LIJANOVIĆI MESIĆU POSUDILI NOVAC ZA KUPNJU STANA?

LIJANOVIĆI MESIĆU POSUDILI NOVAC ZA KUPNJU STANA?

14. studenoga, 2011.

 

stipe-mesic
Vlasnici mesne industrije iz Hercegovine tajni prijatelji

 Piše: Franjo Dobrović

Nakon što je predsjednik Mesić zauvijek napustio politiku, otišavši s pozicije dvostrukog predsjednika države u političku i staračku mirovinu, sljedeći njegov korak bio je trajno stambeno zbrinjavanje. Bez obzira na neopravdano zadržane političke privilegije koje podrazumijevaju korištenje umirovljeničkog predsjedničkog ureda, tjelesnu stražu, vozača i službenog automobila, Mesić je u podsljemenskoj zoni odlučio doći vlastitih stambenih kvadrata, pored njegovog stana u Ilici kojeg je koristio dugo vremena. Kao što je  poznato iz medija, Mesić je novi podsljemenski stan platio oko 2 milijuna kuna, a na pitanje novinara, odakle mu toliki novac, bivši predsjednik odgovorio je da mu je taj novac posudio prijatelj. Nikada nije htio objasniti javnosti koji mu je prijatelj taj novac posudio; zbog čega mu je novce posudio i pod kakvim uvjetima. Inače uvijek razgovorljiv predsjednik, kada bi se govorilo o trećim osobama, počeo je davati vrlo suzdržane odgovore kad je riječ bila o njemu. Takav slučaj bio je i na suđenju Mesić protiv Petričića na zagrebačkom Općinskom sudu gdje je bivši predsjednik bio pozvan kao svjedok. Na pitanje optuženog, odakle mu novac za kupnju kuće, Mesić je odgovorio isto – od prijatelja, a na pitanje je li taj novac ima legalno porijeklo, Mesić odgovara da je siguran kako je porijeklo tog novca legalno. Kako je mogao biti siguran?

 

LIJANOVIĆIMA OMOGUĆIO ARAPSKO TRŽIŠTE

 

Prema najnovijim informacijama do kojih je došla redakcija internetskog portala Tjedno.hr, Mesiću su navodno kao pomagači u financijskom transferu prilikom kupnje njegove nekretnine uskočili Lijanovići. Vlasnici istoimene mesne industrije iz Hercegovine novaodno su  pomogli kod kupnje Mesićevog stambenog objekta, a njihovo prijateljstvo nije slučajno. Bivši predsjednik mesnoj industriji Lijanovići omogućio je ekspanziju na arapsko tržište gdje je ova tvrtka prodavala svoje proizvode, prvenstveno meso i mesne prerađevine pilećeg porijekla, a to je sve realizirano uz Mesićevo posredovanje. Da bi Mesić ostvario dobre kontakte s arapskim zemljama, u tome je nesebičnu pomoć imao od svojeg bivšeg prijatelja, pokojnog libijskog diktatora Moamera Gadafija. On mu je, naime omogućio političke koridore prema arapskom svijetu, a Mesić je svoja brojna, najčešće uzaludna, službena politička putovanja, iskoristio kako bi realizirao neke osobne koristi. Poznanstvo Gadafija i Mesića, navodno datira iz 60-tih godina prošlog stoljeća kada su obojica bili pokaznici jedne specijalne škole u Srbiji u organizaciji jugoslavenskih tajnih službi.

Da bi se Lijanovići odužili bivšem predsjedniku za poslovnu ekspanziju, odlučili su «pokriti» njegove investicije vezane uz kupnju stambenog objekta, čime su Mesića zaštitili od neugodnih pitanja koja su mogla biti postavljena od strane poreznih službi, a bila bi vezana uz porijeklo njegovog novca i imovine koja je neproporcionalna predsjedničkim primanjima.

Vrijedi podsjetiti da su Lijanovići iz ničega, doslovno preko noći, izgradili svoje poslovno carstvo zahvaljujući prije svega prijateljstvu i blagonaklonosti pokojnog Hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška. Šušak je Lijanovićima omogućio dolazak do jeftinog kapitala preko bankarskih, ali preko drugačijih kanala i izvora, s kojim je ova porodica izgradila mesnu industriju. Nakon smrti Gojka Šuška, Lijanovići su izgubili svojeg političkog zaštitnika, ali i najvećeg vjerovnika, pa su mogli donositi poslovne odluke koje se pokojnom ministru sigurno ne bi dopale. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. večernjak
  #1 večernjak 27 studenoga, 2011, 02:33

  Stjepan Mesić, bivši predsjednik, devetnaest godina nakon što je primio zlato i čekove hrvatskih iseljenika u Australiji osjetio je potrebu objasniti gdje su te donacije završile. Dio novca koji je primio bili su „honorari za njegova predavanja po Australiji“, kaže, ali je recimo ček od 50 tisuća dolara predao za obnovu Sabornice Žarku Domljanu koji je to upisao u bilježnicu, a zlatnina je prodana kao lom zlato i također iskorištena za uljepšavanje Sabora. Neka se zna da su novci otišli u prave ruke.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Rešetkasti
  #2 Rešetkasti 21 studenoga, 2011, 14:03

  Što je Stipe više desno to je desno više nula na čeku
  Ako se danas Sanaderu sudi kao ratnom profiteru jer je za vrijeme rata uzeo proviziju od Hypo banke i oštetio banku, onda se samo od sebe postavlja pitanje zašto DORH ne ispita i slučaj ‘nestanka’ čekova koje su Hrvati iz dijaspore dali Stipi Mesiću. Autor: Zvonimir Hodak , http://www.dnevno.hr ,21.XI 2011.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ante_Maloča
  #3 Ante_Maloča 19 studenoga, 2011, 14:29

  Ako je ovo istina, tada se pitam da li Stipe Mesić kritizira HDZ BiH i HDZ 1990. zbog toga što su to dvije loše stranke ili zato što podržava stranku Radom za boljitak braće Lijanović koja participira u vlasti Federacije BiH? Osim toga, poznata je bliskost stranke Radom za boljitak s Hrvatskom narodnom strankom čiji je član nekada bio i sam Mesić. Prije parlamentarnih izbora 2007. godine Vesna Pusić se zalagala da ukoliko stranka Radom za boljitak uđe u naš Sabor da bi tada trebala koalirati s HNS – om jer su si te dvije stranke bliske. Ali Lijanovići ipak nisu uspjeli ući u Sabor, a na vlasti je nažalost ostao HDZ.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. sram vas bilo
  #4 sram vas bilo 16 studenoga, 2011, 20:48

  Na Petričićevo pitanje jesu li Mesiću novac posudili poduzetnici Lijanovići iz BiH-a, rekla je da ne zna tko je novac posudio. Pritom je Petričića, kojeg je Mesić tužio za klevetu, upitala kako mu nije neugodno, rekavši mu ‘sram vas bilo’.
  Nije se mogla sjetiti tko su bili financijeri Mesićeve kampanje 2000. ali je rekla da je Mesićev izborni stožer jedini objavio financijsko-revizijsko izvješće u kojem je sve vidljivo. Prva ih je kampanja, kazala je, stajala oko 3,5 milijuna kuna.Sudu je predala izvješće za 2005. pa ju je sudac zatražio da u roku desetak dana dostavi i izvješće za 2000. (www.dnevno.hr,16.11.2011.)

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Termit
  #5 Termit 15 studenoga, 2011, 09:34

  PPK, primjedba ti je na mjestu. Mesić po njima pljucka, a ovi mu plaćaju njegove nebuloze.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. PPK
  #6 PPK 14 studenoga, 2011, 18:14

  Mesić ismijava javnost, a ona mu plaća boravak u državnoj vili u kojoj se igra bivšeg predsjednika (v.list, 14.11.2011.)

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code