saznajemo, u privatan stan našeg diplomate u ambasadi u Zagrebu, u utorak uveče, upao je službenik MUP Hrvatske. On je u stan ušao nenajavljen, bez ikakvog odobrenja, u trenutku dok srpski diplomata nije bio u njemu.

Prema našim informacijama, ambasada Srbije u Zagrebu zbog ovoga je već uputila protest hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova. Naime, hrvatski policajac je ovim postupkom povredio član 30, stav 1 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, koji kaže da “privatni stan diplomatskog agenta uživa istu nepovredivost i zaštitu kao i prostorije misije”.

Našu ambasadu u Zagrebu trenutno vodi otpravnik poslova Bosa Prodanović, a naši izvori tvrde da ona nije dobila zvanično objašnjenje hrvatskih vlasti o razlozima upada policajca u stan našeg diplomate.

ZAŠTIĆENI PAPIRI Bečka konvencija, osim nepovredivosti stana diplomatskog agenta, podrazumeva da su “pod imunitetom” i njegovi dokumenti, njegova prepiska i sva imovina. Takođe, diplomata na službi u inostranstvu takođe uživa imunitet od krivičnog sudstva države kod koje se akredituje, a u najvećom broju slučajeva i imunitet od građanskog i upravnog sudstva.

“Novosti” su od MSP Hrvatske zatražile komentar u vezi sa ovim incidentom, kao i kakva će biti reakcija zvaničnog Zagreba, ali nam je rečeno da do kabineta šefice diplomatije Vesne Pusić, koja je trenutno u Budvi, na regionalnom skupu o bezbednosti, takve informacije nisu došle.

Inače, ovo nije prvi slučaj da naše diplomate doživljavaju neprijatnosti u Hrvatskoj. Pre dve godine napadnut je srpski konzulat u Rijeci, oštećena dvojezična tabla i slomljen prozor.

Takođe, hrvatski carinici su u januaru prošle godine pretresali službeno vozilo Vlade Srbije, u kojem je bio predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta. S obzirom na to da Linta poseduje diplomatski pasoš, potez hrvatske policije ocenjen je kao provokacija.

IZVOR: www. novosti. rs T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. DON
    #1 DON 8 lipnja, 2015, 18:30

    U članku nedostaju ključne informacije da bi se moglo uputiti bilo kakav suvisli komentar.U svakom slučaju ” UPAD ” policijskog službenika u stanbeni prostor diplomate ,kako je opisano u članku ,ni na koji način nije vidljiv. To dal je smio ili nije smio ući …o tom potom,no ako je kakva životna ugroza bila u pitanju ,ma nema tih vrata i nema tog diplomate……

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code