U SISKU ĆE PODIĆI SPOMENIK BLAŽENOM STEPINCU UNATOČ PROTIVLJENJU GRADONAČELNICE

U SISKU ĆE PODIĆI SPOMENIK BLAŽENOM STEPINCU UNATOČ PROTIVLJENJU GRADONAČELNICE

12. siječnja, 2018.

 

 

Siščani ponovo spominju i podsjećaju na nimalo simpatičnu gradonačelnicu, SDP-ovu K. Ikić Baniček, kojoj se komplimentira pri oslovljavanju drugaricom. Osobi koja je u boljševičkom zanosu mitske KPJ u Brezovici (u čijim se njedrima i šikarama kriju kosti šest tisuća smaknutih nedužnih žrtava „plemenitih“ partizana – op.a.) hrvatsku građansku većinu nazvala fašističkom

Napisao: Josip Frković

Naše su se neslužbene prognoze ostvarile: Željeni će spomenik ratnoga poglavara Katoličke crkve u Hrvata, žrtve komunističkoga zločinačkoga režima, ipak osvanuti na tzv. crkvenom trgu, ispred katedrale Uzvišenja sv. Križa. Kad je već prva sisačka drugarica (rođena 1975., tri desetljeća iza dolaska na vlast crvenih ubojica – op.a.) odlučno odbacila mogućnost korištenja zjapećega prostora na lijevoj kupskoj obali. Ondje će stajati i vjernike podsjećati na brojna ratna dobročinstva i odlučan domoljubni stav zagrebačkoga nadbiskupa u obrani prava Hrvata na vlastitu nacionalnu državu. Usprkos zloćudnosti ustaškoga režima u Hitlerovu nacističkom ratnom stroju. Za pothvat lijevanja i postavljanja brončane statue, štoviše, Sisačka je biskupija dobila i formalnu dopusnicu Ministarstva kulture RH.

Palača Velikog kaptola

Ne znamo hoće li svečanosti otkrivanja brončane statue nazočiti gradski dužnosnici hrvatske nacionalnosti, no ondje će obilježje nacionalnom velikanu stajati najdulje četiri godine ili možda kraće. Ovisno o trajanju građanima neželjena drugoga mandata komunista i koalicijskih minijaturnih prirepaka, a onda će, kad s vlasti sjašu Ikićkini ideološki sljedbenici, spomenik budućega sveca dobiti novu, željenu i jedino logičnu lokaciju. Pred palačom Velikoga kaptola, sjedištem Ordinarijata Sisačke biskupije. Nakon nešto duljega predaha, Siščani ponovo spominju i podsjećaju na nimalo simpatičnu gradonačelnicu, SDP-ovu K. Ikić Baniček, kojoj se komplimentira pri oslovljavanju drugaricom. Osobi koja je u boljševičkom zanosu mitske KPJ u Brezovici (u čijim se njedrima i šikarama kriju kosti šest tisuća smaknutih nedužnih žrtava „plemenitih“ partizana – op.a.) hrvatsku građansku većinu nazvala fašističkom. Oporbene članove Gradskoga vijeća, pak, koji ratno prihvatilište Hrvatskoga Crvenoga križa za četničko-partizansku siročad iz Kozare u Sisku 1942, odbijaju nazvati ustaškim konclogorom, filofašistima?!

Obnova kapele sv. Martina u Madžarima

Kad već ne voli ni čuti za Crkvu, svećenike i katoličku vjeru (na stranu njene očigledne i nimalo skrivane simpatije za srpskopravoslavne i muslimane – op. a.), vele, čemu se kao ateistkinja nagurava paliti adventske svijeće kraj božićne jelke na početku kaldrmom pokrivene kompartijske šetnice u Kranjčevićevoj, s desecima natpisnih ploča o kažnjivim zabranama. Čemu o blagdanima u pratnji zamjenika dolazi na misna slavlja i zašto se dan uoči lanjskoga blagdana sv. Martina zaletjela u Madžare i s obećanjem o dodjeli 50.000 kuna za fundiranje srušene kapele dala ograditi gradilište. Istina, ne držimo da je završeno projektiranje novoga sakralnoga objekta sukob interesa KIB, ali je („slučajni“, nenatječajni) odabir izvoditelja radova svakako jedan od ranijih sukoba. Jer, riječ je o tvrtki supruga aktualne šefice gradonačelničina, Sisačkoga radija, koja i inače obavlja mnoge zidarsko-obnoviteljske poslove na objektima od gradskoga interesa („Šandor“?). O vrtoglavim klizajućim cijenama zibelske „Ledene dvorane“, u ovoj prigodi nećemo, no jednu bajkovito obrađenu informaciju o energetskim i financijskim prednostima led-javne rasvjete s primislima na praonice novca – hoćemo. Iz raznih dijelova Siska pristižu nam prigovori na navodno 50 posto slabiju kvalitetu javne rasvjete ulica i trgova. Kao da se mreža napaja iz elektromobilske centrale. Na pitanje zašto je to tako, bivši djelatnik gradske uprave podsjeća da se ranijih godina kvaliteta osvijetljenosti kvadrata ispod stupova provjeravala luxmetrima. Nekad bilo, sad se spominjalo. Ne skupljaju se pod led-svjetiljkama zagubljene igle…Sasvim za kraj, spomenimo i najnoviju odluku gradske uprave o gramzivu oduzimanju dijela poslova Poreznoj upravi Ministarstva financija (Ikićka kao i kod parkiranja isključivo vjeruje gotovini ili pak ovršnim naplatama – op.a.), onih o evidentiranju i oporezivanju kuća za odmor. Kako naplata poreza isključivo ovisi o pravodobnim dojavama tijela lokalne uprave, sigurno je da će komunalni inspektori narednih tjedana zaboraviti gradski asfalt i udobne automobile. Čeka ih pješaćenje i planinarenje… T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. zagorski veseljak
  #1 zagorski veseljak 20 siječnja, 2018, 12:46

  Počeli ste raspravljat o gradnji spomenika. Tko će sve to financirati.
  Gospon Košić spominje živu crkvu – vjernike, pohoditelje misnih slavlja. Sve ih je manje jer odlaze radit i živit VAN.

  Neke su povijesne činjenice zaboravljene. Sadašnjost govori da nam drugi kroje gaće oko sisačke Rafinerije o kojoj svi s ponosom govore koji su u njoj radili ili rade. od standarda, plaća i ostaloga.

  danas 20. siječnja 2018. govori se o pretvaranju proizvodnje u skladište. podržimo Predraga Sekulića, Stožer…Gradonačelnica je tu uvijek nazočna.
  Gospodine Košiću i gogpodine župane Žiniću…Da vidimo SADA gdje ste…NE DAMO EAFINERIJU..

  A blaženi spomenik stepincu nek malo pričeka.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Engelbert
  #2 Engelbert 19 siječnja, 2018, 20:15

  Dobri čovječe, Crni Džeki, kako možeš lupati o namjerno podignutoj rafineriji Ljubičice bijele za crkavanje Siščana podno crkve sv Marije? Gradnju je godine 1928. počela “englesko-jugoslovenska d.d. kompanija” Shell, jer Šugoslovija takvu mogućnost nije mogla dopustiti…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. anon
  #3 anon 13 siječnja, 2018, 16:50

  U svim komentarima svašta ste nadrobili i zmešali.
  Spomenik se gradi na Crkvenom zemljištu koje je upisano u zemljišne i katastarske knjige. ZNA SE kako se onda treba postupat tko treba dati zeleno svjetlo da se nešta gradi. Opet napadate tu gradonačelnicu. Ipak ostavlja nešto gradu Sisku i odvajaju se sredstva iz gradskog proračuna. da je postajao konsenzus Crkve i grada Siska sigurno se moglo nači bezbolnije riješenje.
  O kardinalu Stepincu vode se rasprave. Voljeli bi da ga napokon proglase svetim.
  Ako je spašavao sve navedene, što su radili ostali svečenici.
  O antfašizmu se dosta govorilo. Stavite već jednom stvari na svoje mjesto.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Black Jack
  #4 Black Jack 13 siječnja, 2018, 14:21

  Sisački odred serbokomunista je zapravo jedna frakcija serbočetnika koji zajedno rade na MEMO Sanu radi ostvaranja engleskoimperijalističkog cilja okupacije hrvatskog primorja.
  To se vidjelo u I. i II. Šugosloviji.

  Ali lepo je njima Tito stavio rafineriju da pocrknu svi od raka!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 13 siječnja, 2018, 14:14

  Javio se bolesnik Frano.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Anonimno
  #6 Anonimno 13 siječnja, 2018, 10:48

  SV. ALOJZIJU STEPINCU
  Zapjevajmo duše snagom
  S kraja na kraj Domovine,
  Kroacijom neka dragom
  Do Neba se pjesma vine.
  Svecom posta naš Stepinac
  Časnog roda, časni sinac.
  Moli za nas Alojzije,
  Sunce Zemlje Kroacije.

  Zapjevajmo Lijepu našu,
  Srca nek se ruka prima
  Svanula je željna zora
  Bogu vjernim Hrvatima.
  Krunu primi naš Stepinac
  Rimu, Kristu, odan sinac.
  Moli za nas, Alojzije,
  Sunce Zemlje Kroacije.

  Zapjevajmo o Hrvati
  Mučeniku domoljubu,
  Sjajnoj zvijezdi što no zlati
  Povijesti nam sudbu grubu.
  Temelj kamen naš Stepinac
  Djedova nam vrli sinac.
  Moli za nas, Alojzije,
  Sunce Zemlje Kroacije.

  Zapjevajmo stvoru što no
  Dobrim djelom ime kiti.
  U nevolji, nesretnika
  Poji, hrani, grli, štiti.
  Milosrdni naš Stepinac
  Pravednosti odan sinac.
  Moli za nas Alojzije
  Sunce Zemlje Kroacije.

  Umuknite, oj, dušmani,
  Ukroti se pakla silo,
  Nek osjeti čovjek svaki
  Stepinčevog srca, bilo.
  Naša nada, naš Stepinac
  Neumrli zemlje sinac.
  Moli za nas, Alojzije,
  Sunce Zemlje Kroacije.

  Ne bojmo se braćo Zloga
  Kroz vremena ova gruba.
  Branit će nas voljom Boga
  Ruka svetog domoljuba.
  Hrvatskoga roda sinac,
  Neumrli naš Stepinac.
  Moli za nas, Alojzije,
  Sunce Zemlje Kroacije.
  Marija Dubravac Brisbane
  SVETOM ALOJZIJU STEPINCU – STANKO ŠARIĆ – YouTube ▶ 4:21https://www.youtube.com/watch?v=7PMgCHwnLRA

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. FRRANO
  #7 FRRANO 12 siječnja, 2018, 21:47

  ­­
  ‚TKO TO NAMA OPET SERVIRA STEPINCA U LIKU ČOVJEKA????

  TKO TO BAŠTINI NEKE VRIJEDNOSTI KOJE NAS PODSJEĆAJU NA ALOJZIJA STEPINCA ,NACI-ŠOVINISTU, ORTODOKSNOG KATOLIKA ,MRZITELJA SVEGA DRUGOG I DRUGAČIJEG, KOJI SE U TOM SVEMU JAVNO PREDICIRAO U DOBA KRIŽARSKOG-NACIFAŠISTIČKOG RATA NA OVIM PROSTORIMA OD 1941 DO 1945 GODINE ..
  ZAR TO NIJE POTVRĐENO NJEGOVIM SUĐENJEM I OSUDOM NA DUGOGODIŠNJU ROBIJU. BAR DANAS SE SVE TO MOŽE PONOVNO PROVJERITI DA LI JE NARODNA REPUBLIKA HRVATSKA UČINILA NEŠTO ŠTO NIJE DOSTOJNO NJENOG DRUŠTVENO- POLITIČKOG USTROJSTVA I NJENOG SUSTVA DRUŠTVENE PRAVDE ,ČIJE SUDSTVO JE DIO PRAVDE I PRAVEDNOSTI NJENIH GRAĐANA KOJE JE STEPINCA I OSUDILO.
  NARAVNO ,NITKO NEĆE DA TO PITANJE POTEGNE JER ZNA DA BI SE JOŠ JEDANPUT POTVRDILA OSUDA I PRESUDA STEPINČEVE ZLOČINAČKE DJELATNOSTI U DOBA II SVJETSKOG RATA. KADA JE BIO HIMLEROV ADŽUTANT ZA HOLOKAUSTSKO ČIŠĆENJ BALAKANA OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJH,
  PA SE PITAM ,TKO TO NAMA ,GRAĐANIMA SUVREMENOG POIMANJA SVIJETA, PODVALJUJE, PRKOSI ONIM ŠTO ZDRAV LJUDSKI RAZUM NE MOŽE POJMITI.

  SJEĆANJE NA ZLODJELA NJEGOVE DJELATNOSTI SE MOGU SUSRESTI NA SVAKOM KORAKU ,JER SU PUNI ARHIVSKI SPREMNICI IZ TIH VREMENA , A OSIM TIH PISANIH TRAGOVA OSTALA SU SJEĆANJA MNOGIH POKOLJENJA, ŽRTAVA KOJE TA SJEĆANJA PRENOSE NA SVOJA NOVA I NOVIJA POKOLJENJA, JER SE TAKO NEŠTO NIJE DEŠAVALO NA EVROPSKIM PROSTORIMA OD PRAKSE ZLOČINAČKOG PONAŠANJA KATOLIČKE CRKVE IZ KASNOG SREDNJEG VIJEKA ,OD ZADNJEG 3O-GODIŠNJEG KRVOLOČNOG VJERSKOG RATA U EVROPI. STEPINAC JE BIO PRAVI ,IZOPAČENI OPAT, KRVOLOK U STRUKTURI SVOJE SVIJESTI KOJA SE UZGOJILA U KONVIKTIMA I SAKRISTIJAMA ZLOČINAČKE KATOLIČKE CRKVE.

  PO UZORU NA NJEGA, I PO NJEGOVOM NAPUTKU KAO ZAGREBAČKOG NADBISKUPA,TADA EGZARAHA CRKVE U HRVATA , IZMEĐU MNOGIH FRATARA KRVOLOKA ,POSEBNO U HERCEGOVINI, KOJI SU SAČINJAVALI KRVOLOČNE HORED,POJAVIO SE JEDAN SEOSKI FRATAR U OKOLICI BANJA-LUKE ,ZVAO SE FRA TOMISLAV FILIPOVIĆ,MAJSTOROVIĆ KOJI JE KAMOM UBIJAO SRPSKU DJECU PO OSNOVNIM ŠKOLAMA, U SVOJO I SUSJEDNOJ ŽUPI GDJE JE STOLOVAO . PA TAKO U SELIMA: DRAKULIĆI, ŠARGOVCU I MOTIKAMA , U OKOLICA BANJA-LUKE ,PODRUČJE NJEGOVE ŽUPE SLUŽBOVANJA, NOŽEM JE KLAO SRPSKU DJECU U RAZREDIMA OSNOVNE ŠKOLE A ČEKIĆEM JE UBIJAO LOGORAŠE U JASENOVCU I OSTALIM LOGORIMA STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE.POSLIJE TOG VELIKOG PODVIGA KOJI JE ODJEKNUO U REDOVIMA KATOLIČKE CRKVE I U SVIM INSATITUCIJAMA TADAŠNJE STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE, MAX LUBURIĆ GA JE ODMAH POZVAO U JASENOVAC , DA TU SVOJU FRATARSKO-KATOLIČKU VJEŠTINU ,LIKVIDACIJE NA NAJOSVETNIČKIJI I NJAOKRUTNIJI NAČIN , IZVODI U JASENOVCU ,A POVREMENO I U OSTALIM LOGORIMA STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE.
  TAKO JE ZAPISANO U DOKUMENTIMA KOJI SU DANAS U ARHIVAMA DILJEM BIVŠE JUGOSLAVIJE ,A VJERUJEM I U JASENOVAČKOM ARHIVU ,DA JE FRATAR MAJSTOROVIĆ BIO SPECIJALISTA ZA UBIJANJE LOGORAŠA ,SAMO ČEKIĆEM.
  ZBOG TOGA SU GA NAZVALI FRA-SOTONA. TAJ FRA SOTONA JE NA SUDU U ZAGREBU ,1945 GODINE PRIZNAO SVE REKAVŠI DA JE BIO ZALUĐEN NOVOM DRŽAVOM I STEPINČEVIM PROGLASOM O STVARANJU HRVATSKE BOŽJE DRŽAVE ,KOJU JE BOG DAROVAO HRVATIMA I DA NIJEDNA ŽRTVA ZA NJENU OPSTOJNOST NE SMIJE BITI, VELIKA I TEŠKA. NARAVNO,JA PARAFRAZIRAMA ALI JE SUŠTINA ISTA.

  PA TKO TO U DRUGOJ DEKADI 21-VOG STOLJEĆA VRAĆA NAS U VREMENA I POVIJEST II SVJETSKOG RATA I TRAŽI REINKARNACIJU STEPINČEVE ,ZLOČINAČKE ,KRVOLOČNE, BOŽJE DRŽAVE, ODNOSNO NEKO POSEBNO OBILJEŽAVANJE HRVATSKIH PROSTORA,A SADA I EVROPSKIH INSTUCIJA,EVROPSKE MUMIJE ,AMERIČKE I VATIKANSKE LATIFUNDIJE, NJEGOVIM ZLOČINAČKIM IMENOM ILI LIKOM. NARAVNO , TO OPET INICIRAJU NJEGOVI SLJEDBENICI IZ ONIKS DVORA KOJI SU SE U NARODNOJ NESREĆI, KOJU SU ONI DONIJELI OVOM NARODU, PROIZVELI KRVOLČNI VJERSKI RAT -1991GODONE ,NA OVIM PROSTORIMA, UZ POMOĆ CIE I VATIKANA,ČIME
  SU SE OPET ONI, IMOVINSKI IZDIGLI NA STUPANJ KASTE, A NAROD PONOVNO VRATILI U POLOŽAJ, GORI OD ROBOVSKOG U POLOŽAJ ČANDALE.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Vlado Košić
   Vlado Košić 13 siječnja, 2018, 08:15

   Ovo što piše tzv. Frrano nije komentar nego na žalost hrpa laži, i to rečenih govorom mržnje. Tu nema ničeg istinitog jer niti je zagrebački nadbiskup i kardinal blaženi Alojzije Stepinac odobravao i jedan zločin niti ga je počinio, a osuda komunističke vlasti već je na početku moderne Hrvatske proglašena nevaljanom i to od Hrvatskog sabora. Bila je to obična namještena partijska čistka svih koji nisu bili komunisti i koji su smetali jer su mislili svojom glavom, bili domoljubi i opirali se totalitarnoj diktaturi. Mnogi zamjeraju bl. Alojziju što se jasno zalagao na pravo hrvatskoga naroda da ima svoju samostalnu državu, što mu očito do danas mnogi jugofili i pristalice srpske hegemonije nad Hrvatima ne mogu oprostiti. Blaženi Stepinac – a takvim ga je proglasio sam sveti Papa Ivan Pavao II. – upravo je primjer čovjekoljublja jer je spašavao ugrožene i Hrvate i Židove i Srbe i komuniste, naprosto sve koji su bili progonjeni. Tako je osobito veliko djelo bl. Alojzija što je svojim zauzimanjem spasio gotovo 7 tisuća kozaračke djece 1942. koje su na njegovo zauzimanje udomili sisački vjernici katolici. I zato je zavrijedio u Sisku spomenik!

   Odgovorite na ovaj komentar
 8. Anonimno
  #8 Anonimno 12 siječnja, 2018, 20:05

  Kad već govorite o klizajućim građevinskim cijenama, pa ništa bolje nije niti s HDZ-ovim županom Žinićem. Toliko o strankama i tko koga voli.
  Pa cijena bolnice skočila je za ponovljenog natječaja za više od 30 posto, a smanjena je kvadratura. Tko tu koga farba…..Potpisani su i ugovori sa izvoditeljem, Trebali bi krenuti i radovi. cijene materijala se smanjuju, a ovdje je izlika da su cjene skočile. pa Žinić župan je arhitekt po struci, pa zna kako se to(g)radi.

  Neka se napravi i spomenik Stepincu, bit će barem blizu kaldrme i znakova zabrane. Da ih nema sigurno bi bio kaos. Ova Ikićka barem nešto radi, a odabir Kikija jurašinovića sigurno ima opravdanja. A to šta mu je Vrbinčanka direktorica SISAČKOG radija koji je otišao pod jaram drugih zaslužuje poseban komentar cijenjenog gospona Frkovića. sad je vrijeme da ode malo u prošlost i istraži pretvorbu i rukovođenje gradskim radiom na kojem je i sam nekada bio akter. Da vidimo i tu priču, pa sklopimo mozaik suradnje s gradonačelnicom.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code