ROMI SISAČKOG CRNCA UZURPIRALI OBITELJSKU KUĆU

ROMI SISAČKOG CRNCA UZURPIRALI OBITELJSKU KUĆU

13. studenoga, 2018.

U drugoj točki ugovora, sačinjena u uredu javnoga bilježnika Kraljičkovića, precizno stoji da Sanja Jovanović vlasniku kuće od ugovorenih 5.000 isplaćuje 3.000 eura, dok će se ostatak od 2.000 eura u kunskoj protuvrijednosti srednjega tečaja HNB-a isplatiti 15. kolovoza 2017. Zanimljivo je spomenuti da, iako je ugovor i njemu navodno isplaćenih 3.000 eura sam potpisao, Mijo Matagić svih kasnijih mjeseci tvrdi da novac nije ni vidio?! Da je prevaren! Uostalom, uz angažiranje sisačke odvjetnice Nade Kovačević, pokušao je pred sudom osporiti vjerodostojnost dokumenta, jer je obećani 15. kolovoza 2017. odavno prošao. Dotad u Crncu dvostruko spornu kuću povremeno kao motel koriste razne romske obitelji, spominjući građanska, ljudska i manjinska prava

Napisao: Josip Frković

Dok 23-godišnja Romkinja Sanja Jovanović iz moslavačkih Posavskih Bregi (Ivanić-Grad), Gorenci 14-c, majka troje djece, tvrdi da je u ime svojih zatvorski kažnjenih sunarodnjaka, Jovanke i Marka Amića, 21. listopada 2016. u uredu javnoga bilježnika Ivice Kraljičkovića u Sisku potpisala kupoprodajni ugovor za obiteljsku kuću u capraškom naselju Crncu 31, s umirovljenikom Mijom Matagićem (82) iz sisačkoga Topolovca, Goričica 194, kroz otijesnu je kuću od 52 četvorna metra korisne površine i 630 m2 dvorišta u dvije godine prodefiliralo na desetke negdašnjih tamnoputih koritara i skupljača sekundarnih sirovina, čergara i Bajaša, danas vlasnika vrijednih kombija i osobnih vozila najrazličitijih hrvatskih registarskih oznaka. Za 270 stanovnika mirnoga Crnca, s više upitnih milijunima vrijednih doministrovih kredita Vladina agrarnoga resora RH za povrtno i pekmezarsko poduzetništvo, stiješnjena između instalacija desnoobalne savske naftne luke i spremnika „Jadranskoga naftovoda“, život se stubokom promijenio. Najprije su prvi Romi „vikendaši“ u kuću s brojem 31, srušili prozračni „kuruznjak“ za skladištenje zlatnoga zrna u klipovima, potom zatrpali upotrebljiv zdenac i, namjesto crijepom, krovište prekrili limom. Udomaćivši se, nisu se libili pitku vodu iskati od susjeda Bore preko ceste ili Živkoviće noću buditi za toplu vodu i kupanje djece. Bučni su i drski, a noću svadljivi. Uzalud su Crnčani nazivali policiju, žaleći se na konstantnu buku i nemir, Romi su im pokazivali u najmanju ruku dubiozan ili krivotvoren kupoprodajni ugovor koji im daje pravo na stanovanje u negdašnjoj visokoj prizemnici nevjenčane Matagićeve pok. supruge na k.č. 107 KO Crnac.

Sudski spor s Matagićem

I dok u drugoj točki ugovora, sačinjena u uredu javnoga bilježnika Kraljičkovića, precizno stoji da Sanja Jovanović vlasniku kuće od ugovorenih 5.000 isplaćuje 3.000 eura, dok će se ostatak od 2.000 eura u kunskoj protuvrijednosti srednjega tečaja HNB-a isplatiti 15. kolovoza 2017. Zanimljivo je spomenuti da, iako je ugovor i njemu navodno isplaćenih 3.000 eura sam potpisao, Mijo Matagić svih kasnijih mjeseci tvrdi da novac nije ni vidio?! Da je prevaren! Uostalom, uz angažiranje sisačke odvjetnice Nade Kovačević, pokušao je pred sudom osporiti vjerodostojnost dokumenta, jer je obećani 15. kolovoza 2017. odavno prošao. Dotad u Crncu dvostruko spornu kuću povremeno kao motel koriste razne romske obitelji, spominjući građanska, ljudska i manjinska prava. U potrazi za istinom i ženom koja se na ugovoru potpisala tek kao Sanja, reporter je dva puta odlazio do Posavskih Bregi. – Na poticaj prodavatelja, potpisala sam ugovor u prisutnosti Marka Amića i dala Matagiću pola novca u njegovoj topolovačkoj drvenoj kući. Da, da, dobro kažete, isplatila sam 3.000 eura. Nisam mogla pretpostaviti da će se stvari komplicirati, da će moji Romi nekome smetati i da će Mijo Matagić potegnuti sudsku parnicu. Naša sugovornica potom dešifrira potom da je njen „dever“ Marko Amić nazočio potpisivanju ugovora, a da ona nema muža. Za Miju Matagića veli da je zajedno s njom sjeo u auto i odvezao se do ureda javnoga bilježnika. Poslije obilaska kuće i razgledanja unutrašnjosti, pristao je da se odmah čiste prostorije i useljavaju novi vlasnici.

Jovanka, Marko, Amedina, Melisa i Jasmin…

Prepisao je odmah i strujni priključak na Sanju Jovanović. – Sada, međutim, Matagić traži kuću natrag i još novac, domeće bučna mati Tamara, tražeći da se kći s malim djetetom ne fotografira. A Sanja veli kako će Amići – kad se desi povrat novca i kuće – dvoje Amića izgubiti sve. Sanjin otac Đuro traži pak telefonski broj novinara. Početkom studenoga reporter je ponovo pohodio posavskobreške Gorence, te je Sanja ponovila svoje uvjete završetka spora. Rekla je također da u Crncu trenutno borave Jovanka Amić, sin joj Jasmin, njene snahe Amedina i Melisa, te Marko Amić. Premda žurnalisti ne sudjeluju u sudskim parnicama ili pak fiškalskom zastupanju građana pred sudom, za ubrzanje procesa u Sisku dobivamo i majčinu korupcijsku ponudu „od iljadu evra“… T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. zzigho
  #1 zzigho 27 studenoga, 2018, 16:43

  Šta im fali, dobivaju lovu iz svih ministarstva.
  Pa smiju se nama u brk – dobili su sva prava kao manjina u većini.
  Rom uvijek ostaje Cigo, ali to oni mogu govoriti između sebe, jer kada im mi kažemo onda je CIGAN pogrdan naziv za njih.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Vasilj
  #2 Vasilj 27 studenoga, 2018, 16:29

  Lako nama za Cigane, lažljivce i razbojnike Veljka Kajtazija jugooficira demokratskih manira (Amić uhićen u Rijeci zbog drske pljačke zlatnine u stanu crvene drugarice Obersnelove, a mora nas brinuti naša unutarnja situacija. Cigani, eto, uživaju u tuđoj imovini i smeju se ludim hrvatskim institucijama.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code