OSMA KNJIGA IGORA ČUMANDRE

OSMA KNJIGA IGORA ČUMANDRE

17. srpnja, 2015.

cover_live_velika

Live at Madison Square Garden treća je Čumandrina knjiga iz trilogije o boli, tjeskobi i samoći koje u konačnici postaju i sama infrastruktura autorove egzistencije. Dok u prvoj knjizi trilogije Letač koji je svoje nebo smotao kao čarobni ćilim autor nagovještava navalu boli i stanja koja će ona donijeti, u drugoj knjizi Ambulanta za bol autor ta stanja dijagnosticira, ne tražeći pri tome prostor za bijeg, već pokušava izgraditi bilo kakve obrambene mehanizme u čemu uglavnom ne uspijeva, pa kao mogućnost samozaštite ulazi u neki poluprostor polubijega i poluostanka.
U zbirci Live at Madison Square Garden autor se konačno, licem u lice, suočava s boli i samoćom, te tjeskobom kao budućim trajnim stanjem i definicijom emotivne egzistencije, no ne zatvara se u svoju intimu, već širi platformu tuge i na okolinu u kojoj ju pokušava razvodniti često sarkazmom i na vlastiti račun, često kroz lirske, ponekad ljubavne pasaže, komunicirajući cijelo vrijeme na nježno-tužan način sa likovima iz te stvarnosti.
I u svojoj najnovijoj zbirci Igor Čumandra drži se forme slobodnog stiha, vješto se poigravajući riječima koje nježno i pažljivo pretvara u slike ili kreirajući intimne situacije spretno koristeći arhetipove i opća, ali i skrivena mjesta pop-kulture.
Live at Madison Square Garden donosi osvježenje na poetskoj sceni koje je svakako vrijedno čitanja, bilo kao dio trilogije, bilo kao posebna knjiga.
Igor Čumandra rođen je u Zagrebu 15. ožujka 1968. godine. Objavljivao je u književnim časopisima, a uz pisanje povremeno se bavi i crtanjem i ilustriranjem. Piše za odrasle i djecu.
Bibliografija:
Trbuh crnog bombardera, poezija, Naklada MD, Zagreb 2004.
Sretni ljudi svi, proza, Meandar, Zagreb, 2004.
Sunčana strana radijatora, proza, SysPrint, Zagreb, 2004.
Posljednji čovjek koji je umro prije rata, roman, Synopsis, Zagreb – Sarajevo, 2008.
Letač koji je svoje nebo smotao kao čarobni ćilim, Synopsis, Zagreb – Sarajevo, 2012.
Vjetar nema tenisice, Knjiga u centru, Zagreb, 2013.
Ambulanta za bol, Naklada Semafora, Zagreb, 2014.
Žemlja je okrugla, HDKzDiM, 2014. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code