BRANITELJI NOVSKE PROSVJEDOVALI PROTIV OBNOVE PARTIZANSKIH SPOMENIKA

BRANITELJI NOVSKE PROSVJEDOVALI PROTIV OBNOVE PARTIZANSKIH SPOMENIKA

21. lipnja, 2016.

 

Domaći pravoslavci su se, istina, iza prosvjednoga skupa sklonili u seoski dom, s njima i tzv. antifašisti, organizator obnove spomenika, Antun Maruski, te sisački dopredsjednik udruge SABH-a, Milovan Bojčetić, višegodišnji vijećnik Županijske skupštine sisačko-moslavačke, još od dvaju mandata bivše županice Lovrić Merzel. O najnovijoj situaciji i provokacijama u Novskoj, obavijestili smo člana Generalskoga zbora HV-a Pavla Miljavca, a nakana nam je isto učiniti i kod ministra hrvatskih branitelja, generala Tome Medveda

Napisao: Josip Frković

– Potpuno smo svjesni demokratskoga ustroja naše države, za koju smo stradavali i ginuli tijekom svesrpske pobune i okupacije, ali i prava hrvatskih manjina od kojih usuprot tome samo jedna ne podnosi hrvatsko ime ni na prometnom znaku za bolnicu. Tim je riječima subotnji prosvjed hrvatskih branitelja Novske u prigradskoj Paklenici komentirao predsjednik Hvidre Ivica Vulić.

– Skup smo uredno prijavili policiji, jer nismo mogli otrpjeti da nam velikosrpskim, podmuklim metodama, ponovo trajno podmeću crvenu zvijezdu petokraku, srp i čekić, simbole staljinističkoga totalitarizma. Označeni njima, nasrtali su na netom oslobođenu RH svakovrsni Srbi i posrbice. Ti simboli ponovo su našli mjesto na obnovljenu spomeniku iz Drugoga svjetskoga rata (stari je memorijal za Domovinskoga rata razvalila granata četnika i JNA s autoceste bratstva i jedinsta – op.p.) čiju je gradnju financijski podupro i novljanski gradonačelnik Vlado Klasan. Usput, dotični liberal udrugama iz Domovinskoga rata godinama nije dodijelio ni jednu jedinu kunu, veli Ivica Vulić.

PROSV3-690x350– Osim toga, primjetno je da se oni koji su ili aktivno sudjelovali u četničkom ustanku, paležu i ubojstvima ili pobjegli u druge dijelove Hrvatske ili u “sve srpske zemlje vožda Slobodana Miloševića”, i iz prenapučene Istre vraćaju u naš kraj. Četvrt stoljeća iza nemilih događaja, kad je Novska krvarila – izgubivši do “Oluje” 1995. preko 300 mladih života i užasna razaranja, a u Drugom svjetskom ratu i poraću od velikosrpskih komunista i kosovaca Jefte Šašića, odnosno Rankovićevih udbaša preko 1500 Hrvata – u prvim redovima zaslužnih, neočekivano, sjedio je bivši djelatnik teritorijalne obrane Novske, Dragan Pribičević.

Pobjeglice u Istri

Navodno je i taj pobjeglica svoje skrovište pronašao u krasnoj zemlji Istri miloj. Ponavljam, protiv prava nacionalnih manjina doista nemamo ništa, samo smo odlučno protiv simbola koji su nam razorili i zaklali Vukovar, protiv agresora na civilno stanovništvo hrvatskih gradova, od Dubrovnika, Novske, do Siska i Karlovca. Boli nas i smeta i činjenica da su članovi srpskog odbora za obnovu spomenika NOB-a tražili novčane priloge od bosanskih prognanih Hrvata koji su se u zapadnoj Slavoniji sklonili pred kroatofobnim zločincima Karadžićem i Mladićem i, te “državnikom” srbijanskoga entiteta u BiH, Miloradom Dodikom. Vulić pripominje kako je na prosvjednom skupu protiv reprize srpskoga jugoslavenstva i otvorenoga četništva, ne vrijeđajući nikoga, govorila majka 18-godišnjega poginuloga sina, gospođa Božica Lončarević. Domaći pravoslavci su se, istina, iza prosvjednoga skupa sklonili u seoski dom, s njima i tzv. antifašisti, organizator obnove spomenika, Antun Maruski, te sisački dopredsjednik udruge SABH-a, Milovan Bojčetić, višegodišnji vijećnik Županijske skupštine sisačko-moslavačke, još od dvaju mandata bivše županice Lovrić Merzel. O najnovijoj situaciji i provokacijama u Novskoj, obavijestili smo člana Generalskoga zbora HV-a Pavla Miljavca, a nakana nam je isto učiniti i kod ministra hrvatskih branitelja, generala Tome Medveda, ističe Vulić.

Obnova spomenika

Pri tome naš sugovornik nije želio komentirati Hinino izvješće od subote, kad je javnosti priopćeno kako je paklenička komemoracija palim borcima i žrtvama fašizma protjecala mirno, pod nadzorom plavaca i pred objektivima policijskih kamera. Ali je, navodno, šezdesetak hrvatskih branitelja skandiralo “orjunaši, bando crvena, bando hrvatska, izdajice, spomenik neće dugo potrajati…”

Predsjednik SABA Novske Antun Maruski u svom je govoru spomenuo da je od 68 spomen-obilježja NOB-a na novljanskom području uništena većina. Iza Domovinskoga rata čitavih je ostalo samo pet, a trajna je zadaća antifašista (valjda onih iz SABH-a, Mesićeve i Pusićeve Ljige antifašista ili Teršelićkinih “gatara” – op. a.) da spomenike obnavljaju. Milovan Bojčetić, već spomenuti vicelider SABH-a, u seoskom je domu žiteljima većinski srpske Paklenice okupljenima kazao kako su Maruski i on sam od prvih dana bili hrvatski branitelji, ali da ono što se kod Novske toga dana desilo nije primjereno pravnoj državi. A pravi branitelji, dodao je, ne buče poput ovih kvazi-branitelja. Bivši savjetnik opće prakse također bivše sisačke županice, prijeratni željezarac iz građevinske grupe ZUC-a i općinski sindikalac s početka velikosrpske agresije, Milovan Bojčetić, požalio se “da nekoliko dana prije praznika Dana antifašizma u ovoj vlasti nisu još našli sugovornika, ne dobivši za ovu godinu ni lipe iz državnoga proračuna”.

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code