IN MEMORIAM TOMISLAV SIMOVIĆ

IN MEMORIAM TOMISLAV SIMOVIĆ

12. srpnja, 2014.

simovic 11072014 hina Custom

U Zagrebu je 10. srpnja 2014. u 83. godini života preminuo hrvatski glazbenik Tomislav Simović, jedan od najznačajnijih i najnagrađivanijih hrvatskih skladatelja filmske glazbe. Autor je teme „Profesora Baltazara“, vjerojatno najpoznatije skladbe u povijesti hrvatskog filma.

Rođen je u Zagrebu 1931. godine, završio je srednju muzičku školu „Vatroslav Lisinski“ kao kontrabasist, a diplomirao je povijest umjetnosti. Od rane mladosti je zaljubljenik u jazz i aktivni jazz glazbenik. Osnivao je i vodio vlastite glazbene ansamble s kojima je održao brojne koncerte kroz koje je formirao i artikulirao svoj osobni skladateljski izričaj. Za razliku od većine generacijskih kolega, koje je osobni glazbeni razvoj postupno vodio prema plesnoj i zabavnoj glazbi, Simović je iskazivao drugačije afinitete i stasao u skladatelja ozbiljnog pristupa i preferencija za komornu i orkestralnu glazbu. Iza njega ostaje niz orkestralnih partitura koje uključuju baletne scene i solističke koncerte, te također veliki opus komorne glazbe za najrazličitije instrumente i njihove kombinacije.

Najznačajniji dio Simovićeva opusa svakako pripada scenskoj i primijenjenoj glazbi. Od 1949. godine komponira glazbu za radio drame, a od 1956. sustavno sklada za film, dramsko i lutkarsko kazalište. Posebno je značajna njegova uloga u Zagrebačkoj školi crtanog filma gdje je briljirao kao savršeni glazbeni partner filmskim autorima.

Osim spomenute teme za „Profesora Baltazara“ napisao je glazbu i za jedini „Oscarom“ nagrađeni hrvatski film, „Surogat“ Dušana Vukotića, te za niz drugih animiranih filmova, TV serija i cjelovečernjih igranih filmova.

Vođen stvaralačkom znatiželjom i širokim interesima, bavio se i teorijom glazbe, posebno filmske i primijenjene. Objavljivao je tekstove i održavao javne tribine i o jazz glazbi. Bio je suradnikom njujorškog glazbenog časopisa „EAR“ u kojemu je objavljivao eseje na tematiku Composer and Moving Image. Također je održavao predavanja s filmskim projekcijama na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, te objavljivao u stručnom časopisu „Filmska kultura“. Obnašao je i dužnost urednika glazbenog programa na tadašnjem Radio Zagrebu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na glazbenim i filmskim festivalima, a nezanemariv je i njegov glazbeni doprinos jedinom hrvatskom Oscaru.

Posljednji ispraćaj Tomislava Simovića  bit će u ponedjeljak 14. srpnja u 15:50 sati na Mirogoju. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code