VREMEPLOV JOSIPA FRKOVIĆA: KOPA OKOPNILA PRUGU I NIKOME NIŠTA

VREMEPLOV JOSIPA FRKOVIĆA: KOPA OKOPNILA PRUGU I NIKOME NIŠTA

3. siječnja, 2020.

 

Piše: Josip Frković

Protiv sisačke Sportsko rekreacijske udruge Kopa Beach Infrastruktura podnijela je svojedobno tužbu kojom od te udruge potražuje 7,176 milijuna kuna zbog neizvršavanja radova dogovorenih sporazumom iz 2013. godine o demontaži pruge između Petrinje i Karlovca. Prema nedavno objavljenim dokumentima tužba je podnesena krajem  srpnja 2014. pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, ali od tada nije bilo zakazana ročišta. Na taj skandalozan postupak SDP-ove udruge podsjetit ce Darko Weiss iz HDZ-a Siska.

Riječ je o sporazumu oko kojeg se digla velika bura, nakon što se saznalo da je višemilijunski posao demontaže pruge i raspolaganje sa svim demontiranim materijalom, dobila tek formirana udruga koju su sačinjavale osobe bliske sisačkom SDP-u. Udruga je registrirana 31. listopada 2013. godine, a već 7. studenoga njen predsjednik Robert Novosel potpisuje unosni ugovor s HŽ- Infrastrukturom. Prije toga je čelniku HŽ-Infrastrukture Darku Percicu putem emaila udrugu preporučila i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Prema potpisanom ugovoru Udruga je morala očistiti i demontirati 91 kilometar ranije (olako otpisane) pruge od Petrinje do Karlovca. Udruzi se za čišćenje trase pruge od tračnica i ostalih materijala, te čišćenje šipražja i stabala obostrano u širini šest metara pruge, prvotno poklanjalo 50 posto svih sekundarnih sirovina na trasi. Naknadnim aneksom (uza sugestije partijskioh mocnika) udruzi pripadaju sve sekundarne sirovine, a zauzvrat moraju urediti parking kod kolodvora u Capragu.

Gluhi na upozorenja

Parking će u ožujku 2014. biti uređen za nekoliko dana i uz realne troškove od nekoliko desetaka tisuća kuna, no udruga, ispostavilo se, ostale obveze nije ispunila. Zauzvrat je dobila oko 120 kilometara tračnica, te veću količinu popratnog čeličnog materijala izvrsne kvalitete. Prema tužbi HŽ-Infarstrukture, udruga je iskrčila samo dva metra uz prugu, taman toliko za prolaz strojeva kojima su prikupljali željezne šine i ostali materijal. Pri tome, medjutim, nisu uklanjani ni zbrinjavani drveni pragovi. HŽ-Infrastruktura udrugu je upozoravala na neispunjavanje odredbi ugovora od polovice 2014. godine, no nailaze na oglušivanje i odbijanje primanja poštom upućenih dopisa.

U tužbi stoga HŽ zahtijeva nadoknadu 5,8 milijuna kuna koliki je procijenjeni trošak zbrinjavanja i demontaže 70.000 kolosječnih pragova koji nisu zbrinuti te još 1,4 milijuna kuna za procijenjeni trošak čišćenja pružnoga pojasa prema ugovoru. Cijelo to vrijeme postojanja Sportsko-rekreacijska udruga “Kopa Beach” nije imala nikakve aktivnosti, a kroz nju je prošlo, procjenjuje se, više od 10 milijuna kuna. Procjena je bazirana na tome što je prosječna težina jednog metra tračnica 40 kilograma, a riječ je o čeliku vrhunske kakvoće. Uz to prodali su i demontirani materijal s 20-ak mostova i propusta na pruzi od Petrinje do Karlovca. Iz udruge nisu htjeli komentirati tužbu HŽ-Infrastrukture.

Bez ijednoga financijskoga izvjesća

Do izvršnog dopredsjednika Gorana Kajgane danima se ne može, no iz registra udruga vidljivo je da od osnutka “Kopa Beach” nije predala ni jedno financijsko izvješće te joj zbog toga prijeti i gašenje po sili zakona. Sisačkoj oporbi, koja je i ranije upozoravala na ovaj slučaj kriminala, tužba je samo dokaz da  je sve ovo i te kako sumnjivo.

To dokazuje da je cilj “Kopa Beacha” bio samo uzeti i isprati novac od sekundarnih sirovina,  a novac neutrošiti za rad udruge. Vidi se da KB nije namjeravao ni izvršiti ugovoreno, dakle imao je ne

iju zaštitu.

– Mi smo pozvali Poreznu upravu i Ministarstvo financija da ispitaju poslovanje udruge, da se utvrdi gdje su nestali milijuni. Reakcija ipak nije bilo. Nadamo se da će promjena vlasti na državnom nivou ipak dovesti do kontrole rada – rekao je Darko Weiss. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Rigidni Plenkvoićevi jugokomunisti
    #1 Rigidni Plenkvoićevi jugokomunisti 3 siječnja, 2020, 11:40

    edini njen zdravorazumni i državnički odgovor na patrijahovo zanimanje, u skladu s njenim bitnim izjavama po kojima ju pamtimo, trebao je biti: „Hrvatska nema svoju lokalnu pravoslavnu crkvu, pa svečano prisežem učiniti sve što je u mojoj moći da se pravoslavnim Hrvatima vrati njihova Crkva, a strane crkve u skladu s kanonskim pravom odmah vrate u okvire svojih matičnih država!“. Ali to na žalost, izgleda da ne ćemo doživjeti od nje. Za takvo stajalište ipak treba pravi državnik. Tako drži arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve o. Aleksandar, nakon što predsjednica KGK nije iskoristila susret s ruskim pravoslavnim poglavarom Kirilom da novokomunistima i onim rigidnima u vlasti Andreja Plenkvića ukaže na potrebu priznavanja HPC i zahvalna ispraćaja ratnih četničkih huškača tzv. spc yugokralja Aleksandra Karadjordjevića ubijena u Marsaillesu u Srbiju i države koje ih prihvaćaju.Pomozbog, junaci i adio!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code