AMINA PRVAKINJA BH U KARATEU

AMINA PRVAKINJA BH U KARATEU

10. veljače, 2016.

unnamed

Amina Adilović (21) jedina je djevojka sa hidžabom u seniorskoj karate reprezentaciji BiH koja titulu državne prvakinje u karateu ponosno nosi osam godina. 
Njeni višegodišnji rezultati odlikovani su prije par noći na manifestaciji Izbor sportiste godine BiH gdje je Amina proglašena najboljom studenticom sportistkinjom u zemlji.
U razgovoru za Anadolu Agency (AA) ističe kako je takvo odlikovanje priželjkivala, ali ga nije očekivala.
Karate, borilačku vještinu koja koristi sve dijelove ljudskog tijela u svrhu samoodbrane zavoljela je prije 13 godina kada je u karate klubu “Mladost Vitez” pod vodstvom brata trenera, započela svoje prve karate korake. Kao devetogodišnja djevojčica, kako kaže, nije vjerovala da će taj sport ubrzo postati njen neodvojiv životni dio.
Za 13. godina treniranja svoj najbolji rezultat ostvarila je osvojivši treće mjesto na Mediteranskom prvenstvu u Italiji 2011. godine što je ujedno i prva takva medalja u BiH ikada.
Zlatni niz medalja nastavila je nizati i godinama kasnije.
Bez obzira na izvanredne rezultate koji je prate, Amina za AA tvrdi kako joj najbolji rezultati tek predstoje. Svakodnevno trenira u univerzitetskom klubu Bosna sa još četiri djevojke i 15 muškaraca. Već početkom februara nastupa na izbornom takmičenju gdje će se pokušati izboriti za mjesto u reprezentaciji koji joj garantuje nastup na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu. 
Karate, kako kaže Amina, ni po čemu nije “muški sport” kako ga mnogi nazivaju čemu u prilog ide činjenica da se za njega odlučuje sve više djevojaka.
“Za djevojke karate je jako lijep sport, prvenstveno zbog kata, lako se nauče napadi i odbrana i to bez povrede. To je primamljiv sport za djevojke koje sve češće danas traže da uče samoodbranu “, kazala je.
Iako od početka treniranja karatea nije nosila hidžab, dodaje kako je to oduvijek željela. Podsjetila je da je Svjetska karate federacija (WKF) 2011. godine donijela pravilo zabrane nastupa na takmičenjima takmičarkama sa hidžabom što je povučeno krajem 2012. kada je na svim takmičenjima u okviru WKF-a odobreno nošenje jedinstvenog modela hidžaba za sve takmičarke islamske vjeroispovijesti. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code