“BRAVO!” NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI FILM 9. VUKOVAR FILM FESTIVALA

“BRAVO!” NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI FILM 9. VUKOVAR FILM FESTIVALA

31. kolovoza, 2015.

timena_visnje2
Poznati su pobjednici 9. Vukovar film festivala! Žiri za kratki i dugi igrani film radio je u sastavu Pjer Žalica, Igor Saračević i Areta Ćurković. Donijeli su sljedeću odluku:
Najbolji dugometražni igrani film Glavnog programa:
BRAVO! / AFERIM! u režiji Radu Judea
Za iznimno inventivan umjetnički pristup kojim je redatelj Radu Jude, sa svojom ekipom, na filmskom platnu oživio svijet ne tako davne povijesti Podunavlja, konkretno Rumunjske, u intrigantnoj priči u kojoj vrlo dojmljivo tematizira stoljetne korijene nekih od suštinskih problema ondašnjeg, ali i današnjeg društva – rasne i nacionalne netrpeljivosti. Predočavajući život tog doba kroz bogatstvo uvjerljivih detalja, te prožimajući vrlo ozbiljan zaplet sjajno odmjerenom notom crnog humora, Jude je stvorio film koji će se dugo pamtiti.
Najbolji kratkometražni igrani film Glavnog programa:
ART u režijia Adriana Sitarua
Za ingeniozno i vrlo duhovito preispitivanje etičnosti u filmskom stvaralaštvu, odnosno granica do kojih autori mogu ići u bavljenju nekim vrlo osjetljivim društvenim temama.
Posebno priznanje za dugometražni igrani film:
IMENA VIŠNJE u režiji Branka Schmidta
Za suptilan redateljski vez mikrokirurgije ljudske duše kojim se u naizgled ispraznoj, ustajaloj stvarnosti orkanski otkrivaju ponori skrivene ljudske drame, delikatno sugerirajući pozitivan stav da nada i svijetlost uvijek postoje.
Posebno priznanje za kratkometražni igrani film:
OSTAJEMO NA VEZI u režiji Jana Zabeila
Za inventivan pristup filmskoj naraciji u kratkoj formi kojom se pokazuje da vrijeme snažne filmske metafore nikada nije prošlo.
Žiri za dokumentarni film u sastavu Robert Tomić Zuber, Đelo Hadžiselimović i Dana Budisavljević donijeli su odluku:
Najbolji dokumentarni film Glavnog programa

TOTO I NJEGOVE SESTRE u režiji Alexandra Nanaua
U 15 filmova ovogodišnje konkurencije vidjeli smo mnogo zanimljivog, od dalekih zemalja s kojima dijelimo sudbinu globalizacije i bankarskih malverzacija do popularne kulture i vrhunski snimljenih filmova čiji kadrovi oduzimaju dah. Međutim jedan film se istakao redateljskim pristupom i ustrajnim praćenjem likova u situacijama koje bi za većinu nas bile nepodnošljive. Ovaj film donosi na filmsko platno dvoje maloljetnih heroja koji će nadamo se i u stvarnom životu uspjeti pobijediti krug siromaštva, kriminala i ovisništva. Filmu i njegovim protagonistima želimo sve najbolje.
Posebno priznanje Vukovar film festivala dobiva dokumentarni film POLA STOLJEĆA DISKA redatelja Zvonimira Rumboldta.
Nagradu „Krsto Papić“ za životno djelo dobiva proslavljena hrvatska glumica Vera Zima.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code