IZLOŽBA “OD LJUBAVNICE DO VLADARICE” U MIMARI

IZLOŽBA “OD LJUBAVNICE DO VLADARICE” U MIMARI

16. veljače, 2014.

 naslovna foto mimara izlozba zena web

Ženski likovi Muzeja Mimara od Ljubavnice do Vladarice zapravo su dojmljivo pokazljiva i pripremljena izložba, kojom se muzej aktualno ovodobnički iskazuje intervencijom k stalnom postavu, a koja je u Muzeju Mimara otvorena do 31. ožujka, 2014.

Izložba afirmira temu položaja žena tijekom povijesti, s naglaskom na posebno uvijek aktualnu temu ženskih sloboda. Tema o ženskoj vještini snalaženja unutar njihova često podređenog položaja razvija se pomoću komentara uz umjetnine Muzeja Mimara koje su dio stalnog postava, a pripadaju širokom dobnom luku od prapovijesti do modernog doba. Izložbu prate mizoginične izjave glasovitih filozofa i književnika.

Zahvaljujući umjetninama nastalim u različitim razdobljima i podnebljima, različite uloge žena ilustrirane su putem simbola koje je dizajnerski osmislio Aleksandar Korać.

Tako doznajemo da su redovnice uršulinskog reda zbrinjavale zlostavljane žene i kao takve bile jedne od prvih aktivistica za zaštitu ženskih prava. Upoznajemo tajnu privlačnosti Grkinja u doba helenizma ili stanovnica Venecije. Posjetitelj može pratiti izložbu uz katalog a na raspolaganju ima i besplatno multimedijalno vodstvo putem pametnog telefona.

Izložba se održava u ukupnom prostoru stalnog postava Muzeja Mimara pa posjetitelji mogu razgledati i cijeli stalni postav muzeja, uz cijenu ulaznice za odrasle 40 kn, učenike, studente i umirovljenike 30 kn.

Sve u svemu izložba Ženski likovi od Ljubavnice do Vladarice  vrlo je zanimljiva izložba a koja zaista privlači posjetitelje – pritom je moguće dobiti  dodatne spoznaje i eventualnu obradu teme (i razgovor) s kustosicom izložbe Leilom Mehulić, i dizajnericom izložbe Nikom Pavlinek.

Ivan Raos T

6 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code