CRVENA BARUNICA BOGATO JE DARIVALA ŠEFICU POREZNE

CRVENA BARUNICA BOGATO JE DARIVALA ŠEFICU POREZNE

28. lipnja, 2015.

468981

Nada Čavlović Smiljanec često je primala darove od Marine Lovrić Merzel

Napisao: Josip Frković

Da nagli zaokret u vokabularu „slučajnoga“, počesto agresivnoga premijera“ Zorana Milanovića – poglavito od Brezovice i promocije dočasnika i časnika u Hrvatskom vojnom učilištu – ne sluti dobru, lako pretpostavlja i najmanje zainteresirani promatrač naše političke scene. Mnogi naprosto ne mogu vjerovati svojim ušima i očima, kad čuju ili pročitaju njegovo zalaganje za konačno podizanje spomenika dr. Franji Tuđmanu u Zagrebu, premda je „Tito ono najbolje što se kroz povijest Hrvatima desilo“, pa i samo spominjanje zasluga Stjepana Radića. Iako je bez imalo krzmanja kazao kako očekuje još jednu izbornu pobjedu SDP-a i kukurikavaca, jer su im dva mandata svakako potrebna da zaokruže konačno uređenje države, „bundesligaš“ socijaldemokrata, čovjek s viškom kućnoga odgoja i protivnik udružene kriminalne zadruge HDZ, nije propustio izreći onu „mi ili oni“. Sa stajališta ponuđene gradnje Tuđmanova spomenika u metropoli, nije teško pretpostaviti kako bi zbog mogućih klizanja rokova i usluga ove investicije – kao i kod oživljavanja gospodarstva i privlačenja stranih ulaganja – trenutna Vlada gospodarskoga prognozera i vicepremijera Branka Grčića mogla zaiskati još četiri godine povjerenja. Kad smo kod navodne političke elite, spomenimo da se na zavičajnom terenu Siska i Banovine minulih dana našla Vesna Nagy, zamjenica ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića. Ponikla na bivšoj Tišinskoj, odavno Ulici s imenom junaka Domovinskoga rata Marijana Celjaka, našla se dotična gospođa na svetoj misi zadušnici za poginule i obilježbama obljetnice osnutka prve dragovoljačke postrojbe HV-a što nosi ime spomenutog prerano stradaloga dozapovjednika 57. samostalne bojne. Bila je potom 26. lipnja i u Glini, položivši vijenac na viduševački grob 19-godišnjega hrvatskog policajca Tomice Roma.

Sisačka veteranska doministrica na obilježbama

Kao što priliči uvaženima, na Trgu bana Jelačića, ispred Bikupijskoga ordinarijata, sjedila je doministrica, visoka dužnosnica u veteranskom resoru gđa Nagy u prvom redu, uz poznatu umirovljenu saborsku zastupnicu Ivanku Roksandić i druge funkcionare. Iza njih, jedva su susprezale suze prerano obudovjele Marica Celjak i Božica Grgac. Sutradan, pak, Vesna Nagy nazočila je proslavi prvih partizana. Kako za ranijih komemoracija u teško stradaloj Škabrnji – slučajno ili namjerno, zbog dostignutih i dobro stimuliranih političkih visina – nije prepoznala neke bivše susjede, teško je pretpostaviti da im se u nedavnoj prigodi uspjela povjeriti. Bar ne toliko kao u životopisnom intervjuu, u kojem je kazala kako je priželjkivala karijeru – balerine. A postala je, kako je znano, diplomirana pravnica i dopredsjednica zagrebačkoga SDP-a. Toliko o članici Milanovićeve Vlade, Vesni Nagy. Njena kolegica, u zadnje vrijeme pod lupom policijskih Uskokovih istražitelja, Anka Mrak Taritaš iz HNS-a (hrvatske nepotrebne stranke), nije imala baletanskih ambicija. Žarko se željela kandidirati za gradonačelnicu Zagreba. Pri samom pokušaju omeo ju je šef Vlade Milanović, rekavši kako nema dostatan kapacitet i rejting u javnosti. Prešutio je kao i obično vršljanje krim-policijaca po kupoprodajnom ugovoru vile na Krku za 700.000 eura. Tako kolegici glavnoga tajnika stranke i uspješnoga pretršca državnih parcela Srećka Ferenčaka i inih kradljivaca, ostade utješna funkcija Hrvatskog jedriličarskoga saveza. Dok s prijateljima ljevičarskih nadahnuća jedri Jadranom, nitko gđi AMT ne zabranjuje pjevanje omiljene „Bilećanke“ ili „Po šumama i gorama“. Pod udar zakona i Uskokovih istraga, međutim, dospjela je i bivša kolegica poprilično mutnoga korisnika povoljnoga kredita HBOR-a Branka Šegona, Nada Čavlović Smiljanec , bivša šefica Porezne uprave Ministarstva financija zbog muteža s OLT-om.

Crvena barunica bogato darivala šeficu porezne

Elektroničke novine pohitale su tim povodom objaviti vijest kako od četvrtka izdržavanje zatvorske kazne za korupciju otpočinje bivši gradonačelnik Vukovara SDP-ov Željko Sabo (nuđenje zamjene stranačkoga dresa i još ponešto Mariji Bagarić – op.p.), ali i zanimljivu fotografiju. Na njoj je netom spomenuta Nada Čavlović Smiljanec, često spominjana primateljica skupocjenih darova za kriminal osumnjičene bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, ali i amnestirana saborska zastupnica iz Siska. Marina Lovrić Merzel, čiji je primjer dovoljno skaradan i nemoralan za javnost, pojavila se nedavno na proslavi Dana grada Popovače. Ondje ju je srdačno dočekao bivši načelnik općine Josip Mišković (SDP), s kojim je godinama imala plodnu i tijesnu suradnju pri kreiranju razvojne obnove cestovne mreže „Osijek-Koteksove“ operative i objekata Neuropsihijatrijske bolnice „Ivan Barbot“. I dok neki poznavatelji resora pravosuđa najavljuju 187 stranica optužnice za zloporabu položaja i ovlasti, te pustošenje županijskoga proračuna od 205. do 2014., u Sisku se često spominju skupocjena estetska operacija dobro držeće 50-godišnjakinje o trošku županije, nerasvijetljeni i temeljito sumnjivi poslovi kupoprodaje zgrade „Dunavskoga Lloyda“, obnove bolničkoga paviljona u Sisku, ali i gotovinski plaćena bijela tehnika. Ne zna se, doduše, je li povjerenik MLM pri ugovaranju isporuke pokućstva za elitni zadarski stan u Diklu, kupljen koruptivnim novcem od 100.000 eura turopoljskoga posrnuloga tajkuna Željka Žužića, dobio naputke i upozorenja „ako itko ikada čuje za ovo, istoga se trenutka može iseliti iz Hrvatske“. Iako je zatražila maksimalnu diskreciju za se, javnu i utjecajnu političarku, bivša je županica (imovina njene obitelji cijeni se na 15-ak milijuna kuna – op.a.) očito je pogriješila što u pripremi izvođenju te korupcionaške transakcije nije iskoristila usluge dobro plaćene dvojice izrazito povjerljivih, aferom prokazanih vijećnika, vičnih tjelesnoj i obavještajnoj zaštiti.

Kopa beach“ zamračila 10-ak milijuna kuna

Mogla je spomenutu nabavu bijele tehnike obaviti i u zagrebačkom Žužićevu „Solidumu“… Napustivši remetinečke ćelije, međutim, MLM obnovila je mandat saborske zastupnice i ne obraća pozornost na primjedbe o plaćenu bježanju u časni hrvatski parlament. Kao i niz drugih posrnulih, iz moralnih razloga, ne odriču se olako imuniteta. Suprotno tome, MLM preko medija vodi polemiku o manjkavostima i nepreciznostima Uskokove optužnice, pa i Transparency International Hrvatska uzalud poziva na onemogućavanje korumpiranih i kompromitiranih. I dok bivša partijska dužnosnica i županica očekuje početak suđenja, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček već godinu dana ne spava mirno. Za vratom joj je „Kopa beach“ i afera vrijedna zamračenih 10-ak milijuna. Podijelili su ih članovi udruge SDP-ovih simpatizera, a je li i ona sudjelovala u brojenju, pokazat će se vrlo brzo. Jedno je, međutim, sigurno: svoju većinsku poziciju dobrano je – poput Marine Lovrić Merzel – učvrstila ljubavlju bez ostatka s Đapić-Srbovim pravašima (Ivanković, Koren i …). Otud i kombinatorike s nužnim kadroviranjem u Sisačkom vodovodu. Ondje bi radno mjesto savjetnika, tvrde mnogi, mogao naći otpušteni, bivši direktor županijske razvojne agencije Pejo Trgovčević (HSP), negdašnji tajnik Veleposlanstva RH u Sarajevu i direktor petrinjske „Privrede“. On bi s vremenom trebao zasjesti u prvu fotelju, dok bi trenutni Ozren Marić (do 2013. počesto suvišan u Žužićevim „Cestama Sisak“ – nap. a.) preuzeo nove zadaće. Kad smo već kod sisačkih komunalaca, spomenimo da luksuzni i temeljito reparirani službeni automobil „citroen C-5“, danima nije na parkingu uz direkciju GGV-a. Opet je u automehaničkoj i limarskoj radionici. Zaljubljenik (privatnih) „citroena“ Slobodan Ljubičić, direktor zadnjega naselja Siščana, kazao je „da je pokazivač smjera za odlaska na teren u Preloščici malo oštećen“. Nije se ponovila priča, Bogu hvala, s udesom, tumbanjem i stradanjem u prometnom udesu bivšega direktora Dunavka Oreškovića. U županiji, međutim, sve još nije gotovo.

Potpornjaci „glumačke škole MLM“

Nakon svibanjske protutužbe Sisačko-moslavačke županije protiv dvanaest preplaćenih bivših savjetnika bivše županice Marine Lovrić Merzel za povrat 3,6 milijuna kuna, pravni zastupnik županije, odvjetnik Antonio Kaleb, Općinskom sudu u Sisku podnio je tužbu protiv devetoro bivših članova savjeta. Riječ je o tri savjeta zdravstva, socijalne skrbi i pitanja umirovljenika, potom za pitanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskoga rata i savjeta za obrt, gospodarstvo i turizam. Tako utemeljena stalna radna tijela županice, uz određivanje stalne mjesečne naknade, kaže se u tužbi, protivno je duhu zakona. Tadašnjoj je županici i članovima Županijske skupštine naloženo da bez odgode izvan snage stave odluku o naknadi za rad članovima radnih tijela radi otklanjanja nezakonitosti, ustvrdila je prvosrpanjska 2010. Upravna inspekcija za lokalnu područnu (regionalnu) samoupravu Ministarstva uprave RH. Tuženi članovi spomenutih savjeta trebat će vratiti preko 3 milijuna kuna, s obzirom da je isplata naknada savjetnicima potrajala sve do ožujka 2014. Budući da savjetnici izvješća o učincima nisu sami ispunjavali, sudjelovali su u krivotvorenju, za postojanje triju savjeta nije bilo zakonskoga uporišta. Naime, Županijska je skupština trebala donijeti preciznije kriterije o uvjetima za imenovanje članova savjeta , kako je ustvrdio Ustavni sud RH, a bivša županica zanemarila i zloupotrijebila. Njen glavni kriterij za imenovanje članova savjeta bio je vijećnički status, pa je od 22 parlamentarca u mandatu bivše županice savjetnicima imenovano 17 stranačkih čelnika važnih za potporu, odnosno održanje SDP-ove koalicijske većine. Među tuženima koji su zdušno podupirali „glumačku školu MLM“ i pri tome dobrano dodatno inkasirali (i do 483.000 kuna ) bilo je šest umirovljenika. Od njih po jedan je liječnik, jedan ugostitelj, zaposlenik županijske razvojne agencije i obrtnik. T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 2 rujna, 2015, 01:17

  Josip Mišković (SDP), s kojim je godinama imala plodnu i tijesnu suradnju … Jel mu ga popušila?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Žažina
  #2 Žažina 2 srpnja, 2015, 08:23

  Zoran Milanović nije ništa naučio iz poraza Ive Josipovića na predsjedničkim izborima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. AMEX
  #3 AMEX 30 lipnja, 2015, 09:27

  Privatni računi od frau Merzel za koje USKOK smatra da su plaćeni kreditnom karticom, tj. novcem županije:

  26. 2. 2009. – 2748,90 kuna Landhausstuberl Richard Hasler u Bad Kleinkirchheimu; skijanje

  20. 2. 2009. – Maredo Nuernberg Restaurants; godišnji odmor

  3. 5. 2009. – Hotel Sol Garden Istra Umag – 1464 kuna; ljetovanje

  28. 7. 2009. – Restoran Bevanda Lido i bar Hemingway Opatija; privatni posjet poliklinici za estetsku kirurgiju

  11. 7. 2010. – Hotel Argentina Dubrovnik i Konoba Moskar Dubrovnik; ljetovanje

  6. 3. 2010. – Sava Hotel, Bled; izlet

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Sajo
  #4 Sajo 29 lipnja, 2015, 07:00

  odradit će ona cijeli mandat u saboru prije nego što dođe do suda a možda i duže

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. squiptar
  #5 squiptar 28 lipnja, 2015, 18:07

  A gdje je u toj cijeloj priči squiptar populli.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code