MAESTRO LANO I MLADA PIJANISTICA IZ SAMOBORA

MAESTRO LANO I MLADA PIJANISTICA IZ SAMOBORA

4. ožujka, 2014.

 

 

stefan-lano-

Zagrebačka filharmonija u sklopu Crvenog ciklusa

 

Napisao: Ivan Raos

Zagrebačka pubilka tijekom ožujka zaista može uživati u najčuvenijim glazbenim djelima skladanim za klavir u Zagrebu, jer baš taj istrument je poslužio kao nadahnuće za pisanje čak najljepših kompozicija u povijesti glazbe.  Klavir je instrument koji se bogatstvom tonova može usporediti sa slikarskom paletom i očito je stoga poslužio kao trajni izazov i omiljeni solistički instrument gotovo svih velikih skladatelja čija djela u sadanjosti interpretiramo.

SINFONIJSKI ORKESTAR U MONTEVIDEU

Prvi u nizu klavirskih koncerata održava se u sklopu Crvenog ciklusa, u petak, 7. ožujka kad će orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnati svjetski ugledni maestro veličajne karijere Stefan Lano, a solistički nastup pripao je mladoj i sve uglednijoj hrvatskoj pijanistici Lani Genc.

Maestro Lano američki je dirigent zadivljujuće glazbene izobrazbe i karijere, diplomirao je i doktorirao kompoziciju na Harvardskom sveučilištu, a iako je malo znano (zanimljivost je), završio je i studij biologije u Berlinu. Djeluje kao dirigent i skladatelj, ravnao je mnogim svjetskim orkestrima u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Južnoj Americi. Međutim trenutno je zaokupljen nebrojnim mnogim nastupima i, pisanju osobnih skladbi, a uz to obavlja dužnost glazbenog ravnatelja Nacionalnog simfonijskog orkestra Urugvaja u Montevideu.

MLADA PIJANISTICA IZ SAMOBORA

Mlada hrvatska pijanistica Lana Genc imat će pijanistički nastup, kao djevojčica klavir je počela svirati u 8. godini života – dočim je s 16 godina već je snimila svoj prvi CD.  Glazbenu izobrazbu započela je u rodnom Samoboru, a nastavila u Zagrebu i Beču. Nastupe i recitale na Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT, Zagrebačkim solistima slijedile su turneja po Japanu i nastupi u Rusiji, Južnoj Americi i Europi. Nakon Rektorove nagrade uslijedio je i Lanin prvi Porin. Gdje god nastupa uvijek nam pokazuje kvalitetu i objektivno je reći da je Lana iznimna hrvatska umjetnica primjetne vrsnosti pijanističkog umijeća, a eto u petak sa Zagrebačkom filharmonijom nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u izvedbi Skrjabinovog Koncerta za klavir i orkestar.

Ipak uz ostala dva djela koji će biti izvedeni na istom koncertu, Zagrebačka filharmonija obilježit će i dvije značajne obljetnice: 1. klasičnim koncertom za orkestar kojim će večer započeti, obilježit će 100. – godišnjicu rođenja hrvatskog skladatelja Stjepana Šuleka, a Sinfoniom domesticom kojom će završiti – 150. godišnjicu  rođenja Richarda Straussa koju ove godine obilježava čitavi glazbeni svijet.

Zagrebčani i Zagrebčanke dirigentsko umijeće „harvardskog studenta“ Stefana Lana, pijanistički virtuozitet Lane Genc i dvije značajne obljetnice umjetnika koji su za života dali veliki prinos klasičnoj glazbi i kulturi, više su nego poseban razlog i dobar povod da u petak, 7. ožujka, u 19:30 sati budete na koncertu Zagrebačke filharmonije u Lisinskom. T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code