IZLOŽBA UMJETNIČKIH KERAMIČKIH PLOČICA U RIJECI

IZLOŽBA UMJETNIČKIH KERAMIČKIH PLOČICA U RIJECI

30. lipnja, 2022.

 

Izložba popularnih i rijetko viđenih u javnosti umjetničkih keramičkih pločica portugalskih umjetnika iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt “Azulejos – umjetnost portugalskih keramičkih pločica” ovih dana je otvorena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Izložba je ostvarena suradnjom dvaju muzeja i uz podršku Službe za kulturnu diplomaciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Riječ je o umjetninama koje je 2015. godine Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu doniralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a do tada ih nije posjedovao ni jedan muzej u Hrvatskoj.

U ime Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka nazočne je pozdravila Margita Cvijetinović, viša kustosica, a u ime Muzeja za umjetnost i obrt ravnatelj, Miroslav Gašparović. Izložbu je predstavila autorica Marina Bagarić, muzejska savjetnica Muzeja za umjetnost i obrt koja je na 11 panoa s kompozicijama modro-bijelih keramičkih, ocakljenih i oslikanih pločica, koje su s vremenom postale prepoznatljiv znak portugalske kulture i tradicije, izložila djela lisabonskih radionica iz druge četvrtine 18. stoljeća. Kako su azulejosi povezani s pomorskom tradicijom Portugala i njihove kolonije, izložba je simbolično dopunjena maketom jedrenjaka brika iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Uz Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske izložbu je financijski podržala i Primorsko-goranska županija u čije se ime obratila Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu.

Otvorenje izložbe svojom je nazočnošću uveličala Nj. E. gospođa Maria Paula Vieira Leal Da Silva, veleposlanica Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj. Nj. E. je nazočne upoznala sa zanimljivom poviješću ovih plavo-bijelih pločica, ali i naglasila kako azulejosi predstavljaju prijateljstvo i međusobno razumijevanje dviju država – Portugala i Hrvatske – koje ove godine obilježavaju 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa. Veleposlanica Maria Paula Vieira Leal Da Silva proglasila je izložbu otvorenom.

Izložba se može razgledati do 6. rujna 2022. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code