DECK–MANTL ZA MESSIJA

DECK–MANTL ZA MESSIJA

22. lipnja, 2018.

 

Dakle: Subašić, Vrseljak, Lovren, Vida, Strinić, Modrć, Raktić, Mandžukić, Perišić, Rebić, Kovačić, Kramarić… Čorluka, Brozović i svi oni drugi, sjeditelji na toj, vrućoj klupu jedne slave. Vi ste—I ostajete

Za portal Tjedno SP u Rusiji prati: Zvonimir Magdić

Čak i sveti Oče. Moj i naš, mučenik, Alozije Stepinac kojem se uskraćuje,  zaslužena, svetost,  Iz tih je ‘ krajeva. Naših. Hrvatskih.

Dakle: Subašić, Vrseljak, Lovren, Vida, Strinić, Modrć, Raktić, Mandžukić, Perišić, Rebić, Kovačić, Kramarić… Čorluka, Brozović i svi oni drugi, sjeditelji na toj, vrućoj klupu jedne slave. Vi ste—I ostajete.

O Argentincima, koga zanimaju, sada, osim Messija, ne znam nikog. A njega, nije bilo. Protiv Hrvata. Dalić je našao sa njega deck-mantl. Ovo je Zlatkovo,  životno djelo. Znam, Ćiro će mu reći, da. I – hvala!

Danci i Australci u Samari

U Samari igralo se pomalo oteško, čak i bez ratničkih krikova, malo se pucalo, puno navirivalo. I Danci i Australci. Nogomet koji neće u bilježnicu – nezaboravnih. Bilo, pa prošlo. So…!

Schmeichel je, ipak, bio figura u Samari.

Je, to je, uglavnom, bila igra euro-stila. Danaca i Australaca. Škola Starog kontinenta. Pomalo, čvrsta, premalo rečena, još više, nedorečena. Nije baš pristala, uz bogati ‘ objed’, u dva poslije podne. Puno grčevitosti. Čak i bez – grča na licu. I, u srcu. Uz, staloženog Schmeichela. Nije li njegov ‘stari, Peter’, u Ateni – onda – omogućio Ćiri – Francusku. I – broncu. Ovaj, Kaspar, sve zna. Uvjerljiv, marljiv, pozoran. Pravi. Ipak, u prvi je bojni red, iskočio s dobro ispaljenom bazukom, Eriksen. Već u sedmoj minuti. A, onda, kao da se netko pošalio. Festina lente! Idemo, oprezno. Bez žurbe. Nogomet, koji nije obećavao spektakal. Radni. Težak. Australci su pokazali podosta toga.Za njih – puno. Ne, nisu baš tko god. Ulaze, očito, u elitni  krug. Zaslužili su Mundial. istina Bog, elver im je donio – VAR. U finoj sobici, uz koktu i sendviče, ljudi su opazili, snimkom, ruku Poulsena. Otišlo se na pucanje. Opalio je nisko, dole, Hrvat Mile Jedinak. On je dao počasnog, usput, i Francuzima. Igrali su, ponešto i naši Rogić i Jurić. Pravedan ishod. Remis. Nije bilo boljeg. Za koračnicu iz Aide. I, Radamesa! Takvih – ne!

Mbappe za Galske pijetlove

Ajmo u slikoviti Jekaterinburg. Galski pijetlovi Francuske i Inke visokog, donebeskog Perua, s  čarobnim Machupichiem. Trebalo bi biti pravog nogometa. Da li ga je bilo. Pogledajmo. Ja osobno, sumnjam.

Mbappe ušetao u mrežu – za osminu Mundiala!

Opet je bilo onih, bez pokrića: Francuzi. Opet su, dali naslutiti, da se vraćaju vremena Teofila Cubillasa – Peru. Čak ni zgodnički Griezmann, Atleticova zvijezda, nije se naljubio s loptom. Kako je igra sve tečnija, Inke su sve više pokazivali čistoću svoje tehnike. Nekada, sedamdesetih, nitko im nije bio ravan, u tom i takvom  loptanju. Nitko, dupli – pas, kao Didijevi Peruanci. Uživancija za oči. Nadvisili su, u tim minijaturama, na kratko, i same Brazilce! One, Pelea! Hej! A, onda vrijeme je okrenulo svoje bure protiv tih, sinova lančastih Anda. I  samih, nebesa .Zrakoplovna nesreća momčadi Alianze, u kojoj je bilo, pretežno, sve što ima predstavničkog daha, desetak njih, i godine su odnijele svu snagu i duh, peruanskog nogometa. No, u zadnje vrijeme, pod Garecom na kormilu, Peru postaje sve točniji, kombinatorniji. Bio je to, i u Jekaterinburgu. Pretežni dio utakmice, bio je u nogama Južnoamerikanaca. Ali, nekako, po običaju, nedorečeni. Bez završnice. I kad se ona rodila, u nastavku, šansa, udarac Guerrera, nogom je odbio, spretni Lloris, na golu.Uzdah.Grč u grlu. I, onda, ono što obično slijedi, kad se ne zapjeva, kad treba, taj visoki C, od gola. On je na drugoj strani, za Francusku. Jedna izmotana lopta, koju su Peruanitosi mogli, lako odbiti, a nisu, ona se zaputila prema mreži, uletio je nasmijani Mbappe i ušetao u gol.1:0, Gala. I, osmina, ‘ruskava’ Mundiala. Sve u svemu, nešto je bilo od nogometa. Ne, previše. Manje, u pobjednika, više u onih, koji nisu dobili. Moji, Peruanci, Adios! T

 

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. m
  #1 m 22 lipnja, 2018, 18:32

  DRAGI MOJI HRVATI! DALI STE ČULI ILI VIDJELI IJEDNU IZJAVU IZ sdp-a,strančica hns i glas LIJEVI SU SA”velikim oduševljenjem” PROSLAVILI POBJEDU LIJEPE NAŠE A MNOGIMA OD NJIH NAŽALOST TO JE I DOMOVINA! VIDJELI SMO DANAS crvene vampire i stoljetne partizane SA NAJVEČIM HRVATSKIM IZDAJNICIMA KAKO SLAVE LAŽNU BREZOVICU KOJA JE U STVARI BIJEG KUKAVICA U ŠUMU! DAO BOG DA SU TU I OSTALI! A SADA PITANJE DALI JE GOVOR MRŽNJE sisačke notorne gadure gradonačelnice ikičke KOJA I PRED MINISTROM PRAVOSUĐA DANAŠNJE VLADE SIPA TAKVE GADOSTI IZ SVOJIH SMRDLJIVIH USTA DA TO NEBI POJEO NI PAS SA MASLOM I LAŽI SE NASTAVLJAJU! PITAM SE DOKLE ČEMO TRPJETI TAKVE BLJUVOTINE KOJE JE SLUŠALO DVADESETAK POVAMPIRENIH stoljetnih partizana KOJI NI NE ZNAJU ŠTO TU RADE? PREDLAŽEM crvenima DA 22.LIPNJA OD SADA SLAVE KAO DAN ŽALOSTI JER BILO JE DEGUTANTNO VIDJETI TE nakaze NA OKUPU! NO NAŠA JE REPKA NASTAVILA SA POBJEDAMA A ŠTO JE BILO NJIMA NAJTEŽE JE TO DA JE SELEKTOR DALIĆ NAGLASIO DA JE TO POBJEDA ZA HRVATSKE BRANITELJE I LOJALNI HRVATSKI ŽIVALJ! ŠEČER NA KRAJU I THOMSONOVA I DRUGA HRVATSKA HIMNA LEGENDARNE ČAVOGLAVE! NEKA PATI KOGA SMETA HRVATSKA JE PRVAK SVIJETA!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • zzigho
   zzigho 22 lipnja, 2018, 20:39

   Za ove objede si zaslužio da Bikička protiv tebe digne tužbu, koju bi izgubio.
   Da je sve bilo čisto onda Dražnjaković ne bi dobio fućkalice i zviždaljke.
   Šteta što je u jednoj rečenici upropastio odličnu govoranciju.
   Da je sve bilo protokolarno pogledajte snimku polaganja cvijeća na spomenik.
   To je dokaz skromnosti.
   A tko poštiva Hrvatsku evo i “pozornice”.
   Gradonačelnica Siska jedina u skladu sa hrvatskim bojama.
   Ambrela crvene tradicijske hrvatske boje.
   Ona nogomet prati bolje od bilo koga.

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. Mujo Bašinac
  #2 Mujo Bašinac 22 lipnja, 2018, 13:08

  Frano,Ajme selu u kojem si,akamoli onom čiji si.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. merle
  #3 merle 22 lipnja, 2018, 10:46

  O FRANO PA DAJ DOSADIO SI SEBI I BOGU I TEBI NE TREBA CRNA KOŠULJA VEĆ ONA LUĐAČKA KOJA BI PASALA I NEKIMA petokrakašima??? ZDS!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. frane
  #4 frane 22 lipnja, 2018, 08:54

  Crnokošuljaši u deliriju kao i nakon Oluje 95-e.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code