STALNE PLJAČKE I PROVALE U VIKENDICE I KLIJETI NA LETOVANIĆKOM VRHU

STALNE PLJAČKE I PROVALE U VIKENDICE I KLIJETI NA LETOVANIĆKOM VRHU

6. veljače, 2017.

 

 

Vlasnik uzornoga vinograda našao u nebo uperene video-kamere i zvučne alarme, “pajserom” razvaljena željezna vrata podruma i četvera drvena vrata prostorija, pet posječenih lokota i prazna mjesta “Honda” kultivatora od 5 i “Goldoni” od 10 konjskih snaga, udarne električne bušilice od 500 wata, kutne brusilice, plinskoga plamenika sa crijevom, velikih kliješta, triju čekića različite težine, motornoga svrdla za stupove od 200 mm, kuinjske lampe, 25-metarskoga produžnoga kabela i onoga kraćega s prekidačem, kuhala za vodu, dvokrakih ljestava, 100 litara vina i 5 litara rakije…

Napisao: Srećko Petrić

Izvanredno uspješni i desetljećima višestruko nagrađivani vinogradar-vinar udruge “Petrinjsko vinogorje”, Siščanin Andrija Vezmarović, pred velikom je odlukom: Nastaviti ili žurno prekinuti mukotrpan uzgojni rad na pomalo zakutnom plantažnom vinogradu Letovanićkoga Vrha (općina Lekenik). Razlog tome su nepodnošljivo drske pljačke i provale u vikend-kuće i gospodarske objekte, koji su više dana u tjednu doslovno prepušteni (ne)sreći ili trenutnom raspoloženju (godinama uglavnom znanih) kriminalaca i neradnika udruženih u zločinačku organizaciju. I, doista, negdašnjem radniku “Herbosa” i doslovnom sluzi vikend-parcele Andriji Vezmaroviću s pravom je dozlogrdilo. Ipak, zahvalan je Bogu, poput niza drugih opljačkanih vikendaša, što nema vatreno oružje. Premda i brojni gospodarski alati mogu poslužiti u obračunu s dugoprstim prijestupnicima.

Posada crvenoga kombija

Ujesen 2015. nepoznati (ili upravo otkriveni pljačkaši od 18 i 22 godine što su od lanjskoga rujna do 18. siječnja počinili devet teških krađa u pet vikendica) obrali su grožđe svih 700 plantažnih čokota plemenite loze. Lanjskoga kolovoza, pak, samo su iz Vezmarovićeva skladišta – uz brojna oštećenja vrata – ukrali motornu prskalicu “solo”, motorne trimere “stihl” i “flora best” i električnu teleskopsku pilu za orezivanje visokih grana “lux”. Ali, uporni Siščanin nije ni zimi prepuštao slučaju stanje svoje žuljevima i ljubavlju stečene imovine. Dvanaestoga dana ovogodišnjega siječnja bio je u dvorištu i kući, da bi ga sedam dana kasnije pripadnici sisačko-moslavačke kriminalističke policije pozvali na – očevid. Bio je ponovo šokiran i gotovo rasplakan, premda je od prijatelja iz podnožja brijega već ranije upozoren na sumnjivu i nepoznatu posadu crvenoga kombija koji je pretekao snijeg i neprohodnost šumskoga puta.

Pajserom” na tuđu muku

Uglavnom, nesretni je vlasnik uzornoga vinograda našao u nebo uperene video-kamere i zvučne alarme, “pajserom” razvaljena željezna vrata podruma i četvera drvena vrata prostorija, pet posječenih lokota i prazna mjesta “Honda” kultivatora od 5 i “Goldoni” od 10 konjskih snaga, udarne električne bušilice od 500 wata, kutne brusilice, plinskoga plamenika sa crijevom, velikih kliješta, triju čekića različite težine, motornoga svrdla za stupove od 200 mm, kuinjske lampe, 25-metarskoga produžnoga kabela i onoga kraćega s prekidačem, kuhala za vodu, dvokrakih ljestava, 100 litara vina i 5 litara rakije… Nešto manje štete imao je i Vezmarovićev susjed Saša Todorovski, koji najviše žali za bakrenom kapom i cijevima destilacijskoga rakijskoga kotla (navodno je utržena u Petrinji). Pitanje je sada hoće li se kod zasad nepoznatih kupaca ući u trag ukradenih stvari. I dok je policija uspješno razotkrila počinitelje devet teških provalnih krađa vrijednih 73.000 kuna i nakon završene istrage uz kaznene prijave kriminalce proslijedila pritvorskom nadzorniku, oštećene vlasnike vikend-imanja iz svih dijelova sjeverne Hrvatske, baš kao i dužnosnike lekeničke općinske jedinice lokalne samouprave, najviše zabrinjava činjenica da su poznati kradljivci iza rešetaka dosad proveli samo osam mjeseci?! Pljačkaši su uvijek iznova nastavljali kriminalnu praksu, a suci za maloljetne i punoljetne prijestupnike uvijek su ih puštali na slobodu. Ako se prisjetimo samo SDP-ovih SF-SN! ministara pravosuđa poput Ingrid Antičević Marinović i bivšeg policjota Zorana Orsata Miljenića (svečano otvaranje sudskih liftova i interventno zapošljavanje pred TV-kamerama) doista nije čudo što i pokupski kriminalci, kažu neki, doslovno mole suce da zimu provedu na toplom, iza zatvorskih rešetaka. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FERNANDO LOPEZ
  #1 FERNANDO LOPEZ 9 veljače, 2017, 16:54

  Pozdrav,
  Ja sam gospodin Fernando Lopez privatni zajam zajmodavac koji daje život vrijeme prilika kredita. Trebate hitno kredit jasno svoje dugove ili vam je potreban kapital kredit za poboljšanje vašeg poslovanja? Jeste li bili presavijen od strane banaka i drugih financijskih ustanova? Potreban vam je konsolidacija ili hipotekarni kredit? Ne tražite dalje, jer mi smo tu za sve vaše financijske probleme. Mi posuditi sredstva za osobe kojima je potrebna financijska pomoć, koja imaju loše kreditne ili je potrebna novca za platiti račune, da ulagati u poslovanje po stopi od 2%. Želim koristiti ovaj medij je obavijestiti širu javnost da smo pružiti pouzdanu pomoć i korisniku i da će biti spremni da vam ponuditi kredit.

  Pošalji nam se na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. domazl
  #2 domazl 8 veljače, 2017, 09:33

  Zakoni i sudstvo su toliko loši, da će ljudi sami “suditi”. U SAD je privatni posjed nedodirljiv. Mnogi ga mogu braniti oružjem, a lopovi to znaju.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 6 veljače, 2017, 08:20

  Žalosno i tužno do čega smo došli ima ona stara oteto prokleto kad tada će te stignuti božija kazna naš slogan hrvatske braniteljske pučke stranke je ISTINA I DOMOVONA.
  ORLIĆ

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code