JAZZHR U TVORNICI

JAZZHR U TVORNICI

2. svibnja, 2024.

 

U srijedu 8. svibnja festival otvara Big Band KK – Krško pod vodstvom Aleša Suše. Desetljećima već glase za rasadište nekih među najuspješnijim slovenskim jazzerima. Nakon albuma Depeched u čast Depeche Modeu dogurali su sve do Montreuxa. U Zagrebu odaju počast našoj jazz legendi, velikom Silviju Glojnariću i predstavljaju njegov novi album, a glazbu s tog albuma čut ćemo prvi put upravo na JazzHR-u.

U četvrtak 9. svibnja otvaraju Aldo Fosko Collective. Riječ je o autorskom projektu klarinetista, pijanista, skladatelja i muzikologa Alda Foška. U svojemu kolektivu Foško je okupio jaku jazz reprezentaciju iz Istre i s Kvarnera, a na JazzHR-u predstavljaju materijal s njihova prvog albuma. glazbe.

KUG u Grazu godinama glasi za jednu od prestižnih jazz škola iz koje su potekli mnogi renomirani glazbenici. Takav je slučaj i s bandom se4sons koji predvodi austrijski trubač i skladatelj Gerhard Ornig – školovan na prestižnim institucijama kao što su Conservatorium van Amsterdam, Kunstuniversität Graz te Manhattan School of Music u New Yorku, dok trenutačno i sam predaje na sveučilištu MUK u Beču. Za nas je, pak, bitno i to da u se4sons svira hrvatski kontrabasist Ivar Roban Križić.

U petak 10. svibnja prvi put u Zagreb stiže Camille Bertault! „Novi glas jazza” (Vanity Fair), „blistava, prirodna i drska” (Télérama) – ova karizmatična scat francuska vokalistica u pratnji kvinteta predstavit će glazbu s njezina petog albuma za koji je primila pandan našem Porinu – prestižnu nagradu Les Victoires du jazz.

Oni su, dobro znani, vrsni i nagrađivani glazbenici. Zmaj Orko Star čine gitarist Zoran Majstorović (Zmaj), bubnjar Borko Rupena (Orko) i klavijaturist Toni Starešinić (Star), a na JazzHR-u izvode materijal s njihova posljednjeg albuma Escape.

Završetak festivala rezerviran je za Žana Tetičkoviča i njegov autorski projekt The Port of Life III – From Where to Forever. Cijenjeni slovenski bubnjar i autor s adresom u New Yorku najavljuje nastup kao završni dio svoje autorske trilogije, a na pozornici Tvornice kulture okupit će „moćnu gomilicu” od 11 vrhunskih glazbenika.

„S novim izdanjem festivala JazzHR je ponovno u Tvornici kulture”, poručuje umjetnička ravnateljica JazzHR-a Lana Janjanin. „Zato slobodno možemo reći kako Tvornicu kulture od 8. do 10. svibnja opet pretvaramo u Tvornicu jazza u kojoj će se tri večeri zaredom doista ‘i dimiti i prašiti’ od sjajnih koncerata i vrhunske glazbe. S nama je ponovno jedan big band, pa za sve koji se još uvijek sjećaju onog spektakla Jumbo Big Banda u Lisinskom, ovo je najbolja pozivnica. Tu su i naši vrhunski glazbenici, kao i doista prvorazredni gosti iz Austrije, Francuske i Slovenije. A sve tri večeri, nakon službenog dijela programa, očekuje nas nastavak druženja uz jam session u kul jazz ambijentu”. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code