ŽUPNIK VOZAČ AUTOBUSA

ŽUPNIK VOZAČ AUTOBUSA

21. srpnja, 2019.

 

“Sveta Margareto, moli za nas neželjene”, natpis je na oba boka plavoga nadbiskupijskoga autobusa, za čijim upravljačem je diljem Europe već milijun kilometara prokrstario župnik iz karlovačkoga Završja, vlč. Dragutin Goričanec. Nakon pjevanja crkvenih i pučkih vjerskih pjesama, ispričao je vlč. Dragec i niz viceva iz civilnoga života vjernika koje je prikupio na brojnim putovanjima ili podno crkvenih svodova. O nesvakidašnjem vozilu vlč. Dragec nam kazuje da su Holanđani izradili seriju takvih busova, s dizalom za ukrcaj nemoćnih i invalidnih, hendikepiranih, odnosno s montiranim krevetima, te da s njima 50-ak hodočasnika prevaljuje i do 1700 kilometara. Do, primjerice, svetišta Fatime i Lurda.

Prijevozničke usluge, dakle, koriste rimokatoličke župe iz cijele zemlje i „Caritas“ Crkve u Hrvata. O tome svjedoči i veliki osvijetljeni križ na čeonom staklu  autobusa.

Za upravljačem prokrstario sam cijelom Europom, prevalivši sretno milijun kilometara. Gospon Dragec, rođeni Štrigovljanin, već rekosmo, župni je upravitelj Uzvišenja sv. Križa  u Završju, ali i povjerenik za pastoral osoba s posebnim potrebama i duhovnik zagrebačkoga „Caritasa“. Zemljak je Siščanima znanih svećenika, braće Ivana i Vlade Hrena, mons. Zdravka Novaka, te dvadesetak časnih sestara iz Svetoga Martina na Muri.

– Hendikepiranim vjernicima pomažemo u evangelizaciji, pa ćemo narednih dana sve do francuskoga svetišta Lurda. Tako nam reče dragi čovjek, koji ubrzo nestade u sakristiji župne crkve Presvetoga Trojstva. Poslije pozdrava domaćega župnika, gostima iz sisačko-moslavačkoga kraja sv. misu za njihove najmilije predslavio je putujući dušobrižnik vlč. iz Završja. Na povratku prema Sisku, hodočasnici su se zaustavili u OPG-restoranu obitelji Požgaj, a gospon Dragec se ondje zadržao u dugom razgovoru s majkama istaknutih dragovoljaca Domovinskoga rata, general-pukovnika Drage Matanovića, te prve ubijene Petrinjke, Julkom Matanović i Maricom Kožić iz G. Budičine.(T)

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code