OTVORENJE UREĐENOG PROSTORA GLAZBENE ŠKOLE  PAVAO MARKOVAC

OTVORENJE UREĐENOG PROSTORA GLAZBENE ŠKOLE PAVAO MARKOVAC

4. travnja, 2014.

orvorenje1231231

U petak, 4. travnja,  u Ulici grada Vukovara 35 i 35a,  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je  adaptirani prostor koji će koristiti Glazbena škola Pavao Markovac.

Uređenjem i prenamjenom ovog prostora, Grad je osigurao Glazbenoj školi da po prvi puta ima primjerene uvjete za uredno održavanje nastave velikih ansambla, što će omogućiti bolje uvjete rada učenicima i nastavnicima. 

Glazbena škola Pavla Markovca započela je s radom u listopadu 1945. godine pod nazivom Gradska muzička škola Zagreb. Godine 1960. promijenila je svoj dotadašnji naziv u Muzička škola «Pavao Markovac». Ime je dobila po muzikologu, publicistu i skladatelju dr. Pavlu Markovcu.
Prvo vođenje škole povjereno je skladatelju, dirigentu, iskusnom glazbenom pedagogu, profesoru i bivšem rektoru Muzičke akademije profesoru Franu Lhotki.
Na školi je 1970. godine započela prva sustavna poduka saksofona i udaraljki u Republici Hrvatskoj. U isto vrijeme nastavnici škole izdaju prve udžbenike, Vilko Macan, prof. za saksofon, a Ferdo Đuga, prof. za gitaru.
Prvi su u Zagrebu 1995. godine započeli s podukom orgulja nakon stanke od 49 godina (1946. godine zabranjena je nastava orgulja u glazbenim školama). Iste godine započela je i poduka harfe.

Mnogobrojni polaznici škole i mnogi od onih koji su dosad na njoj djelovali kao pedagozi, zauzimaju istaknuta mjesta u glazbenoj kulturi Republike Hrvatske, mnogi su dobitnici uglednih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code