AKO SE ODVOJI KOSOVO ONDA I SRBI I HRVATI U BIH NA TO IMAJU PRAVO

AKO SE ODVOJI KOSOVO ONDA I SRBI I HRVATI U BIH NA TO IMAJU PRAVO

27. veljače, 2019.

 

 

Predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će se rešenje za Kosovo odraziti i na Republiku Srpsku jer “ako neko dobije pravo da kaže kako donosi odluku o otcepljenju Kosova od Srbije, zašto to prvo ne bi imao i neko drugi”.

“Ako je nekom prihvaćeno to pravo, mi smatramo da možemo da se pozivamo na to i mi ćemo se pozvati na to pravo”, rekao je Dodik u emisiji Upitnik Radio televizije Srbije.

On je rekao da je RS odlukom njene Skupštine “onog momenta kad se Kosovo samoproglasilo nezavisnim” rekla da kad Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, to znači i pravo RS da se odvoji.

Kako je ocenio, u takvoj konstalaciji “ni Hrvati u Bosni neće propusti priliku da se odvoje”, a i Bošnjaci će shvatiti da je i za njih to najbolje.

On smatra da ne može da dođe do rata u Bosni, dodajući da bi se vojska i SIPA odmah “raspali”, dok kantonalna policija ne može preko entitetske granice.

Govoreći o svom položaju u Sarajevu, on je rekao da nije otišao u Predsedništvo kako bi ojačao Bosnu već poziciju RS i ocenio da “Bosna danas nije ni na nebu ni na zemlji”.Ima puno otvorenih pitanja, rekao je Dodik, navodeći da je možda na početku napravljena greška kad je Bosna ovako “slepljena” Dejtonskim sporazumom.

Prema njegovim rečima, možda je trebalo sprovesti razgraničenje, pa bi Bosna danas bila stabilnija.

On je rekao da RS traži da se poštuje Dejtonski sporazum, kao i da će RS ojačati svoj Ustav jer je Visoki predstavnik oduzeo mnoge njene nadležnosti.

Govoreći o incijativi SDA za promenu imena RS, on je rekao da je za RS “sinonim Zapadna Srbije jer tako narod u njoj oseća”.

Mi se zalažemo za poštovanje Dejstonskog sporazuma, ojačaćemo Ustav RS jer je visoki predstavnik oduzeo mnoge njene nadležnosti, rekao je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da će, ukoliko Ustavni sud te zemlje usvoji inicijativu o promeni imena Republike Srpske, “u Republici Srpskoj sesti i doneti odluku o svom statusu”, i da je on za nezavisnost.

On je, gostujući u emisiji ”Upitnik” Radio-televizije Srbije, rekao da je stav vlasti i opozicije u RS da se donese oduka o statusu, ako inicijativa Stranke demokratske akcije dođe na razmatranje pred Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Raspisaćemo referendum i odvojiti se od Bosne, rekao je Dodik, navodeći da bi taj potez imao podršku bar desetak država.

On je rekao da računa na reakciju Amerike i Evropske unije, ali da bi taj potez bio zapravo reakcija RS.

IZVOR: www.novosti.rs T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO
    #1 FRANO 4 travnja, 2019, 23:27

    OVAJ SVETOSAVSKO-PRAVOSLAVNI ,DUHOVNO I UMNO EMASKULIRAN ,KRAJEM DRUGE DEKADE 21-VOG STOLJEĆA RAZMIŠLJA O STVARANJU FEUDALNIH VJERSKIH LATIFUNDIJA .O JA PRAVI SVETOSAVSKI DRIPASC KOGA TREBA PROGALSTI ZA ZLOČINAČKU IKONU BRADATOG SVETOSLAVLJA.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code