PREKO POLOVICE MUSLIMANA U NJEMAČKOJ SMATRA DA NA „ZAPADNJČKO NASILJE“ TREBA UZVRATITI NASILJEM

PREKO POLOVICE MUSLIMANA U NJEMAČKOJ SMATRA DA NA „ZAPADNJČKO NASILJE“ TREBA UZVRATITI NASILJEM

22. travnja, 2024.

 

Neke od zemalja – Italija npr. ako nakon tri mjeseca rada ne ovladaš osnovama talijanskog raskinu ti ugovor. Austrija na mjestu rada i djelovanja ne dopušta govor niti na jednom drugom jeziku.

A Hrvatska? Ne da ne znaju hrvatski, ti novodošli i novozaposleni teško ili nikako ne razumiju nekih od vodećih stranih jezika. Što onda nama ostaje učiti filipinski ili kako već tamo govore ili druge od tih jezika dovedenih „Bogu iza nogu“. Dosta tih koji su pobjegli „trbuhom za kruhom“ iz zemalja od kojeg režima bježe, došli su unijeti u te zemlje iz koji su pobjegle to od čega su pobjegli. Čine geta. Okupljaju se, nameću svoje običaje, vjeru…

Napisao: Nikola Šimić Tonin

Živio sam u 36 gradova do sada, od toga u 11 gradova „vani“ Njemačka, Austrija, Italija, zemlje bivše YU… i uvijek sam te zemlje, gradove, doživljavao kao kuće u koje ulazim, koje imaju svoj kućni red, pravila, kojih je se držati kad si pod tim krovom. Jer do nekih se pravila kojih se drži dolazilo i održavalo generacijama, na koje je utjecala i klima i podneblje i običaji, i stoljeća življenja na tom prostoru. Dolazio s željom da se uklopim, da ne stršim. Ovladavao jezikom, ponašanjem i brzo se uklapao u sredinu, da su me uskoro počeli pozdravljati, obraćati mi se kao domaćem. Neke od zemalja – Italija npr. ako nakon tri mjeseca rada ne ovladaš osnovama talijanskog raskinu ti ugovor. Austrija na mjestu rada i djelovanja ne dopušta govor niti na jednom drugom jeziku.

A Hrvatska?

A Hrvatska? Ne da ne znaju hrvatski, ti novodošli i novozaposleni teško ili nikako ne razumiju nekih od vodećih stranih jezika. Što onda nama ostaje učiti filipinski ili kako već tamo govore ili druge od tih jezika dovedenih „Bogu iza nogu“. Dosta tih koji su pobjegli „trbuhom za kruhom“ iz zemalja od kojeg režima bježe, došli su unijeti u te zemlje iz koji su pobjegle to od čega su pobjegli. Čine geta. Okupljaju se, nameću svoje običaje, vjeru… ne uklapaju se. Niću mahale (geta). Postaju ne poželjni susjedi. Postaju tiha prijetnja. A divlji kapitalizam koji vlada u RH tim radnicima obara cijene rada, tjera i dalje iz RH naše mlade, a da se o svim navedenim problemima šuti, da nam živi, živi, divlji kapitalizam. O kakvom se problemu radi govori nam i problem u kom se našla i jedna Njemačka tolikim valom useljavanja, pa i generacijama, djecom useljenih. Pametan uči na greškama drugih, a mi opet srljamo k’o „guske u maglu“. Ti koji nas uvlače u ovaj problem „otpiriće“ ostaviti nama problem koji su stvorili, napuniti svoje džepove, tutnuti kome koju kuvertu i „Bog te veselio“.

Istraživanje. Njemački problem?

Istraživanje Kriminološkog istraživačkog instituta Donje Saske (KFN) o kriminalu mladih otkriva zabrinjavajuće rezultate kada su u pitanju stavovi mladih muslimana u Njemačkoj.

Kako izvještava BILD, anketirano je oko 8.000 učenika koji su u prosjeku imali 15 godina. Rezultati su sažeti u istraživanju pod naslovom „Niedersachsensurveys 2022“, a prema njima, većina mladih muslimana smatra da su pravila Kur’ana važnija od zakona u Njemačkoj.

Kriminološki istraživački institut Donje Saske postavio je pitanje o odnosu prema zakonima, teokraciji i nasilju. BILD piše kako rezultati istraživanja izazivaju zabrinutost o razmišljanjima mnogih muslimanskih mladih ljudi u Njemačkoj.

Stavovi mladih muslimana 

Kriminološki istraživački institut Donje Saske (KFN) po peti je put proveo reprezentativnu studiju o maloljetničkom kriminalu. U sjevernoj njemačkoj saveznoj državi, 8.539 učenika devetih razreda (prosječne dobi 15 godina), uključujući oko 300 muslimana, anketirano je o počiniteljima i žrtvama u vezi s imovinom i nasilnim zločinima.

Većina mladih muslimana su odgovorila: “Pravila Kur’ana važnija su od zakona u Njemačkoj”

U izvješću o istraživanju na 193 stranice, koje je nedavno objavljeno pod naslovom „Niedersachsensurveys 2022“, točka 6.3 govori o islamu.

Odgovori anketiranih muslimanskih učenika ponekad su zabrinjavajući, prenosi BILD. Oko dvije trećine – točno 67,8 posto – muslimana koji su sudjelovali podcrtalo je rečenicu: “Pravila Kur’ana su mi važnija od zakona u Njemačkoj.”

Rezultati istraživanja koje su osim BILD-a objavili i drugi njemački mediji:

67,8 posto složilo se s rečenicom “Pravila Kur’ana su mi važnija od zakona u Njemačkoj.”
45,8 posto ispitanih – gotovo polovica – mišljenja je da je islamska teokracija najbolji oblik vlasti.
51,5 posto vjeruje da je samo islam u stanju “riješiti probleme našeg vremena”.

Čak je 35,3 posto ispitanih izrazilo “razumijevanje za nasilje prema ljudima koji vrijeđaju Alaha ili proroka Muhameda”.

Oko 21,2 posto misli: “Prijetnja islamu iz zapadnog svijeta opravdava muslimane koji se brane nasiljem.”

Mnogi anketirani učenici više vjeruju u pravila Kur’ana nego u Temeljni zakon.

“Podaci u najnovijem istraživanju Donje Saske izazivaju zabrinutost i pokazuju koliko je važno političko obrazovanje u školama”, rekao je Carl Philipp Schröder iz KFN-a za “Hannoversche Allgemeine Zeitung”. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code