PREDLAŽEMO VLADI DA GOVORI ESPERANTO

PREDLAŽEMO VLADI DA GOVORI ESPERANTO

18. lipnja, 2014.

 

 

Milanka-Opačić-685x455 Custom

Engleski bi netko mogao razumjeti

 

Napisala: Vesna Balenović, predsjednica udruge „Zviždač“

Zahvaljujući Vladi RH i ministrici Opačić jučer smo naučili još jednu novu stranu riječ, i to  spin-off. Po mišljenju naših ministara, čini se da hrvatski jezik nije dovoljno dobar da bi se njime izražavali, pa kao uglađena politička elita pribjegavaju radije profinjenom engleskom jeziku. Da bi smo ih mi obični smrtnici uopće razumjeli, ubuduće ćemo u džepu redovito nositi Websterov englesko-hrvatski rječnik.

Ministrici Opačić bilo bi bolje da je u Sao Paulu zajedno s nogometašima istrčala na travnjak, nego jučer za govornicu Vlade RH. Lakše bi joj bilo predriblati 11 brazilaca i zabiti gol, nego što uporno pokušava, zajedno s ostatkom Vlade, predriblati 4,5 milijuna Hrvata i uvjeriti nas kako je bolje preseliti sporedne djelatnosti poput čišćenja, pranja, peglanja i kuhanja iz javnog u privatni sektor.

Kao posljedica dugogodišnjeg stihijskog rada Vlade bez plana i prave strategije, u javnom i državnom sektoru gomilaju se gubitci, nepotrebno, pretjerano i neefikasno se troši državni novac, a sad se rješenje pokušava pronaći na teret radnika sporednih djelatnosti, kojima plaća u pravilu ne prelazi 2.000 kuna.

Umjesto da Vlada razmišlja kako rasteretiti gospodarstvo i pokrenuti rast i razvoj realnog sektora, našla je spasonosno rješenje u outsourcingu. Nakon što je naišla na silovit i organiziran odgovor ujedinjenih sindikata, Vlada preko noći, bez ikakve dublje i stručne analize,  donosi iz rukava novi prijedlog, pod jednako nerazumljivim nazivom spin-off. Nakon pojašnjenja tajanstvene riječi, doznajemo da Vlada 24 tisuće zaposlenika, koji u bolnicama, školama i ostalim javnim ustanovama rade na pomoćnim poslovima koji nisu osnovna djelatnost, planira prebaciti u novo trgovačko društvo u većinskom državnom vlasništvu.

OUTSOURCING PREPAKIRALI U SPIN-OFF

Vlada je prethodno najavljivani outsourcing prepakirala u novu ambalažu i nazvala ga spin-off. Sada planira 24 tisuće kuhara, čistačica, domara i drugih djelatnika izdvojiti iz javnih i državnih poduzeća i ustanova u jedan državni gigant. To mega državno poduzeće uskoro će zbog svoje neodrživosti, tromosti, porasta administracije, nepotrebnih troškova i pada kvalitete i razine javnih usluga koje pruža, podijeliti u nekoliko manjih trgovačkih društava. Nakon toga, Vlada će naći novi izgovor i u tišini će, jedno po jedno trgovačko društvo u cijelosti privatizirati.

Očito se netko u Vladi sjetio starogrčkog mudraca i basnopisca  Ezopa, koji nije mogao slomiti sve štapiće od jednom, pa ih je krenuo lomiti jednog po jednog. Dakle, nije Vlada odustala od famoznog outsourcinga i izgona 24 tisuće djelatnika iz javnog u privatni sektor, već je Vlada samo promijenila, način na koji to kani ostvariti.

PROZIRAN PLAN PRIVATIZACIJE

Plan je proziran, pa na sreću Vlada neće uspjeti predriblati  svoj vlastiti narod, već će si po tko zna koji puta zabiti autogol. Građani moraju ustrajati na sindikalnoj inicijativi i natjerati Vladu da rješenja traži u racionalizaciji, boljoj organizaciji i efikasnosti poslovanja javnih i državnih poduzeća i ustanova, a ne u stvaranju okvira za novu pljačku i otkazima.

Za buduća obraćanja Hrvatskom narodu, predlažemo Vladi RH  da se ne koristi engleskim jezikom, jer  bi je netko mogao i razumjeti. Predlažemo da se  na Markovom trgu ubuduće govori esperanto, jer umjetnoj Vladi jedino priliči umjetni jezik.T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
  1. kitumijasi
    #1 kitumijasi 18 lipnja, 2014, 11:39

    predlozite toj hrpetini “korisnih idiota” (tudjim sluganima), koje nazivate htvatskom vladom da naprave kolektivni harakiri. To bi za narod jedino bilo korisno!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code