ZNA LI ZA BOGATSVO SVOJE MAJKE?

ZNA LI ZA BOGATSVO SVOJE MAJKE?

20. listopada, 2013.

Nadan

Majka Nadana Vidoševića je jedna od najbogatijih Hrvatica

 

Piše:Saša Radović

Predsjednica Ureda HGK-a i Vidoševićeva najbliža suradnica Zdenka Peternel uhićena je pod sumnjom za izvlačenje  32 milijuna kuna iz Komore. Gospođa Peternel s tim milijunima vjerojatno je htjela sustići majku Nadana Vidoševića koja je od nedavno postala jedna od najbogatijih Hrvatica. Mnogi se pitaju, je li san sina Nadana miran i čvrst kao prije? No, takva pitanja nesuvisla su sve dok Republika Hrvatska nema Državno tužiteljstvo i dok imamo takozvani DORH zaštitarsku tvrtku pretvorbenog, ratnog i inog kriminala. Nadan može spavati mirno kao novorođenče. Njegovo enormno bogatstvo nedvojbeno vuče trag od onih 97 posto nezakonitih pretvorbi i sličnih manipulacija koje Mladen Bajić daleko zaobilazi, kao mačak oko vruće kaše.

Svojevremeno u intervjuu Glasu Istre, na pitanje novinara Grakalića, što mislim o tadašnjem kandidatu za predsjednika RH, Nadanu Vidoševiću, odgovorio sam sljedeće: „Vidošević ne bi smio biti predsjednički kandidat. Njegovo mjesto je u Remetincu“. No, zbog mojih takvih i sličnih izjava, knjiga, članaka i TV emisija – ja sam se našao u Remetincu.

GROM I POŽAR U ISTRI

Igrom slučaja, često prolazim šumovitim predjelom Pule u blizini Marine Veruda. Tu je naš domoljub i tajkun Vidošević kupio šumsko, neurbanizirano područje iznad Marine Veruda. 4.116 m2 za 18.000 eura. Takve šume hrasta, crnike i drugog mediteranskog raslinja, zaštićene su i nikakva gradnja ne dolazi u obzir. No, iznenada, neposredno nakon kupnje ta je gusta šuma – izgorjela u požaru.

Nakon „slučajnog“ požara, predsjednik mjesnog odbora Pješčana uvala, Dean Ivandić (kasnije promaknut u pročelnika Carinarnice Pula) i  član HDZ-a, te predsjednik Istarske gospodarske komore Šime Vidulin – pomažu Vidoševiću. Bivša šuma, više nije bila šuma, pa ekspres postupkom promjene urbanističke namjene – postaje građevinsko područje. Nadan Vidošević stječe vrijednost urbaniziranog terena od 2 milijuna eura!

Nije potrebno napominjati da DORH-u i policiji ništa nije bilo sumnjivo, iako su u tisku objavljeni svi detalji ove bezobrazne, kriminalne akcije. Događa se da šuma izgori od groma iz vedrog neba.

Prisjećam se i jedne TV emisije, Nedjeljom u dva. Gostovao je Nadan Vidošević. Stankoviću se između ostalog potužio da nam je hrvatska Vlada nesposobna, neuk, neobrazovan hrvatski puk, da hrvatski radnik nema radnih navika i da uvijek živi na tuđ račun… Pametan taj naš Nadan.

U svojoj knjizi „Histria terra nigra“ objavio sam portretni razgovor kojeg je prije par godina vodio novinar Josip Jović s Nadanom Vidoševićem. „Neobično uspješni političko – sportsko – gospodarski djelatnik“, Nadan sjedio je na nekoliko stolica, najviše na onoj, predsjednika Gospodarske komore i na fotelju direktora Kraša.

Pitanje Josipa Jovića bilo je ono čarobno pitanje koje bi mu postavio i sav civilizirani, razvijeni svijet: „Odakle vam, gospodine predsjedniče i direktore, novac za tako veliku imovinu, koju ste, baveći se samo politikom, osigurali u petnaestak godina?“ Pitanje se odnosilo samo na tri nekretnine i jedan paket dionica – što je samo dio carstva ovog junaka našeg tamnog ozračja.

Kupnju Meštrovićevog ateljea Vidošević je opravdao prodajom stana u Splitu i velikim planovima koje on ima. Novinara nije zanimalo otkuda potječe taj stan, ostali stanovi i kuće.

„Kako ste kupili dionice Kraša?“ – bilo je drugo zagonetno pitanje. Nadan kaže da je to od prihoda koje dobiva od samog Kraša. Dobro, ovdje je barem jasno odakle novac, ali nije jasno kako se dionice nekog poduzeća mogu plaćati novcem samog tog poduzeća.

Sljedeće pitanje odnosilo se na porijeklo novca za glamurozni feud u Gorskom kotaru. Odgovor je genijalan: „Neka i drugi ulažu, to je moja preporuka, sada su cijene na tom području niske i uskoro će skakati!“

I na kraju pitanje, otkuda novac za zavidnu kolekciju umjetničkih slika milijunske vrijednosti? Odgovor našeg kolekcionara opet je genijalan: „Ja imam afinitet za slikarstvo, to mi je strast, marljivo sam učio u klasičnoj“. Nadan nam se nije pohvalio svojim marljivim učenjem na Ekonomskom fakultetu. Prosječna ocjena studenta Nadana Vidoševića bila je jedva iznad 2.

MUŽ POSLJEDNJI SAZNA

Na TV dnevniku Vidošević kaže da nije znao za kriminalnu djelatnost Zdenke Peternel. Kaže da „muž posljednji sazna…“ Nasmiješeno lice, šarmantan je, simpatičan, žene ga obožavaju. No, taj Vidošević pljačka milijune, providnim manipulacijama šteti svojoj domovini i svima nama krade iz džepa! Smije nam se u brk! Javno! Zna da mu nitko ništa ne može, da ga jalove hrvatske institucije neće upitati: „Odakle vam to?“ I neće mu uzeti nezakonito stečeno bogatstvo.

A, Zdenka Peternel? To je periferna priča, mali isječak hrvatske stvarnosti. Gospođa Zdenka samo je vrh sante leda ispod morske površine. Što su tričavih 32 milijuna kuna prema opljačkanim milijardama eura ili dolara? Kap u moru!

Gdje su institucije? Gdje je takozvani DORH, USKOK, policija? Gdje su dragovoljci, branitelji? I što je najgore – gdje je hrvatska javnost?

Zašto nitko ne otvori prozor i ne podvikne: „Vratite lopovi, opljačkano!“.

Anno Domini MMXIII. T

19 komentara

Uskoči u raspravu
 1. e bella ciao
  #1 e bella ciao 30 listopada, 2013, 06:54

  [quote name=”SAI BABA”]Izgleda da su pošteni ostali samo oni koji nisu u mogućnosti nešto ukrasti.[/quote]
  Za neke “tako poštene”, rekao bih da su jaaako nafrustrirane osobe koje, broječi stalno tuđi novac, kmeće i ovdje: “opljačkani smo – drž’te lopove”.
  Pogotovo ako “takvi” ni ucjenama nisu uspjeli doći do, zacrtanog u glavi, “svog novca”.
  Teški licemjeri.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. SAI BABA
  #2 SAI BABA 28 listopada, 2013, 07:09

  Izgleda da su pošteni ostali samo oni koji nisu u mogućnosti nešto ukrasti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. daj babi kunu
  #3 daj babi kunu 27 listopada, 2013, 23:51

  Da li je lopov onaj tko je uzeo 1 HRK,1000 HRK ili 10 milijoncica i da li je bitno da li je crni ili crveni?
  Koja je nasa donja granica kada nekoga vise ne nazivamo lopovom?
  Da li je lopov i onaj tko je preko stranackog uhljebljavanja unistio firmu i radna mjesta zbog svoje nesposobnosti ?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 27 listopada, 2013, 07:15

  Jel ti taj cetvrti padre padrone S. Mesic?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. zen
  #5 zen 27 listopada, 2013, 06:00

  [quote name=”pire”][skenirajuci tvoje rijeci skeniram i tvoju pamet… dobro bi bilo provesti paralelu izmedju sanaderovog renaulta 8 kao oblika stanja imovine danas i nekad te ovog tovara iz hgk koji se zenio u malenoj sobici svoje punice jer nije imao ni za ciste gace. a gle danas? alibabina pecina puna do vrha… ili da ti nacrtamo tablicu mnozenja?[/quote]
  Zaboravio si dodati i Kalmetu, iz Hypo-grada Zadra.
  Bio je to Trio-Tividi a četvrti se (još) ne vidi. :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Tomfa
  #6 Tomfa 26 listopada, 2013, 15:13

  Karlovacka županijska gospodarska komora koju mnogi u Karlovcu smatraju samodovoljnom ustanovom za prodaju ekonomske magle, kroz godine “proizvodila” je popriličan paradoks; zapošljavala na savjetnička mjesta direktore karlovačkih propalih poduzeća koji su kasnije trebali savjetovati druge kako da budu uspješni u poslu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. pire
  #7 pire 26 listopada, 2013, 15:03

  [quote name=”zen”][quote name=”pire”]nije sve u novcu…[/quote]
  Ne, nije … ali svi gušti se plačaju … “ovako” ili “onako” … a mnogi, od njih, i s tim “yebenim novcem”.
  U svakom dobru ima zla, i u svakom zlu – “onog” dobrog … jin-jang.[/quote]
  skenirajuci tvoje rijeci skeniram i tvoju pamet… dobro bi bilo provesti paralelu izmedju sanaderovog renaulta 8 kao oblika stanja imovine danas i nekad te ovog tovara iz hgk koji se zenio u malenoj sobici svoje punice jer nije imao ni za ciste gace. a gle danas? alibabina pecina puna do vrha… ili da ti nacrtamo tablicu mnozenja?

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. zen
  #8 zen 26 listopada, 2013, 10:35

  [quote name=”pire”]nije sve u novcu…[/quote]
  Ne, nije … ali svi gušti se plačaju … “ovako” ili “onako” … a mnogi, od njih, i s tim “yebenim novcem”.
  U svakom dobru ima zla, i u svakom zlu – “onog” dobrog … jin-jang.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. pire
  #9 pire 26 listopada, 2013, 09:59

  [quote name=”zen”]za razliku od tebe – cobankovic dooobro zna zasto ih guli, pa mu “to” i nije toliko tesko kao tebi koji ih gulis “tamo” badava. :)))[/quote]

  nije sve u novcu…

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. zen
  #10 zen 26 listopada, 2013, 04:34

  za razliku od tebe – cobankovic dooobro zna zasto ih guli, pa mu “to” i nije toliko tesko kao tebi koji ih gulis “tamo” badava. :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. pommes frites
  #11 pommes frites 25 listopada, 2013, 21:10

  ajde zen, odi gulit krumpire s cobakovicem i ne laprdaj gluposti!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. isusovac
  #12 isusovac 25 listopada, 2013, 09:28

  preporucam procitati srcedrapateljsku posljednju kolumnu drage pilsela na portalu regionalexpresss.hr sa slićicom pravednika s pantovcaka

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. N.N.
  #13 N.N. 23 listopada, 2013, 08:03

  Dragi kolege,znate li da se novoformirani portal autograf.hr Drage Pilsla financira putem tvrtke Emporion Marka Vojkovića?Pitanje upućeno:Mile Babić, S.Bašić, J.Belamarić, J.Brnčić, V.Cvetković-Sever, B. Ćosić, Branko Čegec, I.Čolović, A.Debeljak, A.Dedić, P. Finci, S.Foretić, N. Gamulin, Milan Gavrović, A.M. Gruenfelder, Ž.Ivanković, T.Jakovina, D.Jović, A.Kabiljo, S.Kordić, M.Krizmanić, P.Kuzmič, A.Latinović, I.Lovrenović, I.Mandić, D.Martinis, I.Maštruko, V.Matula, S.Midžić, T.Pančić, B.Pavičević, B.Pofuk, Edo Popović, A.Prica, B.Rašeta, U.Raukar, J.Rožič, B.Rudež, S.Serdarević, S.Šnajder, V.Teršelič, D. Večerina, N.Visković, M. Vlajčić, Z.Zima, V.Zuppa, V. Žmegač.

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. bgvjhzkijj5ft
  #14 bgvjhzkijj5ft 22 listopada, 2013, 18:45

  Afera Remorker koja posljednjih dana trese Hrvatsku, dotaknuti će se i medijskog prostora. Dio novca izvlačenog iz HGK i HAC-a preko češke tvrtke Remorker bio je namijenjen potplaćivanju novinara. Postoje indicije kako je najmanje desetak domaćih novinara iz više redakcija, dobilo novac iz crnih fondova, a sve kako bi odradili promidžbu za ove institucije i neke ljude unutar njih. Pojedini novinari koji su bili uključeni u ove novčane transfere su i danas u svojim redakcijama, a njihov posao za koji su bili plaćeni bio je da pod paravanom klasičnog izvještavanja, a zapravo su radili reklamu određenim osobama. Hoće li se USKOK pozabaviti i ovim djelom afere Remorker pokazati će vrijeme. Dio novinara koji su imali tajne dogovore s HGK i HAC-om posljednjih su dana vrlo uznemireni. Gotovo ista stvar se dešavala i u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. Kekec
  #15 Kekec 22 listopada, 2013, 11:13

  Čuj Janez, možda bi još nekom s ovog portala trebalo označiti novčanice budući su otprije poznati u novinarskim krugovima kao ucjenjivači i reketari.

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. zen
  #16 zen 20 listopada, 2013, 13:58

  https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/314427_298692400159213_1130550810_n.jpg

  To “ide” ovako: ” evo ti X eura da obaviš dooobru istragu … a evo i ja tebi X eura da ne objaviš rezultate te istrage.

  :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. ti meni, ja tebi
  #17 ti meni, ja tebi 20 listopada, 2013, 10:24

  Od 19. lipnja ove godine, upućeni tvrde, da Nadan Vidošević nema miran san, jer vrlo dobro zna da je Martina Velnić Župić sa sobom odnijela i brojne tajne iz mutnog poslovanja HGK. Hoće li te tajne, sada, nakon otkrivanja velike afere izvlačenja novca iz Komore odlučiti podijeliti s USKOK-om uskoro će se saznati. Ako ona progovori o svemu što zna USKOK bi uskoro mogao zaigrati i pred vratima Nadana Vidoševića.

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. Janez
  #18 Janez 20 listopada, 2013, 08:32

  Drž’te lopove – viču lopovi, … pardon, ovaj ucjenjivač, kojeg su uhitili preko (prethodno) označenih novčanica eura.
  Kako kažu Slovenci: “vse je to en t’ isti kurc”.
  Samo, nekima uspije a nekima ne.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code