ESDEPEOVAC U BOBETKOVOM RODNOM SELU VIJENCE I CVIJEĆE ZA BRANITELJE BACIO U SMEĆE

ESDEPEOVAC U BOBETKOVOM RODNOM SELU VIJENCE I CVIJEĆE ZA BRANITELJE BACIO U SMEĆE

2. listopada, 2018.

Nije bilo druge, nego nazvati Darija Dužića: rekao mi je da ih je bacio. Odakle mu ideja i pravo da odbaci vijence sjećanja na naše ratne uzdanice. Pretpostavljao sam, kazao je, da ne trebaju visjeti tjedan ili dva, osušit će se ionako… To reče i ostade živ, a ja dodadoh da stvarno nije normalan. Pozvala sam ga da od svoje kuće dođe do škole kako bi pomogao slagati stolove, ali se nije pojavio. Mirjana Bistrički i ja smo pohitale do kontejnera i iz hrpe svakojakoga smeća izvadile i ovlaš oštećene vijence očistile od pepela. Klipicama smo vadile lampione svijeća i ponešto ih spasili, ponovo upalili

Napisao: Josip Frković

Je li aktualni predsjednik Vijeća Mjesnoga odbora Crnca, mladac Dario Dužić, oko podneva 29. rujna, na tradicionalni blagdan sela sv. Mihovila, s predstavnicima braniteljskih udruga, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, s iskrenim pijetetom za poginule i nestale iz ovoga posavskoga i drugih naselja između spremnika „Jadranskoga naftovoda“ i INA-Rafinerije nafte četiri godine gotovo preseljena na južne komarevske braniteljske rovove i prilaze gradu donio i na stalak ispred zgrade područne osnovne škole postavio jedan između više vijenaca, da bi prvih sati nedjelje izveo, najblaže rečeno, morbidno kazneno djelo diverzije?! Vijence i lampaše skinuo je i odbacio u kontejner!. Više dana prije mihovilskoga blagdana u rodnom selu poznate domoljubne obitelji braće Bobetka i proslavljenoga hrvatskoga vojskovođe, stožernoga generala Janka Bobetka, osloboditelja juga Hrvatske i drevnoga bisera Dubrovnika, bilo je izuzetno živo. Trebalo je na vrijeme ugovoriti doIazak devet kulturno-umjetničkih društava, benda „Vatra“, montirati veliku pozornicu i snažne razglasne uređaje poznatoga sisačkoga scenskoga majstora Željka Pavlina, prirediti obilje kolača i osvježavajućih pića, ispeći odojke. Između subotnjega jutra i nedjeljnoga poslijepodneva, najviše tereta povukle su gospođe Dara Mesnjak, Ksenija Sertić i Mirjana Bistrički. – U 16 sati bila je u subotu u kapeli sv. Mihovila održana sveta misa uz predslavlje župnika BDM vlč. Ivana Grbešića, kojoj su, uz ostale, nazočili dožupan Ivan Celjak i predsjednica Skupštine županije Ivanka Roksandić. U nedjelju poslije podne, došavši pospremiti prostorije, uglas su zaplakale.

Vijencima, cvijeću i svijećama ni traga. – Bila sam zatečena, zaprepaštena, jer na fasadi pročelja nije bilo vijenaca, cvjetnih aranžmana i u podnožju desetaka svijeća, rekla nam je gđa Dara Mesnjak, koja desetljećima, još od ratnih dana i mjeseci, brine o pripremi hrane za mještane Crnca i njihove goste. Istoga sam trena pomislila na članove obitelji mnogobrojnih crnačkih i sisačkih obitelji dragovoljaca Domovinskoga rata, njihova sebedarja za HDZ, branitelje i domovinu. Poslije ponoći, s Mirjanom Bistrički, pošla sam kući. Moj muž je u društvu s Giovannijem Furlanom i Darijom Dužićem ostao u društvu kako bi poslije razilaženja svijeta Dužić zaključao ulazna vrata škole. Palo mi je na um da sam s Dužićem vijence skinula sa stalaka i zakvačila na fasadne klinove kraj spomen-ploče, na kojima su trebali ostati bar mjesec dana. U nedjeljno poslijepodne, oko 17 sati, sastale smo kod škole. Nije bilo druge, nego nazvati Darija Dužića: rekao mi je da ih je bacio. Pitala sam nadalje odakle mu ideja i pravo da odbaci vijence sjećanja na naše ratne uzdanice. Pretpostavljao sam, kazao je, da ne trebaju visjeti tjedan ili dva, osušit će se ionako… To reče i ostade živ, a ja dodadoh da stvarno nije normalan. Pozvala sam ga da od svoje kuće dođe do škole kako bi pomogao slagati stolove, ali se nije pojavio. Mirjana Bistrički i ja smo pohitale do kontejnera i iz hrpe svakojakoga smeća izvadile i ovlaš oštećene vijence očistile od pepela. Klipicama smo vadile lampione svijeća i ponešto ih spasili, ponovo upalili. A mogao je izbiti i požar.

Bez imena bojovnika Roberta Živkovića

Tko bi takvo što očekivao, a trebale smo sve snimiti i prijavu predati policiji. To je njihov posao. Prema tradiciji, okupili smo se u domu Vere i Ante Živkovića, nesretnih roditelja 2. studenoga 1991. na Komarevu poginula dragovoljca Roberta. Bili su ondje i kći Živkovićevih Sonja i zet Damir Tominac, potom snaha Branka Novosel, koja je svoju i Robertovu kćer Anu rodila u veljači 1992., tri mjeseca iza Robijeve pogibije. Dugo smo razmišljale smijemo li ponovo otvarati doživotne velike rane onih koji su domovini darovali dijete. Zaključile smo ipak najbolje Toni Živkoviću ispričati što se dogodilo i on će kao istaknuti dragovoljac, osnivač i logističar 57. samostalne bojne ZNG-a najbolje znati što učiniti. On i supruga Vera, zapravo svi okupljeni, zaplakali su na priopćenu, užasno neugodnu istinu. Zaključujem: nikom ne želim zla, ali je red da svatko odgovara za svoje postupke i za svoja (zlo)djela. Očigledno je da se ne poštuje ono hrvatsko i domoljubno što se logikom zdrava razuma mora poštivati, naglasila je gđa Mesnjak, dugogodišnja predsjednica KUD-a „Save“. Neugodno iznenađeni bili su i sisački politički dužnosnici, bliski prijatelji Živkovićevih. Gospodin Živković, doduše, ozlojeđen, u prvi tren nije bio spreman pretpostaviti policijsku istragu o tome što se noću na 30. rujna zapravo desilo, ali je najavio oduzimanje prava lokalnoj zajednici i sportašima Crnca da memorijlalna turnirska nogometna nadmetanja nazivaju imenom njegova sina Robija.

Diverzija iz SDP-a

I još nešto: predložit će vijeću Mjesnoga odbora i udruge branitelja da se spomen-ploča stradalima za domovinu 1990.-1995. premjesti u središte sela, da ne ostane na crnačkom brijegu ponad sela. Primjerice, u cvjetnjak ispred seoske kapele, gdje se nalazi i bijeli „Križ istine“ za 12 hrvatskih ranjenih domobrana koje su 1945. partizani naprosto – usprkos protivljenju dr. Ive Pedišića – oteli iz bolnice u Sisku, strijeljali ih nizvodno od Crnca i tijela im brutalno bacili u Savu. I dok nam je gđa Mirjana Bistrički u suzama potvrđivala verziju svjedočanstva gđe Mesnjak, podsjećajući na zajedničke školske i ratne dane s Robijem Živkovićem ili pak na vrijedan doprinos slobodi zapovjednika tenkista Druge gardijske brigade HV-a „Grom“, negdašnjega metalurga, pravaša Veljka Novaka ili pak kasnijega Čobankovićeva doministra agrara Srećka Selanca, mnogi su Siščani skloni vjerovanju da mladić odrastao u sjeni vječito „antiprotivnoga“ oca Zdravka Dužića (SDP) može realno biti spreman na neracionalne, teško prihvatljive postupke. Štoviše i na izravnu vezu s crvenom i umišljenom boljševičkom gazdaricom Siska i mrziteljicom svega hrvatskoga i katoličkoga, Ikić i mužem joj Darkom Baničekom, koji su u pet godina gradske vlasti sa stranačkim koalicijskim prirepcima teško kontaminirali građanska prava i međuljudske odnose Siščana. Dario Dužić obećao je novinaru predočiti pravu istinu nesvakidašnjeg slučaja i skandala u kojem je bio glavni i neporecivi akter, odnosno olakoga poigravanja s domoljubnim osjećajima mještana. Pitat ćemo ga, uostalom, kao najodgovornijega čelnika Mjesnoga odbora i za sudbinu dugotrajna rugla, društvene zgrade, kao od primtivnih četnika opelješenih klupskih prostorija folkloraša i nogometaša „Save“ u kojima, morate vjerovati, konače i ovce očito nepoznatih vlasnika. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. zagorski veseljak
  #1 zagorski veseljak 14 listopada, 2018, 19:08

  Ovaj u Crncu u Gradu Sisku skida vence ili ih hita u kontejner.
  Iz njegve stranke Kikička skida glave svojim direktorima u poduzećima i gradskim firmama, skače sama sebi u drobec.
  Oporba ju kritizira, ona ladna mrtva jer ima svog člana šefa Groblja i Projekata.
  Još nisam videl kaj je tak K/S/rđan sprojekteral u županijskoj metropoli.
  Petrinjci, Glinjani i martinci protestiraju protiv smetišća u blizini hiža, farofa, škole i središća svojih mesta, jer mjesnici čelniki tepu samo svoje.
  Još samo da nahuškaju svoje glasaće protiv sebe onda si buju zmeknuli stolec na kojem sede.
  Vidi se da baš nemaju pameti v glave ili ne znaju mislit z onim kej imaju.

  Još kad ih podržava župan Ivek koji se svugde metne na kipec, pa još povede za sobom onu penzionerku Ivanku koja nema kaj delat pa jaši po funkcijama.
  sad je napokon na videlo došel i predlog doktora Čavraka o cestarine na nedovršene auto ceste do siska i Petrine.
  Sam se čeka kak piše lokalni portal dolazak onog meter i cvancik visokog ministra Butkovića v Sisek da razreši tu situaciju. Dotlem bu spraznil žepe turopolcima i Mužanima kej svakodnevno prejdu put do zagreba i nazaj kad idu na posel. Celu jezeraču daju za gorive i cestarinu za celi mesec, osim ako ne žele prejti dozvolenu brzinu i da ih uređaji ne metnu na kipec, još i kaznu trebaju platiti.

  Nek ovaj mali čim prije dojde k nami i dogovori se sa svojim stranjskim pajdašima – stegu na stranu, sad su glasači u pitanju. Brzo budu izbori da se i ne nadaju.
  Dela se i bolnica v Siske gde su napuvani troški, a smanjeni plani izgradnje. A naj….. minister je pak prešel v sabore.
  Psi lajeju, a karavane prolaze.
  Dokle tak, pitam vas JA?!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. .FRANO
  #2 .FRANO 8 listopada, 2018, 21:07

  VUKOVAR , I STVARANJE HRRVATSKE DRŽAVE SU VJEČITA TEMA DESNE ,KATOLIČKE OPOZICIJE!!!!!

  OVAJ VUKOVAR ,OSIM ŠTO POSTADE TRAGEDIJA NJEGOVIH STANOVNIKA U VJERSKOM RAZRAČUNU IZMEĐU ZAPADNE I ISTOČNE FRAKCIJE ILI VARJANTE KRŠĆANSKE KASTE ,STVORENE NA DRUŠTVENOJ PERIFERIJI RIMSKE IMPERIJE, BIJAŠE PREDVIĐEN ŽRTVOM ZA RUŠENJE PRVE PREPREKE OSTVARIVANJA AMERIČKE IMPERIJALNE POLITIKE ,PO UZORU NA HITLEROV PLAN ,=NACH OSTEN=. DAKLE , HLADNI RAT SE PRETVARA U VRUČI , U AKTIVNU VARJANTU DJELOVANJA ,ŠTO JE ZNAČILO, DA SE KREĆE U EKSPANZIJU NA ISTOK DO URALA ,ZBOG ČEGA JE I BERLINSKI ZID SLUŽIO KAO ONAJ POTICAJ NJEMAČKIM GENERALIMA DA OSTVARE HITLEROV PLAN =NACH OSTEN=, DO URALA U PRVOJ FAZI EKSPANZIJE.PLANIRAN DA POSTANE UVOD U RASPAD JUGOSLAVIJE , NA PUTU ZA UNIŠTENJE KOMUNIZMA ,VUKOVAR JE IZABRAN KAO MULTINACIONALNI I MULTI RELIGIJSKI GRAD NA GRANICI DVAJU RASKOLNIČKIH I ANTAGONISTIČKIH RELIGIJA KADA SE VJERSKI RAT ISPLATI KAO NAJSIGURNIJI POHOD ZA RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE KOJA JE NA TOM PUTU ,=NACH OSTEN=, ČINILA VELIKU PREPREKU JER JE IMAL JAKU VOJNU ORGANIZACIJU I DOSTA STABILAN SOCIJALNI POLOŽAJ STNOVNIŠTVA. TAKO VUKOVAR POSTADE PLANIRANI GRAD POČETKA VJERSKOG RATA KOJI JE NAJSIGURNIJI NAČI RAZBIJANJA JUGOSLAVIJE. POVIJESNA JE ISTINA DA JE ZAPADNA CRKVA PERMANENTNO PODGRIJAVALA NETRPELJIVOST PREM SVOJOJ SESTRI RASKOLNICI NA ISTOKU, ODRŽAVAJUĆI NEPRIJATELJSKE ODNOSE , PA OD MARULIĆA DO DANAŠNJIH DANA HRVATSKI KATOLIK BIVA PODSTICAN NA MRŽNJU PREMA ONOJ DRUGOJ RASKOLNIČKOJ STRANI. TE TENZINE NEPRIJATELJSTVA SU SE PROTEGLE DO II SVJETSKOG RATA I UČINILE ZLOČIN GENOCIDA NAD SRBIMA NASELJENIM U HRVATSKOJ, DA BI SE ISTI POSTICAJ NASTAVIO SVE DO TUĐMANOVIH DANA ,KAD CRKVA OPET TE ZAPRETANE TENZIJE AKTIVIRA POSTAVIVŠI BIVŠEG ,TAKOZVANOG KOMUNISTU ,A SAD PROZELITA ,NA ČELO KATOLIČKE FALANGE ZA OSTVARENJE AMERIČKOG PLANA POD ISKLJUČIVOM KONTROLOM VATIKANA.

  VJERSKI RAT JE BIO JEDINI NAČIN KAKO JUGOSLAVENSKU ARMIJU VJERSKI PODJELITI NA NJENOM RATNOM ZADATKU , U VJERSKOM SUKOBU U VUKOVARU. PRIJE TOGA JE SROČEN PLAN IZMEĐU MILOŠEVIĆA I TUĐMANA U KARAĐOĐEVU ŠTO JE SASVIM DOBRO ISPLANIRALA I DALA RECEPT ZLOGLASNA CIA. ARMIJA SE ZAISTA RASPALA NA NJENE SASTAVNE DIJELOVE ,PO NACIONALNOJ I VJESRSKOJ PRIPADNOSTI UPRAVO U SUKOBU SA HRVATSKIM KRIŽARIMA ,POTOMCIMA STEPINČEVIH ANTROPOIDNIH KRIŽARA, KOLJAČA . TADA SE OBIMA STRANAMA PRUŽILA PRILIKA ZA OSVETU..
  VUKOVAR JE BIO DOBRA PRILIKA PLANIRANOG VATIKANSKO-CIINOG PROGRAMA, AMERIČKOG OSVAJANJA ISTOKA PO ONOJ HITLEROVOJ PROGRAMSKOJ PAROLI = NACH OSTEN= DO URALA ,NARAVNO U PRVOJ FAZI. JUGOSLAVIJA JE BILA U PROGRAMU KOJI SE VEZAO ZA BERLINSKI ZID , KOMUNIZAM MORA PASTI . DANAS NJEGOVU TRAGEDIJU KORISTE U POLITIČKE SVRHE ,OSTATCI OSTATKA ,VJERSKO NACISTIČKIH RAZRAČUNA U SLUŽBI VATIKANA I ZLOGLASN E CIE ,TUĐMANOVE KATOLIČKE FALANGE , HDZ-EA I HSP-EA ,NATJEČUĆI SE DA PRIKAŽU VUKOVAR KAO NJIHOVU PRVU CRTU OBRANE OD SRPSKE AGRESIJE . DAKLE , NAJOBIČNIJA PODVALA HRVATSKOM GRAĐANINU ,KOJI JE SVE TO DOŽIVIO U PRAKSI ,A DANAS ,NAKON TOLIKO GODINA SU SE STVARI IZDIFERENCIRALE DA JE SVAKO MITOVANJE O VUKOVARU NAJOBIČNIJA PODVALA – LAŽ ILI KATOLIČKA PREVRA .
  TAKO NAM KARAMARKO , PREDVODNIK OSTATKA OSTATAKA ,TUĐMANOVE FALANGE I NJEZINE ZAKRPE HSP,STRAČEVIĆ , PRODAJE MIT O VUKOVRU I O TAKOZVANOJ AGRESIJI SRBIJE KOJOJ SU SE TUĐMANOVI FALANGISTI VOJNIČKI SUPROSTAVILI I NA PRVOJ CRTI ODBRANE UNIŠTILI AGRESORA. PRAVA KARAMARKOVA HAJDUČKO –DINARSKA DAVBORIJA, U DESETERCU, UZ GUSLE NA JEDNU ŽICU.
  TAKO NAM SE JAVLJA I NJEGOVA SUPATNICA ,IZ NEKIH OSTATAKA RASPADNUTE NACI –ŠOVINSTIČKE STRANKE, STARČEVIĆANSKE PROVENIJENCIJE ,TE VLADU UPOZORAV KAKO DA SE POSTVI PREMA VUKOVRSKOJ TRAGEDIJI TIČUĆI SE DVOJEZIČNIH TOPONIMSKIH OBILJEŽJA, UVODEĆI DVOJEZIČNE OZNAKE .
  KAKVOG LI PARADOKSA!!!!!!!?????????

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Maks
  #3 Maks 5 listopada, 2018, 09:23

  Umjesto žurnog sastanka vodećega trolista mjesnoga odbora – dvojice Dužića, oca i sina iz sdp-a i pravaša Zdravka i Darija, te izvjesnoga predstavnika hrvatske nepotrebne stranke (HNS) – šutnja. Crnac ostaje na rubu grada, posramljen i tužan, zbog svih dobrih i domoljubnih a popljuvanih djela iz nedavne prošlosti, u kojoj smo se jedva oduprli najezdi martologa i četnika željnih tuđega tla i imovine, kulture i svega civilizacijskoga i kršćanskoga. Pod crvenom boljševičkom vlašću donedavno prištave i neugledne gubernatorice, glasa protivljenja niotkud. Tužni Crnac i Bobetkovi zbog obične bednjanske snahe i njene psihotičnosti, opsjednute hokejem, crvenim bike-stazama i pljačkom osiromašenih.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • zzigho
   zzigho 9 listopada, 2018, 20:11

   Nije ona svemu kriva za sve drugo kriv sam ja, koji u Sisku gradu kao Franjo šaban zavija.
   Od svih glasa glasa čuti nije, kao da su svi zanijemili.
   A izgleda da su kiki i Ivožinić zakopali ratne sikire.
   barem se javno ne prepucavaju.
   Ali znate onu : Tiha voda brege dere.
   Kiki u nizini, a Ivo na bregu.
   Ona peče rakiju, a on pretače vino u sremićevom trsju.
   Sreća štu su obje voćke dobro rodile.
   Bit će vina bit će i rakije, sad će župan da se svugdje opije.
   To je nama naša borba dala.

   Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ante
  #4 Ante 3 listopada, 2018, 03:11

  Treba ga istjerati iz Hrvatske .Bez suda u roku 24 sata.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code