U SRBIJI I GRČKOJ NAJAVLJUJU PODJELU MAKEDONIJE

U SRBIJI I GRČKOJ NAJAVLJUJU PODJELU MAKEDONIJE

23. siječnja, 2018.

 

Grčki nedeljnik “Elefteri ORA”, blizak Grčkoj pravoslavnoj crkvi i desničarskim ekstremistama, objavio je unajnovijem broju od 21. januara, mapu podeljene Makedonije između Albanije, Grčke, Srbije i Bugarske, preneo je portal Antipreš na albanskom jeziku.

Prema objavljenoj mapi Republika Makedonija je podeljena na četiri dela s tim da, kako primećuje portal Atipreš, najmanji deo je predviđen da pripadne Albaniji, a najveći Grčkoj.

Nešto manje nego Grčkoj predviđeno da prpadne Srbiji, a manje od toga dobila bi Bugarska.

“Objavljivanje takve mape uz ideju o podeli Makedonije dok se vode razgovori o novom imenu grčko-slovenske Makedonije, što je uslov za njeno članstvo u NATO i dugoočekivanog sastanka Zaeva i Ciprasa predstavlja ozbiljnu provokaciju za mir na Balkanu. Nadamo se da je ovo šala ili nevolja kao posledica hladne i teške ekonomije Grčke”, navodi portal Antipreš.

Susret premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Cipra i Zorana Zaeva, najavljen je tokom ekonomskog Foruma u Davosu od 23. do 26. januara.

A u Solunu su, inače, juče održane demonstracije koje su, prema policijskim procenama, okupile više od 100 hiljada ljudi, koji se protive upotrebe reči “Makedonija” u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja oko imena te bivše jugoslovenske republike.

Izvor: www. novosti.rs T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code