GRADITELJI MUZIČKE AKADEMIJE PRIJAVLJENI USKOKU

GRADITELJI MUZIČKE AKADEMIJE PRIJAVLJENI USKOKU

29. travnja, 2012.

 

muzicka_akademijainZa 230 milijuna kuna mogao se izgraditi neboder od 20 katova

Piše: Frano Čirko

Kazališni trg u Zagrebu jest vjerojatno, nakon Trga sv. Marka, najsporniji trg u Hrvatskoj. Osim što službeno nosi ime po desetom najvećem svjetskom megazločincu 20. stoljeća, na tom se trgu nalazi i najosporavanija zgrada u cijelom Zagrebu. Radi se naravno o zgradi nekadašnjeg Ferimporta, po mnogima najvećem ruglu Zagreba i paradigmi provedbe „Razvojne“ strategije Grada Zagreba.

Deset godina nakon što je Grad Zagreb dodijelio bivši Ferimport Muzičkoj akademiji i pet godina nakon početka radova i utrošenih 76 milijuna kuna u rekonstrukciju, zgrada se ruši. Službeno objašnjenje glasi da je riječ o zamjeni stare armature s novom, iako autor projekta Milan Šosterič smatra da je rušenje suvišno. Tako je 76 milijuna kuna, koji su utrošeni u dosadašnje radove, doslovno bačeno u vjetar.

Radove na ovom projektu izvodi Nexe grupa na čijem čelu se nalazi Ivan Ergović, optužen u kaznenom postupku za isisavanje novca, a inače i član Vladinog Odbora za investicije, Gospodarskog savjeta predsjednika Josipovića te šef HUP-a. Stoga, nije ni čudo što ova misteriozna gradnja traje već pet godina, a da se zapravo ništa nije napravilo. Usporedbe radi, zgrada Hrvatskog narodnog kazališta koja se nalazi preko puta buduće Muzičke akademije sagrađena je davne 1895. i to u roku od samo godinu dana.

 

HNK IZGRAĐEN ZA GODINU DANA

No, apsurdima tu nije kraj. Trenutna je procjena da će cijeli projekt u konačnici do završetka radova stajati 200 milijuna kuna. Kada se tome doda i početnih 30 milijuna kuna s kojima je Grad Zagreb kupio zgradu, dobivamo iznos od 230 milijuna kuna. S obzirom da se radi o peterokatnici od sveukupno 11.900 četvornih metara, dobivamo iznos od vrtoglavih 20.000 kuna po četvornom metru. Za sav taj se novac komotno mogao izgraditi neboder od 20 katova i u njega smjestiti, ne jednu, već pet akademija.

Kako je moguće da tek nakon pet godina obnove Ferimportove zgrade i utrošenih 76 milijuna kuna „stručnjaci“ utvrde da je armatura zgrade slaba te jednostavno odluče srušiti cijelu zgradu, te zašto se uopće toliko enormne cifre gradskog i državnog novaca troše za izgradnju jedne zgrade? Postoje dva moguća odgovora. Ili se u Zagrebu opet grade objekti od zlata ili radi o klasičnom pranju novca, tj. pljačkanju poreznih obveznika.

 

HČSP SVE PRIJAVLJUJE USKOKU

Ova pitanja otvoreno postavljamo Gradu Zagrebu, Sveučilištu u Zagrebu i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa kao financijerima ovog projekta i Nexe grupi kao izvođaču radova. Također, ova pitanja na uvid šaljemo MUP-u i DORH-u jer se ovdje radi o očitim malverzacijama i nemarnom razbacivanju gradskog i državnog novca, gdje je dio tog novca očito završio u nečijem džepu. Ukoliko od odgovornih ne dobijemo razuman odgovor, a od nadležnih institucija se ne pokrene istraga, Hrvatska čista stranka prava će podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog nemarnog razbacivanja gradskim i državnim novcem te mogućeg pranja novca.T

 

5 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Purger
    #1 Purger 1 svibnja, 2012, 07:08

    Dragi moj Frano!Pojeo vuk magare ili kako gosp.Pupovac kaze prije ce natradati neki jadnik koji je obio trafiku zbog steke cigareta nego ova skupina nedodirljivih kapitalaca iz vaseg teksta.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code