NAJNOVIJE NA PORTALU

SKANDAL U SPC: POPOVI SMENILI I ŠUTNULI FILARETA

SKANDAL U SPC: POPOVI SMENILI I ŠUTNULI FILARETA

15. ožujka, 2015.

Šešelj & FilaretVladiku Filareta, odnosno Jelenka Mićovića, zapovednika eparhije Mileševske, razrešio je dužnosti Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, prihvatajući, po svemu sudeći, izveštaj posebne crkvene komisije, prevedeno, finansijskih forenzičara, formirane da ispita optužbe izrečene na račun episkopa, preneli su u četvrtak beogradski elektronski mediji. Na sajtu Srpske pravoslavne crkve ova vest nije objavljena, kao ni eventualni komentar iz crkvenih krugova. Muk je zavladao u ideološkom štabu osvajačkih pohoda. A, zapravo, i šta reći.

Reč je o svojevrsnom skandalu, budući da je vladika Filaret svojevrsna personifikacija delovanja SPC devedesetih godina, najpoznatiji po fotografiji sa mitraljezom (Komagovina, Hrvatska, septembar 1991), televizijskim opisima navodnih zločina i tobož dečjom lobanjom u studiju državne televizije, docnije i po skrivanju haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića – a za to dokaze nije trebalo komisijski pribavljati.

U poslednje vreme se o Filaretu nije mnogo objavljivalo, ali je primećeno da se dostojno odužio saborcu Vojislavu Šešelju. Odlikovanjem, crkvenim, sa dirljivom posvetom: „Profesoru doktoru Šešelju, četničkom vojvodi, pobedniku Haškog tribunala“.

Budući da nije bilo nagoveštaja promene ekstremno šovinističkog crkvenog kursa, Filaret, kao episkop zaslužan za njegovo kreiranje i realizaciju, ne bi trebalo da bude predmet nekakvih unutarcrkvenih istraga. On je, navodno, od patrijarha Irineja zatražio kopiju zapisnika koji je sačinila komisija koja je bila u Mileševi, insistirajući i na tome da mu Irinej navede razloge razrešenja. Nije dobio dokument, ni obrazloženje patrijarha, pa je odbio da primi i potpiše odluku o smeni. Izveštaj crkvene komisije Sinod je prihvatio, a do istrage protiv Filareta došlo je na predlog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji u četvrtak nije prisustvovao zasedanju.

Filaret je, suštinski, bio potpuno ispravan, naravno iz ugla SPC; radio je isto što i ostale vladike i episkopi, ali se, izgleda, negde zabrojao, možda odnedavno (dvadesetak godina ima tome) i polakomio. I, na stranu eufemizmi, ratnohuškački pop, hodajuća mitraljeska ikona, bahati i osioni monah (kako to, naizgled kontradiktorno zvuči), bio je pravi plenidbeni izaslanik Patrijaršije, znao čak i da se oko novaca posvađa sa Cunetom i Tozovcem (honorari za pevanje na saboru), ali je u neko doba počeo  kumovima da isporučuje manje od očekivanog, procenjenog. I uveo je samovlasni reket za popove. Dugo se već na Filareta žale njegovi podređeni pojci sa terena, traži od njih svojevrsnu taksu za napuštanje Eparhije, čak i privremeno, uveo je vlastiti cenovnik za različite popovske zahteve, o njima razmisli tek kada vidi spajalicu i skromnih nekoliko hiljada dinara takse. Možda je to utvrdila i crkveno-revizorska institucija, ko zna kako, kad nema tragova. Svevišnji je sa njima.

Ovo je drugi put da se u crkvenom vrhu pokušava Filaretova smena; 2012. tražio je preko medija  pomoć ministra policije Ivice Dačića (navodno se nisu susreli); stranački je bio blizak najpre Socijalističkoj partiji  Slobodana Miloševića, nakon 5. oktobra približio se Novoj Srbiji Velimira Ilića, a sada je, prema nedemantovanim informacijama beogradskih medija, najznačajniji finansijer i savetnik Dveri.

Nakon javno izražene podrške haškim zlikovcima, zabranjen mu je ulazak u Crnu Goru, na čijoj je granici tobož’ štrajkovao glađu, a zapaženo je i to da je, u bogatoj jatačkoj karijeri, pružio utočište i  pedofilu Ilarionu, monahu i svešteniku koga je i Crkva nekim čudom osudila.

Sva njegova nepočinstva blagonaklono su prihvaćena u crkvenom vrhu, još u vreme krečane koja hoda, od zauzeća područja kulturno-istorijskog spomenika (u sadejstvu sa Vojskom i Nebojšom Pavkovićem) za profitabilni ribnjak. Docnije su Jelenkovi privredni apetiti porasli, pa je najavio (2013) da će sagraditi hotel u Pribojskoj banji, očekujući da će od države dobiti kredit od milion evra. Nema podataka o kreditu, rekonstrukcija postojećeg objekta još nije završena.

Ima Jelenko i spoljnopšolitičke stavove, mrzi Nemačku i Tursku, osuđuje kontakte domaćih političara sa predstavnicima ovih država. Turska, smatra, nije prijatelj “srpskoj crkvi i srpskome narodu”.

“Evo ponovo nam ulaze na velika vrata kao tobože veliki prijatelji. Neka vam budu prijatelji, vaša je to potpuno privatna stvar koga uzeti za prijatelja. Kuku ti ga i vama i nama ostanemo li ovakvi kakvi jesmo, jer smo slepi, i i gluvi”, rekao je Filaret.

Jelenko je svojedobno, ima li ičeg logičnijeg, bio pomoćnik saveznog ministra vera, a zaklinjao se na vernost Slobodanu Miloševiću: “Kao što čovek nema rezervno srce, nema rezervne oči, ja nemam rezervnog predsednika svog, nemam rezervne vlade svoje, ni otadžbine rezervne. I kao episkop mileševski, ne vidim drugu ličnost za predsednika Savezne Republike Jugoslavije osim Slobodana Miloševića.”

Za arhimandrita je rukopoložen 1998. Za episkopa mileševskog izabran je 14. maja na Svetom arhijerejskom saboru, dok je hirotonisan 23. maja 1999. godine u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, 1999. ( na prethodna dva zasedanja ovog najvišeg crkvenog tela Filaret nije dobio potreban broj glasova).

Sinod je, eto, sa izvesnim zakašnjenjem, utvrdio da se nešto čudno događa, i to jedino preko redistribucije novca; nije bilo problema dok je onako, po monaški, vukao mitraljez po Hrvatskoj, ali je dirnuo u svetinju lakomih.

Irinej i Filaret-dva oka u glavi Filaret,Manastir Komogovina(izmedju Kostajnice i Gline), septembar 1991.

Izvor: www.e-novine.com

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code