RADOVIĆ: MEDULINSKE FAVELE SRAMOTE HRVATSKU OBALU I TURIZAM

RADOVIĆ: MEDULINSKE FAVELE SRAMOTE HRVATSKU OBALU I TURIZAM

24. svibnja, 2021.

 

 

Piše: Saša Radović

Turizam je jedna od naših od najvažnijih gospodarskih grana. U turističkoj sezoni zapošljava najveći dio radno sposobnog stanovništva. A, naš najjači resurs turizma je Jadran. To su neosporne činjenice.

Iz gornjeg slijedi da je devastacija i uzurpacija dijelova jadranske obale direktna pljačka naše države i našeg stanovništva. Drugim riječima, atak na naše najvrjednije resurse otima nam dio državnog budžeta što posredno spušta standard svakog hrvatskog građanina.

Pa zašto onda naša vlada, inspekcije, županije, gradovi i općine toleriraju i amnestiraju urbanističku mafiju i bespravne graditelje? Zašto se Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine – ni malo ne brine zbog devastacije prostora i državne imovine (Jadran i ostalo!)? Turističke zajednice također šute iako im se devastacija njihovog prostora – razbija o glavu.

Razlog postoji; je li to; apatija, nerad, jalovost, korupcija ili kriminal? Drugih razloga ne može biti, jer su svi nabrojeni. Treba samo odabrati!

Urbanistička mafija

Model urbanističke mafije stvoren je u Istri. Shema je jednostavna; kupi se jeftino dio šume ili zaštićeno obalno područje. Uz dobre veze i korupciju izvrši se urbanistička namjena prostora u građevinsku parcelu. I skupo proda (bivši ministar V.O. i drugi.). Prva veća provedba bila je u aferi Hypo s urbanističkom prenamjenom prekrasne i nedirnute istarske obale (Dragonera, Barbariga), koja je bila u sastavu Nacionalnog parka Brijuni. Oko milijun kvadratnih metara prodano je po cca 6 eura da bi kvadrat nakon urbanističke promjene vrijedio oko 200 eura. Razlika (odnosno pljačka), cca 194 milijuna eura. Uz to su akteri iz političkog vrha Istre, zajedno sa čelnicima Hypo banke, izvukli 80 milijuna eura kredita za projekt Barbarige i Dragonere te ga nenamjenski potrošili (vjerojatno podijelili).

Istarski model najprije je iskoristila većina načelnika i gradonačelnika, a zatim se model nekažnjeno proširio po Lijepoj našoj. Lijep primjer je i otok Brač s glavnim protagonistom Kuščevićem.

Drugi oblik napada na hrvatski turizam, odnosno na Republiku Hrvatsku je bespravna gradnja. Nicanje bespravnih građevina uz more dogodilo se prije nekoliko godina, ali prava erupcija devastacije zaštićenog obalnog pojasa dostignuta je u ovom mandatu Plenkovićeve vlade. Naselja uz more slična južno američkim sirotinjskim favelama, ali i lijepim vikendicama bez “nepotrebnih papira,” mogu se slobodno graditi uz more, jezera, rijeke, u šumi, u selu i u gradu… Nitko ih neće rušiti pa se čuju i prijateljski savjeti: “Gradi, nitko ti ništa neće!”

Grupa građana iz Premanture objavila je pritužbe na MEDULINSKE FAVELE, odnosno na bespravnu gradnju u općini Medulin. Upitali smo načelnika Gorana Buića, zašto se ne uklanjaju bespravne “kućice” uz more s direktnom kanalizacijom u plavi Jadran. Odgovor je bio iznenađujući i za autora ovih redova kao bivšeg građevinskog inspektora. Načelnik tvrdi da je resorno Ministarstvo dužno uklanjati bespravne objekte – ali da to Ministarstvo i nakon inzistiranja općina – ne čini. Načelnik Buić predlaže da se inicira Izmjena i dopuna Zakona o gradnji u kojoj bi se ovlastile općine za uklanjanje bespravne gradnje. Uklanjanja bi vršile općine, a troškove bi morao snositi bespravni graditelj. S obzirom na našu “brzu” administraciju, vladu i Hrvatski sabor – favele uz more nicat će i dalje kao gljive iza kiše.

Na repu EU

Ukoliko zaista Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Građevinska inspekcija ne provode zakonske odredbe i pravomoćna rješenja – možemo zaključiti da je i to jedno od “postignuća” kojima se hvali naš premijer. Baš kao i “postignuće” da smo država na repu EU, najsiromašnija i najzaostalija. Sve ostalo je manje važno.

Najbolje je ponoviti spomenuti savjet prijateljima: “Gradite slobodno, nitko vam ništa neće!”

Premantura, svibnja 2021.  T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Miss Tereza
  #1 Miss Tereza 9 lipnja, 2024, 18:30

  Moje ime je TEREZA i imam svjedočanstvo o tome kako sam doživjela ponudu kredita od 35.000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harryja Bryana, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, oni imaju sjedište u Americi, a također rade u svim europskim zemljama. Savjetovao me kolega i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ([email protected]} WHATSAPP: {+385915134516} Brzo kontaktirajte danas i dobijte vaš zajam od njih po stopi od 3%. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti s njima njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Marija Magdalena
  #2 Marija Magdalena 19 srpnja, 2021, 12:34

  Pozdrav pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam od bogobojazne žene, gospode Vladimire Franke, dobila zajam od 50,000 eura pod 3%. Ako vas zanima dobivanje zajma molimo kontaktirajte ga. Uvjeravam vas da je sigurno, hvala. E-adresa: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code