DUBROVNIK U BOSNI

DUBROVNIK U BOSNI

12. lipnja, 2022.

Jeste li znali da i u Bosni i Hercegovini postoji Dubrovnik?

Iznad ušća potoka Zenika u rijeku Misoču, 19 kilometara zračne linije od centra Sarajeva, okružen visokim stijenskim masivima, smješten je stari grad i biser historije Bosne i Hercegovine – Dubrovnik.

O starom gradu Dubrovniku, njegovom značaju za bh. historiju te o samoj manifestaciji, razgovarali smo sa Pericom Mijatovićem iz Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik.

„Mi na taj dan, na lokalitetu nacionalnih spomenika starobosanski grad Dubrovnik i nekropoli Kopošići prezentiramo šta je novo u istraživanju, dokle se došlo sa radovima, kakvi su planovi dalje, pokazujemo arheološke nalaze i bude tu i nastup nekoga od javnih radnika iz oblasti kulture. Do sada su, naprimjer, nastupali književnici Ivan Lovrenović, Željko Ivanković, Ibrahim Krzović, Adis Fejzić…

Skulptori, oni koji imaju veze sa stećcima, umjetnošću i književnošću. Primjerice, Ivanković je uvrstio likove, velikane sa Kopošića koji su bili vlasnici Dubrovnika kao likove u svoja književna djela. Zatim, minerološke grupe iz okoline – Vareša, Kreševa, Visokog i Breze, izlažu svoje zbirke. Ovaj put će Federalni zavod za geologiju najaviti jedan projekt uspostave geoparka između Bobovca i starog grada Dubrovnika. Dakle, taj pojas Vareš-Ilijaš-Breza, gdje i mi kao fondacija imamo u planu da spojimo Dubrovnik i Bobovac stazama stećaka“, ističe Mijatović.

IZVOR: www.oslodjenje.ba T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code