DOKAŽIMO DA JE TESLA BIO HRVAT

DOKAŽIMO DA JE TESLA BIO HRVAT

3. lipnja, 2017.

 

Kakvi su to hrvatski povjesničari (svaka čast iznimkama), kako će ti i takvi pisati hrvatsku povijest, kad ne znaju ni što je Tesla- Hrvat ili Srbin? Ako je Hrvat, kao što piše u svim hrvatskim udžbenicima, onda to treba reći i dokazati svijetu i Srbima, a ako je Srbin, kao što mi tvrdimo, onda što se u svezi toga kitimo tuđim perjem? Zar Hrvatska nema dovoljno svojih velikana, pa mora Srbima „uzimati“ njihovo?

Napisao: Mladen Pavković

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne odustaje od Nikole Tesle (Smiljan, 10. srpnja 1856. – New York, 7. siječnja 1943.)! Ovih su dana, javljaju mediji, na njihovom Saboru ponovno pokrenuli pitanje prijenosa urne ovog svjetskog znanstvenika iz njegova muzeja u Beogradu u Hram Svetoga Save.

U službenom priopćenju naglašavaju da „zemljanim ostacima srpskog znanstvenika Nikole Tesle nikako nije mjesto među muzejskim eksponatima“.

U Zagrebu jedno, u Beogradu drugo

Srbi neprestano govore i pišu da je Tesla Srbin, odnosno srpsko-američki znanstvenik, a Hrvati obrnuto: da je hrvatsko- američki znanstvenik i da je – Hrvat, srpskog podrijetla!

U Hrvatskoj je svrstan među najveće Hrvate, zajedno sa kraljem Tomislavom, Tuđmanom, Nikolom Šubićem Zrinskim, Ante Starčevićem, Stjepanom Radićem, Ruđerom Boškovićem, Ivanom Meštrovićem i drugima.

Spomenik Nikoli Tesli, početkom srpnja 2006., otkriven je u strogom centru Zagreba. Otkrivanju spomenika bio je nazočan tadašnji cijeli državni vrh na čelu sa Mesićem i Sanaderom. I tada su svi govorili o Tesli isključivo kao hrvatskom znanstveniku, odnosno Hrvatu. Poglavito je zaokupljao pažnju bivši žalosni predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je petnaestak godina ranije poručio Teslinim zemljacima u Gospiću da će stati svi pod jedan kišobran, i da iz Hrvatske mogu odnijeti samo malo zemlje koja im se bude zalijepila za opanke.

Tesla je umro 1943. u New Yorku (SAD), gdje su ga ispratili sa srpskom domoljubnom pjesmom „Tamo daleko“. No, da ne dužimo, s obzirom da Srbi, kako rekosmo, pišu i govore da je Srbin, a Hrvati da je Hrvat, pitanje svih pitanja glasi: jeli moguće da je u Beogradu jedno, a u Zagrebu drugo?

Počasni član HAZU

Kako to da hrvatski povjesničari ne znaju odgovor na ovo pitanje, ili bolje rečeno kako to da dosad nakon toliko godina ni jedan od njih nije dokumentima, ili bolje rečeno činjenicama dokazao da je Tesla Hrvat, kako i djeca uče u školi? Osim toga, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) proglasila ga je i njihovim počasnim članom, ističući da je – hrvatski izumitelj! S druge pak strane, Srpska akademija znanosti i umjetnosti (SANU) također ga je uvrstila među počasne članove, ali kao najslavnijeg Srbina!

Dakle, oni jedno, mi drugo, i – nikome ništa!

Hrvati, što je naprosto neobjašnjivo, niti se ne javljaju u „obranu“ Tesle, koji se od svega toga valjda preokreće u „grobu“! Kakvi su to hrvatski povjesničari (svaka čast iznimkama), kako će ti i takvi pisati hrvatsku povijest, kad ne znaju ni što je Tesla- Hrvat ili Srbin?

Ako je Hrvat, kao što piše u svim hrvatskim udžbenicima, onda to treba reći i dokazati svijetu i Srbima, a ako je Srbin, kao što mi tvrdimo, onda što se u svezi toga kitimo tuđim perjem? Zar Hrvatska nema dovoljno svojih velikana, pa mora Srbima „uzimati“ njihovo?

Srbi su iskoristili image Tesle do maksimuma, a mi samo, kao papagaji, ponavljamo – da je on – Hrvat!

Je li ili nije? Ne može biti, malo jeste, malo nije!

Sam Tesla je navodno govorio da je ponosan na svoje srpsko podrijetlo i hrvatsku domovinu.

Pa, ako se stvarno ne zna je li Hrvat ili Srbin, treba pitati nekog od njegove obitelji, koja uostalom treba odlučiti o njegovim posmrtnim ostacima.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) nema se pravo miješati u ovaj slučaj, samo zato što je Teslin otac bio (pravoslavni) svećenik. Oni žele urnu u svojem hramu iz razloga da što više ljudi posjećuje njihove vjerske objekte, kako bi i na tome prikupili što više financijskih sredstava. A Hrvatska, na sve te njihove „sprdačine i budalaštine“ šuti! T

Stoga, kako bilo da bilo, poručujemo srpskim popovima da se okrenu vjeri, a ne „naučnom turizmu“. Oni su zadnji koji mogu govoriti o svjetskom znanstveniku i Jugoslavenu – Nikoli Tesli! T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Tadija
  #1 Tadija 10 lipnja, 2017, 22:22

  Citao sam onu Amerikanku koja je napisala knjigu o Tesli i ona nigdje ne spominje njegova izjasnjavanja tko je,a spominje njegovo komentiranje o porijeklu,tako tamo stoji da je ponosan na svoje koljenovice plave hrvatske krvi,a odnosi se na majcino porijeklo.Spominje i njegov posjet Beogradu,gdje se odmah direktno iskrcao na suprotnu stranu perona i prvim vlakom vratio u Zagreb ne htijuci da ga vidi ,kako rece ta primitivna srpska rulja koja se spremala za docek.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. tesla
  #2 tesla 4 lipnja, 2017, 11:44

  Sam Tesla je navodno govorio da je ponosan na svoje srpsko podrijetlo i hrvatsku domovinu. znaci cisti srbin iz hrvatske.on sam je znao sta je.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Vukovarac
  #3 Vukovarac 3 lipnja, 2017, 13:24

  Ima komentara- jako, jako dobro. Za zamisliti se.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code