KRSNIK: U VLADAJUĆOJ KASTI NIJE VAŽNO ŠTO ZNAŠ NEGO KOGA ZNAŠ

KRSNIK: U VLADAJUĆOJ KASTI NIJE VAŽNO ŠTO ZNAŠ NEGO KOGA ZNAŠ

16. lipnja, 2021.

 

Piše: Vjekoslav Krsnik

Dok je hrvatsko pravosuđe koje je sasvim opravdano preimenovano u krivosuđe ovih dana potresla afera s uhićenjem trojice osječkih sudaca, u isto vrijeme traje i te kako važna procedura za izbor novog predsjednika ili predsjednice Vrhovnoga suda. Ta dva usporedna procesa i te kako su važni, jer od njihovog krajnjeg ishoda ovisi hoće li se pravosuđe kao rak ranu hrvatske države konačno početi čistiti od desetljećima nagomilanog korupcijskog mulja. Uhićenje troje osječkih sudaca zbog korumpiranosti predstavlja prvorazredni zaokret u hrvatskome pravosuđu. O tome je li to izolirani događaj ili početak duboke reforme pravosuđa ovisi buduće funkcioniranje pravne države, a u tom kontekstu i te kako je važno tko će u novim uvjetima i okolnostima biti na čelu Vrhovnoga suda.

Suci kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti

U tom kontekstu s obzirom na okolnosti postavlja se pitanje je li to autonomna odluka pravosudnih organa ili isforsirana odluka koju je praktički pokrenuo jedan pravomoćno osuđeni kriminalac, ili je pak to početak djelovanja glavne europske tužiteljice Laura Kövesi nakon što je utemeljeno Europsko javno tužiteljstvo (EPPO). Njezin prvi radni posjet najkorumpiranijim članicama Europske unije, među kojima spada i Hrvatska, navodno je, prema nekim informacijama, trebao početi u Zagrebu, ali je Hrvatska nakon uhićenja osječkih sudaca zaobiđena, pa je Laura Kövesi odabrala Bugarsku.

Uopće nema sumnje da Hrvatska u pogledu djelovanja pravosuđa spada među najkorumpiranije države na svijetu To nije samo ustvrdila analiza Svjetskog ekonomskog foruma svrstavajući Hrvatsku po neovisnosti sudstva na 120 mjesto od 140 država na svijetu. Na to je upozorila i Sigurnosno obavještana agencija (SOA) u svojem izvješću što ga je 2016. godine dobila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i tadašnji premijer Tihomir Orešković. U tom izvješću 20 sudaca, dakle onih na višem pravosudnom stupnju proglašeno ja prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Na temelju tog izvješća ništa nije poduzeto u okviru ustavnih i zakonskih propisa, pa je trebalo čekati rasplet afere oko “Dinamovog” direktora Zdravka Mamića da se imenom i prezimenom zbog korupcije raskrinkaju trojica osječkih sudaca. To je očito samo vršak sante leda, jer uopćeno percepcija hrvatske javnosti o neovisnosti pravosuđa je na temelju niza činjenica krajnje negativna, što ni najmanje ne pogađa dvije vodeće političke stranke. Kako one sudjeluju u toj koruptivnoj političkoj manipulaciji najbolje je pokazao prije nekoliko godina slučaj izbora 10 sudaca Ustavnoga suda kad je uz časne iznimke za nove sudce odabrano više članova najblaže rečeno upitnih stručnih i moralnih karakteristika na čelu s predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem koji je u prethodnom režimu bio suradnik Udbe.

U takvim novim okolnostima nimalo nije svejedno tko će biti novi predsjednik ili predsjednica Vrhovnoga suda, pa je novo svjetlo na proceduru izbora na tu visoku pravosudnu dužnost bacila nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto koja je kao članica saborskog Odbora za pravosuđe imala priliku postavljati pitanja kandidatkinjama i kandidatima pa tako i favoritkinji predsjednika Republike Zorana Milanvića Zlati Đurđević s katedre za kazneno procesno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Katarina Vidović Krišto prvo je nakon predstavljanja kandidata na saborskom Odboru za pravosuđe održala konferenciju za novinstvo na kojoj je ustvrdila da je kandidatkinja Zlata Đurđević pred tim odborom otklonila svaku iluziju o svojoj kandidaturi za predsjednicu Vrhovnoga suda, jer nije dala ni jedan odgovor na postavljena pitanja te je pokušavala štititi svoje ideološke istomišljenike Josipa Perkovića i Ivu Josipovića. Podvukla je kako smatra da Zlata Đurđević nije odgovarala na precizno postavljena pitanja jer bi se time zamjerila vladajućim strukturama kojima i sama pripada. Na tu izjavu reagirala je Zlata Đurđević podvlaćeći da je odgovarala saborskoj zastupnici zbog digniteta Hrvatskoga sabora, optužujući Karolinu Vidović Krišto da već duže vrijeme zloupotrebljava slobodu političkog govora te zagađuje hrvatski javni prostor širenjem mržnje, netrpeljivosti i netolerancije. Profesorica Đurđević nadalje je optužila saborsku zastupnicu da je u javnosti iznijela niz besprizornih uvreda i laži te divljačkih verbalnih napada utemeljenih na rasističkoj ideologiji. Karolina Vidović Krišto na te kvalifikacije reagirala je tvrdeći da Zlata Đurđević za svoje tvrdnje nije iznijela ni jedan jedini argument podsjećajući Zlatu Đurđević da bi kao pravnica trebala znati da sve što je izjavila su uvrede i klevete, a to je kazneno djelo.

Vladajuća kasta

Nastavljajući svoje raskrinkavanje nekompetentnosti sveučilišne profesorice za dužnost predsjednice Vrhovnoga suda Karolina Vidović Krišto obratila se pismom predsjedniku Republike Zoranu Milanović koji se uporno zalaže za svoju kandidatkinju. U tom pismu Karolina Vidović Krišto navela je niz primjera kako profesorica Đurđević nije odgovorila na jasno postavljena pitanja. Nije odgovorila na pitanje što bi poduzela kao predsjednica Vrhovnoga suda u slučaju afere “Bankomat” koja traje već 12 godina, a u kojoj je država oštećena za 255 milijuna kuna. Ignorirala je i pitanje o zastari za koju se zalagala Zlata Đurđević u slučaju izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj. Također je uskratila odgovor na pitanje što bi poduzela kao predsjednica Vrhovnoga suda u slučaju bivšeg direktora ZG Holdinga Slobodana Ljubičića kojeg je Županijski suid proglasio nesposobnim, a on i dalje javno nastupa. Zlata Đurđević nije htjela odgovoriti ni na pitanje o izjavi bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji je odlikovao bivšeg Državnog odvjetnika Mladena Bajića “da je za borbu protiv korupcije falila politička volja”. Nije se htjela izjasniti ni o presudi Branimiru Glavašu u kojoj je sudac Željko Horvatović zaključio da je 1991. godine JNA bila jedina legalna vojska u Hrvatskoj. Zlata Đurđević odšutila je je i pitanje Karoline Vidović Krišto o tome trebaju li sudci iz vremena totalitarnog jugorežima koji su donosili političke presude biti uklonjeni iz sudstva

Karolina Vidović Krišto podsjećajući u pismu predsjednika Republike da njegova kandidatkinja nije odgovarala na niz postavljenih pitanja, ali se hvalila angažmanom u raznim odborima i radnim tijelima raznih vlada zaključuje kako je Zlata Đurđević pripadnica vladajuće kaste u kojoj ne važi načelo “što znaš”, nego “koga znaš”. Karolina Vidović Krišto zaključuje da je njegova kandidatkinja samu sebe diskvalificirala proglašavajući njezina legitimna i konkretna pitanja “govorom mržnje”, pa na kraju traži od predsjednika Republike da Hrvatskome saboru za predsjednika ili predsjednicu Vrhovnoga suda predloži osobu neprikosnovenoga životopisa koja poštuje temeljna načela vladavine prava, te hrvatski Ustav i Ustav Europske unije. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Marija Magdalena
  #1 Marija Magdalena 19 srpnja, 2021, 12:26

  Pozdrav pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam od bogobojazne žene, gospode Vladimire Franke, dobila zajam od 50,000 eura pod 3%. Ako vas zanima dobivanje zajma molimo kontaktirajte ga. Uvjeravam vas da je sigurno, hvala. E-adresa: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO-MARXISTA
  #2 FRANO-MARXISTA 17 lipnja, 2021, 15:52

  KRSNIK I NJEGOVE DAVORIJE ,U DESETERCU NA JEDNU ŽICU.
  NAŠ KRSNIK SE OPET PREDICIRA SA SVOJIM KATOLIČLUKOM ,PA BAULJA PO DINARSKIM,TALIBANSKIM BESPUČIMA I RASPUČIMA..MORAM MU PORUČITI DA JE U VELIKOJ ZABLUDI KADA MISLI DA ĆE NAM OPET PRODAVATI SVOJE KRIŽARSKO RODOZUBLJE . ON UVJEK PIŠE O ONOME O ČEMU NAJMANJE ZNA ILI MISLI DA MI NE ZNAMO PA DA NAS POUČI,OVAJ ZATUCANI KATOLIČKI TELAL.
  MORAM MU PORUČITI DA SE OSTAVI ONIH KRIŽARSKIH TAMBURANJA O NEKOJ AGRESDIJI NA HRVATSKU. MORAM SE U TU SVRHU ,OPET POSLUŽITI JEDNOM METAFOROM JOŠ IZ OSMANLIJSKIH VREMENEA KOJA BI UPRAVO BILA ANALOGNA ODGOVORU NJEGOVOJ PORUCI:STANDER MALO OD DOBOJA MUJO I MI KONJE ZA TRKU IMAMO=.!!!!I EVO MU ODGOVORA O AGRESIJI NA HRVATSKU ,A OVAJ –PUT SE SKRIVA IZA MILANOVIĆEVIH POIMANJA SLOBODE ,ŠTO I JA IMAM NEKE POHVALE ,ALI I VELIKE KRITIKE ,TIČUĆI SE HVASKE TELEVIZIJE KADA SA GOVORNICE SABORA ,ANTE PRKAČIN ,DIJETE ISPOD DINARSKOG ČEBETA, OKOČENO S’ RASPELOM O PUPKU I KAO TAKAV ŽIVI ŽIVOT SOCIJALNE BRIGE SAMOUPRAVNOG SOCIJALIZMA ,KORISTI SE SOCIJALISTIČKOM DEMOKRACIJOM ,ŠKOLOVANJA I PERSPEKTIVNOG ŽIVLJENJA , A STEPINČEVSKO-WOJTILINIM DUHOM MRŽNJE I PORIVA NA ZLOČINE. TREBA PRKAČIN I SVI DINARSKO-TRIBALNI TALIBANSKI ISPRCI PROČITATI NAŠEG SOCIOLOGA DINKA TOMAŠIĆA U KOJOJ TRIDESETIH GODINA OSLIKAVA SOCIJALNU I DUHOVNU STVARNOST NAŠE ,ONDAŠNJE DALMATINSKE ZAGORE KOJE SE ,U NJEGOVOJ KNJIZI UPOREĐUJE SA , TIČUĆI SE CIVIIZACIJSKOG STUPNJA ,JEDINO DA USPOREDITI SA ZAPISIMA ENGLESKOG MOREPLOVCA ,KAPETANA KUKA ,O JUGO-ISTOČNIM, AZIJSKIM PLEMENIMA KOJI JOŠ ŽIVE NA STUPNJU PAPKRASKE SVIJESTI. A NAŠ PREDSJEDNIK U SVOJOJ KRITICI OVE KATOLIČKE ,STEPINČEVSKO-DUHIVNO-WOJTILINE LAJAČKE ODRLIJE ,NE REČE NI RIJEČI ,IAKO JE IMAO I TU I O TOME ,TIČUĆI SE OVE TELEVIZIJE ,PUNO REĆI.
  MORA SE JEDANPUT POVJESNO I POLITIČKI ,NIJE PRERANO,IMA ZA TAKVU OCIJENU VJERODOSTOJNIH ARGUMENATA ,DA SE POKAŽE SVA BIJEDA JUGOSLAVENSKIH DOGAĐANJA ,A POSEBNO VOJNI KONFLIKT SRBIJUA –HRAVATSkA .
  MORA SE POČETI OD TOGA DA JE RATNI SUKOB PROIZVEDEN SAMO VOLJOM MALE GRUPE NACIŠOVINISTA, A NJIH SU PREDVODILI DVOJICA DUHOVNO NEDORASLIH I DRUŠTVENO POLITIČKI NEOBRAZOVANIH ,A POLITIČKI NEUGLEDNIH I NEPRIZANTIH TALIBANA,TUĐMAN-MILOŠEVIĆ.
  ČITAV KONFLIKT JE ORGANIZIRAN NA VJERSKOJ NETRPELJIVOSTI ,ZAŠTO SU NAJODGOVORNIJE SRPSKA PRAVOSLAVNA,SVETOSAVSKA DOKTRINA NA JEDNOJ STRANI I NA DRUGOJ STRANI ,HRVATSKOJ, KATOLIČKA CRKVA ,NARAVNO POTPOMOGNUTA ZAPADNIM NAJEKSTREMINJIM KATOLIČKIM KRUGOVIMA.
  DAKLE,OPET SE NA NEKI NAČIN PONAVLJA REPRIZA 1941 GODINE ,KADA SU NA OBE STRANE CAREVALE KRŠĆANSKO- KATOLIČKE RASKOLNIČKE PREDRASUDE.
  OBJE VOJSKE SU VEĆ U RANIM POČECIMA BILE OPREMLJENE KRSTAŠKO-KRIŽARSKIM OBILJEŽJIMA,OKO VRATA PATRICE, NA HRVATSKOJ STRANI ŠTO JE DOVOLJAN ZNAK TKO DUHOVNO STOJI IZA TE VOJSKE,A NA SRPSKOJ ,OBILJEŽJE ČETNIČKIM BRADAMA I OKO VRATA KRST DO POJASA.DAKLE ,EKSTREMNO PRAVOSLAVLJE ,S BRADAMA I KAMAMA.
  PRIJE POČETKA VUKOVARSKE POBUNE ,DVOJICA ĐILKOŠA SE SATAJU I ISKLJUČIVO TAJNO RAZGOVARAJU,DA BI SE ZA 2 MJESECA VUKOVAR NAŠAO U ISTOJ SITUACIJI ,SA ISTOM DOKTRINOM IZ 1941 GODINE ,KRVAVI OBRAČUN NA VJERSKOJ OSNOVI.
  ZNAMO KAKO SE ODIGRALA TA VUKOVARSKA GOLGOTA, STRAŠNI ZLOČINI KOJI ĆE OSTATI KAO POUKA SVIM NADOLAZEĆIM GENERACIJAMA.
  ČINJENICA JE DA SE TAJ SUKOB DOGOVORIO I DOGOVORNO VODIO CIJELOG NJEGOVOG TRAJANJA.
  MILOŠEVIĆ I TUĐMAN SU SE ,KAKO PIŠE FERAL,SASTAJALI ČETIRDEST I NEKOLIKO PUTA, A IZMEĐU TOGA SU SA OBJE STRANE , PERMANENTNO KONTAKTIRALI OVLAŠTENI EMISARI.POSLIJE VUKOVARA ,KOJI JE DO DANAS OSTAO NEDOREČEN, DVOJICA TALIBANSKIH VOJVODA INTENZIVNO KONTAKTIRAJU I DOGOVARAJU ,SADA, PODJELU BOSNE.
  PODJELA BOSNE JE BILA OČIGLEDNA, SKORO JAVNO OBZNANJENO. POSTOJE PISANI DUKUMENTI A PRAKSA JE POKAZALA FORMIRANJEM HVO U HERCEGOVIN. I TAMO SE REPRIZIRALA 1941 GODINA. POTOMCI STEPIČEVIH ANTROPOIDNIH TALIBANA ORGANIZIRAJU KONCENTRACIONE LOGORE PO UZORU SVOJH PREDAKA IZ TOGA VREMENA.
  ZA SVE OVO POSTOJE DOKUMENTI ,A GLEDALI SMO MNOGE DOGAĐAJE I NA TELEVIZIJI. OSIM TOGA U HAGU SE SUDI ŠESTORICI VINOVNIKA TIH ZALA I PREMA NEPOTVRĐANIM INFORMACIJAMA ,HAŠKI SUD TRAŽI VISOKE KAZNE ZA TE TALIBANE I USKORO SE MOGU OČEKIVATI I OČITOVANJE SUDSKOG VIJEĆA O STVARNIM VISINAMA KZNI POJEDINCIMA.
  ZA SVE TE NARODNE NEDAĆE I ZLOČINE KOJI SU MASOVNI I JOŠ DO DANAS NEOTKRIVENI ,NE ZBOG NEMOGUČNOSTI DA IH SE OTKRIJE, NEGO ZBOG NAMJERNOG ZATAŠKAVANJA ,PIŠU NEVLADINE ORGANIZACIJE.
  A KATOLIČKA CRKVA SE ,U ČITAVOM OVOM KOLOPLETU, NE SPOMINJE, A TREBALO BI JAVNO OBZNANITI NJENU VRLO MOČNU I SMIŠLJENU ULOG KAO I NJIHOVIH PRETHODNIKA IZ 1941 GODINE.
  JOŠ UVJEK SE FRANJO TUĐMAN SPOMINJE KAO PRVI PREDSJEDNIK ,KAO DA JE POVJEST POČLELA SA NJIME I NJEGOVIM KRIŽARSKIM TALIBANIMA.
  OSIM ŠTO JE NA OVIM PROSTORIMA POČINIO RATNI ZLOČIN NON PLUS ULTRA ,I NARODNU RADNIČKU IMOVINU JE KONFISCIRAO I PODJELIO SVOJIM NAJBLIŽIM PODANICIMA ,POD NJEGOVIM KRIŽARSKO –KATOLIČKIM NACIFAŠIZMOM JE ISTREBLJENA JEDNA NACIONALNA ZAJEDNICA , ČIJI PROCENT U UKUPNOM BROJU STANOVNIKA HRVATSKE NIJE BIO MALI. REZULTAT ZNAMO.
  A GOJKO ŠUŠAK ,DINARSKO EPSKI TALIBAN,NESRETNE SVIJESTI, DO SMRTI SE KOČOPERIO SA TALIBANSKIM PRIZNANJIMA ZA SVOJE ZLOČINE,POSJEDUJUĆI NAJLJEPŠU ULICU OVOG GRADA KOJEG JE DUHOVNO I MATERIJANO OSTETIO I OSRAMOTIO.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code