ŽUPE SVETOG LOVRE NA BANOVINI

ŽUPE SVETOG LOVRE NA BANOVINI

14. kolovoza, 2017.

 

 

Prije 425 godina na blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika, kršćanska vojska je pobijedila tursku i oslobodila Petrinju. Od tada se slavi Lovrenčevo i zato je sv. Lovro izabran da bude trajni zaštitnik župe i grada Petrinje. Godine 1780. na ovom je mjestu sagrađena i prekrasna velebna crkva, čiji se lijepi oltar danas može vidjeti tek na božićnoj razglednici. Tu obljetnicu izgradnje smo proslavili 1980. godine i od tada se na Lovrenčevo pjeva Lijepa naša. Na uzlazu u crkvu tada je stajao i natpis iz prve poslanice Korinćanima: ‘Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog’. Godine 1990. pred crkvom je čistila časna sestra Celina kada je došao jedan gospodin u bijelom odijelu upitavši, je li tu crkva sv. Lovre. Ona je odgovorila da je, a on je rekao da to (crkvu) treba srušiti

Napisao: Stjepan Vego

Gračanica Šišinečka (Župa Bučica) proslavila je u subotu, 12. kolovoza, svog novog zaštitnika kapele, svetog Lovru. Molitvu, blagoslov kapele i svetu misu predvodio je mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije. Uz njega, sudjelovali su vjernici župe Bučica sa svojim župnikom Ivanom Petrovićem.

Proslava je započela polaganjem vijenaca za poginule i nestale vojnike i civile u Domovinskom ratu. Polaganje vijenaca uz molitvu obilježilo se na groblju u Zaloju i pred kapelom. Nakon molitve za pokojne uslijedio je blagoslov kapele svetog Lovre u Gračanici Šišinečkoj. Kapela je blagoslovljena uz zajedničku molitvu svih župljana. Nakon molitve generalni vikar je poškropio kapelu blagoslovljenom vodom, postavljen je oltarnik, upaljene su svijeće i zazvonilo je zvono.

Dosadašnji zaštitnik i naslovnik kapele sveti Antun Padovanski nastavit će se slaviti uz svetog Lovru, a promjena zaštitnika i naslovnika kapele učinjena je zbog pripadanja župi Bučica čiji je zaštitnik i naslovnik također sveti Antun Padovanski. Sveti Lovro je izabran za zaštitnika kapele, jer se isto tako svečano slavi u kapeli. Ovom promjenom, kapela u Gračanici Šišinečkoj dobila je jasniji identitet unutar župe.

U župi Bučica

Naselja Zaloj, Gračanica Šišinečka i Stankovac, koja su se smjestila iznad rijeke Kupe, na mjestu gdje se spaja Banovina i Pokuplje, stoljećima su pripadala župi Šišinec, a sada su u župi Bučica. Mještani triju naselja nekoć su morali prelaziti Kupu kako bi došli do svoje župne crkve. Budući da su ova sela već nekoliko godina unutar župe Bučica, stanovnicima je sada puno jednostavnije doći na misna slavlja i župniku je jednostavnije obići svoje župljane. To je pojasnio župnik Ivan Petrović.

Zajedno s mještanima i gostima, svetog Lovru u Gračanici Šišinečkoj je slavio i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević, koji je naglasio važnost čuvanja uspomene na poginule i odavanje počasti njihovoj žrtvi te očuvanja života na ovim u Domovinskom ratu teško stradalim područjima. Sve razrušeno u ratu, trebalo je iz temelja obnoviti, pa tako i crkve koje su uništene, razrušene ili spaljene. Kao i ostale crkve i kapele čiju obnovu pomažu, Grad će pomoći i u obnovi ove kapele te uređenju okoliša, rekao je gradonačelnik Kostanjević.

Proslave poput ove uvijek su prilika za susret onih koji se dugo nisu vidjeli, naročito mještana koji su raseljeni tijekom Domovinskog rata. Tako su se okupljeni nakon misnog slavlja nastavili družiti uz vjeru kako će zajedništvom, zagovorom svetog Lovre i uz pomoć lokalne zajednice, vratiti život u ovo prekrasno područje Banovine uz rijeku Kupu.

Lovrenčevo u Petrinji

Petrinjska župa sv. Lovre svečano je u četvrtak 10. kolovoza proslavila blagdan svoga nebeskoga zaštitnika i zaštitnika Grada Petrinje. Svečano misno slavlje, u prepunoj župnoj crkvi predvodio je župnik iz Vinica preč. Valent Posavec u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Josipom Samaržijom, generalnim vikarom Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Stjepanom Ptičekom i petnaestak svećenika.

U homiliji preč. Valent podsjetio je na dugu povijest štovanja sv. Lovre u Petrinji. „Prije 425 godina na blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika, kršćanska vojska je pobijedila tursku i oslobodila Petrinju. Od tada se slavi Lovrenčevo i zato je sv. Lovro izabran da bude trajni zaštitnik župe i grada Petrinje. Godine 1780. na ovom je mjestu sagrađena i prekrasna velebna crkva, čiji se lijepi oltar danas može vidjeti tek na božićnoj razglednici. Tu obljetnicu izgradnje smo proslavili 1980. godine i od tada se na Lovrenčevo pjeva Lijepa naša. Na uzlazu u crkvu tada je stajao i natpis iz prve poslanice Korinćanima: ‘Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog’. Godine 1990. pred crkvom je čistila časna sestra Celina kada je došao jedan gospodin u bijelom odijelu upitavši, je li tu crkva sv. Lovre. Ona je odgovorila da je, a on je rekao da to (crkvu) treba srušiti. Bože sačuvaj, zavapila je sestra Celina. Samo godinu dana kasnije do temelja je srušena crkva sv. Lovre da nije ostao ni kamen na kamenu, kao i sve kapele i križevi i sve Hrvatske kuće, i to od strane domaćih četnika potpomognutih jugoslavenskom vojskom. Povijest ne poznaje zločina takvih razmjera“, ustvrdio je propovjednik.

Govoreći o životu sv. Lovre preč. Posavec je istaknuo kako je on spremno dao svoj život za Isusa Krista. „Današnje evanđelje nam otkriva tajnu života i smrti sv. Lovre. Slušali smo u Evanđelju kako Isus poučava svoje učenike o Božjoj mudrosti života: ‘Zaista, zaista kažem vam, ako pšenično zrno ne umre, ostaje samo, ako umre, donosi obilat rod’. To znanje nadilazi svaku ljudsku mudrost i tim znanjem poučen, položivši ispit u Isusovoj školi, bio je sv. Lovro, onaj koji je stekao najveće znanje i mudrost života. To znači, naučio je razlikovati istinu od laži, dobro od zla“, rekao je Posavec osvrnuvši se dodatno u nastavku na razaranje crkve sv. Lovre u Domovinskom ratu i poručivši mladima da se ne daju zarobiti lažima suvremenog svijeta. „Gdje je car Valerijan, gdje su Lovrini mučenici danas? Nema ih. Gdje su oni koji su branili ići u crkvu, koji su snimali one koji su išli u crkvu? Gdje su oni Mikelići i Opačići koji su skidali križ s vrata djevojke iz Pakoštana. Gdje su oni koji su branili svećeniku odlaziti u Dom ispovijedati starce i bolesnike? Otišli su s Olujom“, zaključio je preč. Posavec.

Nakon popričesne molitve, preč. Samaržija zahvalio je gostu na predvođenju slavlja i čestitao svim okupljenima blagdan sv. Lovre i Dan Grada Petrinje.

Misi je prethodila svečana procesija oko gradskog parka u kojoj su osim brojnih vjernika petrinjskog i sisačkog kraja koji tradicionalno hodočaste u Petrinju na ovaj blagdan, sudjelovali i predstavnici branitelja, policije, vojske, kulturno-umjetničkih društava, DVD-a, Gradske limene glazbe Petrinja i drugih javnih institucija. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code