BILI SMO BOLJI NEGO ŠTO SMO OČEKIVALI

BILI SMO BOLJI NEGO ŠTO SMO OČEKIVALI

15. studenoga, 2023.

Pripreme za naredni Interliber su već počele. „Portal Tjedno“ do ožujka planira objaviti tri knjige kolumni eksluzivno objavljenih na našemu portalu: „Osamdeset godina s nogometom“ Zvonimira Magdića, „Metamuzika“ Igora Koruge i knjigu kolumni Vjekoslava Krsnika radnog naslova „Put izdaje Andreja Plenkovića“. Na portalu ovih dana kreće objavljivanje moga romana „I u Bruxellesu prodaju djecu“.

Živi bili, pa sve to u rukama držali i pročitali

Napisao: Dražen Stjepandić

U povećem grozdu raznih akreditacija sada imam i prvu na kojoj stoji-izlagač. Propustom našeg partnera Centra za poticanje kreativnog stvaralaštva hrvatskih branitelja Gavrana iz Gospića u službenom katalogu Interlibera naš „Portal Tjedno“ nije naveden kao suizlagač, kompanjoni iz „Gavrana“ prvi put su se predstavljali na Interliberu, pa u prijavnici u rubriku ispod izlagača, nisu znali da treba, ako postoji, a bio je takav slučaj, treba upisati i suizlagača, pa nismo na vrijeme prijavljeni za službeni katalog, ali po svim ostalim  kriterijima bili smo zapaženi izlagač.

Dva stola

Naš partner „Gavran“ je zakupio 12 četvornih metara, plus priključak za struju. Cijena negdje oko 900 eura i 130 eura za elektriku, a za taj novac dobijete goli prostor, beton i pregradne zidove od susjednih štandova. Uređenje štanda plaća se 45 eura po kvadratu i pretpostavljam taj iznos se povećava za PDV. Predložio sam da sami uredimo štand i nismo pogriješili. Dok su svi ostali manji štandovi izgledali kao jako obasjane krletke za knjige i prodavače, naš štand je već samim izgledom bio uočljiviji samim tim što nije imao nadstrešnicu. Zbog nedostatka krovnog pokrivača nije nam trebala dodatna rasvjeta što smo imali u planu, a djelovao je većim nego što je bio.

Posudio sam dva stola, tri poviše police, četiri zelene, kožne, udobne  stolice i vješalicu. Organizirao sam kombi prijevoz što me vratilo u mlade dane i prijašnje slične akcije. Ivica Filipović je nabavio neku upotrebljiv tepison i aparat za espresso. Profesor Josip Jurčević je donio projektor i platno na kojem su se prikazivali prilozi iz Domovinskog rat, te svoje plakate. Drugi profesor Stjepan Blažanović je dovezao metalnu policu za letke. Pobrinuo sam se za natpisne ploče, dvije manje i jednu zajedničku veću. Gavran Gospić i Portal Tjedno Zagreb. Tu daskastu prvo smo zalijepili  dvostrukom lijepljivom trakom, ali nije dugo potrajalo dok nije pala. Onda se netko od nas četvero, koliko nas je svakodnevno dežuralo na štandu, dosjetio i upotrijebio je stoličicu iz preklopnog stolića donesenog zbog aparata za kavu. I reklama je pala još samo jednom. E sad koliko je zbog specifičnog položaja naša natpisna ploča bila zamiječena teško je tvrditi. Nadam se da je bila. Pouzdano znam da su ono Gospić mnogi Ličani snimili i raspitivali se za Gavrana. Od Damira Karakaša, pa do brijnih drugih Fićinih zemljaka. Budući da zbog gužvi u tiskarama uoči Interlibera nismo uspjeli predstaviti neki naš novi naslov, marketinški efekt nam je zapravo bio najvažniji ovogodišnji cilj.

Na stolove smo poslagali oko pedesetak naslova od „Skrivača hrvatskog urana“, moga krimića za dva eura, do obimne knjige „Tesla“ Marija Filipija po cijeni od 30 eura. Profesor Josip Jurčević je svoje knjige prodavao po 25 eura.

Prvog dana prodana je samo jedna knjiga po 5 eura. Mislim da je led probila jedna od dvije knjige Vjekoslava Krsnika „100 najvećih Jugoslavena“ i „Ivo Josipović put izdaje“. Uz Vjeku Krsnika po dvije napisane knjige na štandu smo izložili profesor Blažanović i ja, Pero Bukovac jednu, a sve ostalo je mahom bilo autorstvo i izdavaštvo Mladena Pavkovića, a brojne svoje knjige nam je velekodušno donirao. Među njima su bile luksuzne monografije o Josipu Friščiću, Jakovu Sedlaru, braći Stolnik, novinarima poginulim u Domovinskom ratu… I naravno o Mladenu Pavkoviću. Prodavali smo ih po deset eura, za manje nego što je koštalo njihovo tiskanje i to prije poskupljenja. Za ilustraciju žuja u limenci na Interliberu je koštala 3,80, hot-dog 5, a jedan svinjski ražnjić u lepinji 8,50 eura.

„Tema našeg nastupa je bila Domovinskog rat, Gavran i Tjedno, predstavili su brojne naslove od Ličkog narodnog kalendara za 2023. godinu, preko  knjige godine, Talija i ja, jednog od najboljih hrvatskih aforističara Danka Ivšinovića, akademskog glazbenika koji živi i radi u Gospiću. Gabrijela Krmpotić-Kos, prodavala je i predstavila knjigu  svoga pokojnog oca Ivana Krmpotića „Kako je Udba stvorila Hrvatsku“.

Bili su tu i brojni susreti s drugim nakladnicima, posjetiteljima, a štand je obišla i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, nažalost u toj strci nismo se stigli poslikati. A prošli su i ministar policije Davor Božinović, znanosti dr.Radovsn Fuchs, i naravno predsjednik Vlade Andrej Plenković“, u svom izvješću poslanom Ličkim novinama podnio je zamjenik predsjednika „Gavrana“ Ivica Filipović.

Zaboravio je spomenuti Davorka Vidovića kojem sam također poklonio knjigu priča “I Supermen je bio novinar”.

Pet Pavkovićevih knjiga

Odmah u utorak 7. studenoga, po otvaranju Interlibera pred najvećim gledalištem Interlibera predstavio se Mladen Pavković. O tom događaju smo već pisali, najavili ga i popratili.

„Ne znam mnogo ljudi s tako impresivnim opusom. Ne zato što godinama surađujemo nego objektivno kolega Mladen Pavković je poseban fenomen. Uz veliki broj objavljenih knjiga svakodnevno se na raznim portalima javlja s barem jednim tekstom. Aktualnim komentarom ili reagiranjem, kako to on naziva. Intervjuima s raznima, najčešće braniteljima, generalima, sukobljenim i progonjenim, obespravljenim i zaboravljenim herojima, ali itekako svoje pero zna usmjeiriti prema umjetnicima, piscima koje drugi mediji ne primjećuju. Definitivno je najplodniji autor na području braniteljske publicistike, a kad se svemu tome dodaju knjige s drugih područja onda stvarno moramo priznati kako je Mladen Pavković nešto iznimno.“, napisao sam na našem on-line tjedniku za društvena pitanja osnovanom 2011.

Ljubavni roman katoličkog svećenika

Drugo predstavljanje na sajmišnim pozornicama Interlibera u organizaciji  Centra za kreativno stvaralaštvo hrvatskih branitelja Gavran iz Gospića i „Portal Tjedno“ najavljeno je i održano u petak 10. studenoga, na pozornici u Paviljonu 6 od 14 i 15 do 15 sati. Predstavili smo ljubavni roman katoličkog svećenika gospodina Jakova Čabraje iz Heilbrona u Njemačkoj „Dvije ljubavi-neugasivi plamen“. Jakov Čabraja je nekadašnji katolički svećenik i u svome romanu opisuje kako se nije držao propisanog celibata. Knjiga ispričana u prvome licu kakve kod nas nije bilo. Istinita ispovjest. Prava bomba u koricama.

Uz autora na pozornici u Paviljonu 6 knjigu su predstavili doktorantica Antonija Mrčeta, sveučilišni profesor Stjepan Blažanović i moja malenkost glavni urednik Tjedno.hr, a skorog nakladnika knjiga  „Portala Tjedno“. Ma što predstavili, napravili pravi show, bila je to vrlo nekonvencionalna prezentacija, a posebno je bio nadahnut sam pisac Jakov Čabraja. Šteta što više ne postoji „Noćna mora“ nastup gospodina Čabraje bio bi u toj legendarnoj emisiji jako dobro prihvaćen.

Jurin maraton

Gledalište ispred pozornica Paviljona 7 bilo je ispunjeno kao rijetko kad tijekom ovogodišnjeg Interlibera zadnjega dana. Kao što smo i to prethodno najavili na Tjedno.hr nakon dugo vremena Dobroslav Paraga se pojavio u javnosti. Zadnjeg dana Interlibera, u nedjelju 12 studenoga, na pozornici Paviljona 7, od 18:00 do 18 i 45 sati, sudjelovao je na predstavljačkom maratonu prof.dr.sc. Josipa Jurčevića.

Nekadašnji predsjednik HSP-a i vrhovni zapovjednik HOS-a vrlo stručno govorio je o na temu „Prikrivena grobišta i stratišta jugoslavenskih komunističkih zločina“. Kritički se osvrnuo na aktualne političke prilike, a prije svoga izlaganja pozvao je prisutne da minutom šutnje odaju počast ne samo stradalima u poraću nego i djeci i ljudima koji na pred očima cijeloga svijeta svakodnevno ginu u Gazi.

Poslije izlaganja gospodin Dobroslav Paraga je posjetio naš štand. Tom prigodom poklonio sam mu svoju tvrdo ukoričenu knjigu priča „I Supermen je bio novinar“ te „Razgovore s Antunom Gustavom Matošem“ Mladena Pavkovića. “Našeg pravaša”, kako sam rekao što je Paragu posebno obradovalo. Sjetio se i naših susreta jedan na jedan po dizalima Palaće pravde i Vjesnikova nebodera.

Štand našega portala poslije Jurinog maratona posjetili su gospoda Željko Kekić i predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika mg. Marko Grubišić.

Doktor Josip Jurčević je bez piš pauze održao svoju nizanku. Pavković je predstavio pet knjiga, a naš Jura je govorio na ukupno pet predavanja i tribina. Od 17:00 do 17:30 sati zajedno dr.sc. Krešimirom Bušićem održana je  tiribina „Vukovarska bitka povijesno i identitetsko značenje“. Od 17:30 do !8:00 najavljeno je predstavljanje knjige „Komunistički teror i mučeništvo crkve, djelovanje UDBE od 1941. -1991.“. Uz autora dr. Jurčevića o toj temi iz prve ruke je svjedočio i Željko Kekić.

Od 18:45-19:30 najavljena je promocija knjige doktora Jurčevića „Heroji Hrvatskog domovinskog rata“. Uz autora o  herojima je govorio Damir Markuš. Stipe Mlinarić Ćipe nije došao. Na kraju pred zatvaranje Interlibera zakazana je tema „Prvi hrvatski redarstvenik – 05/08/1990: Kako je UDBA stvorila Hrvatsku“ uz gospodina Jurčevića o ovoj temi govorila je i domaćica našega štanda prof.dr.sc. Gabrijela Krmpotić Kos.

Naš štand je bio u Paviljonu 7A, preko puta štanda Olivere Ćirković, daleko najveće zvijezde ovogodišnjeg Interlibera. Danima smo svjedoćili gužvama ispred njenog nevelikog štanda, manjeg od našega. Ono što je posebno zanimljivo dolazili su gužvati se i slikati s nekadašnjom predstavnicom Pink Panthera đaci, mahom curice. Hajdučica Olivera im je svakodnevno strpljivo pozirala i potpisivala knjige. Srbi kao i Amerikanci od krimosa znaju napraviti velike zvijezde. Ali, te nedjelje naš štand je bio posjećeniji od Oliverina kad su brojni posjetitelji s Jurina maratona bili pozvani svratiti do nas.

Dok smo se pripremali za Interliber govorio sam:“Bit će dobro, od nas nitko ništa ne očekuje!“ No, ispalo je bolje nego smo i sami očekivali. Ovim putem se svima javno zahvaljujem!

Pripreme za naredni Interliber su već počele. „Portal Tjedno“ do ožujka planira objaviti tri knjige kolumni eksluzivno objavljenih na našemu portalu: „Osamdeset godina s nogometom“ Zvonimira Magdića, „Metamuzika“ Igora Koruge i knjigu kolumni Vjekoslava Krsnika radnog naslova „Put izdaje Andreja Plenkovića“. Na portalu ovih dana kreće objavljivanje moga romana „I u Bruxellesu prodaju djecu“.

Živi bili, pa sve to u rukama držali i pročitali. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code