PAVKOVIĆ: KONCERT ZA ELITU BEZ PJESAMA IZ DOMOVINSKOG RATA

PAVKOVIĆ: KONCERT ZA ELITU BEZ PJESAMA IZ DOMOVINSKOG RATA

1. lipnja, 2023.

 

 

Piše: Mladen Pavković

„Kruna“ obilježavanja Dana državnosti, 30. svibnja 2023., bio je toga dana svečani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu, kojeg je izravno prenosila i Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Na koncertu se pojavila politička, gospodarska i ina elita, koju su više prikazivali nego same izvođače (da se malo našalimo). Čak je došao i notorni Milorad Pupovac da vidi o čemu se tu radi, iako ga taj dan nigdje nismo vidjeli da se zajedno sa svojim kompanjonima negdje poklonio stradalim hrvatskim braniteljima, odnosno da je zapalio svijeću za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje tijekom velikosrpske agresije.

Samo s pozivnicama

Ni njegov propagandni tjednik Novosti, kojeg hrvatska država godišnje financira sa 600.000 eura, nije se ni osvrnuo, a kamoli svojim čitateljima čestitao ovaj veliki dan.

A Pupovac je za razliku od mnogih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata dobio svečanu pozivnicu za ovaj koncert!

Naime, na taj glazbeni „spektakl“ moglo se samo i isključivo sa pozivnicama!

Glazbeni program, Zbor, Orkestar i Balet HNK te više opernih solista, sastojao se od poznatih djela Verdija, Wagnera, Straussa, Lisinskog, Tijardovića, Gotovca, Zajca…

Odlično! Ali… gdje su se i ovom prigodom izgubile domoljubne skladbe, pjesme koje su se izvodile tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, ali i kasnije?

Bili cvitak

Zašto i zbog čega na ovom svečanom koncertu nije bilo mjesta za pjesme poput Moja Domovina, Bože čuvaj Hrvatsku, Dajem ti srce, Od stoljeća sedmog, Bili cvitak, Stop the War in Croatia, Vukovar, Mi smo garda Hrvatska, Tvoja zemlja, Kad zazvone dubrovačka zvona, Kad raziđe se dim, Lupi petama, Grobovi im nikad oprostiti neće, Sretan je onaj tko Hrvatsku ima, Hercegovina u srcu, Viva Croatia, Hrvatska mora pobijediti, Ljubim te do bola, Rane 90-e, Oj, Hrvatska mati, Gospodine generale i slične?

Ovo je bila prava prigoda da se barem i neke od njih čuju!

Inače, ovaj i ovakav svečani koncert je trebao biti održan za široku publiku, a ne samo za odabrane. Na balkonu HNK-a je bilo mjesta, pa su i tamo mogli pozvati hrvatske branitelje i stradalnike, da i oni, a ne samo „pozvani“ budu dio ovog glazbenog spektakla, na kojem je pretpostavljamo bilo tek nešto manje osiguranja (čuvara) nego posjetitelja! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code