ZAUSTAVITE DILETANTSKO IZVJEŠTAVANJE HINE

ZAUSTAVITE DILETANTSKO IZVJEŠTAVANJE HINE

18. rujna, 2020.

 

U prigodi 29. obljetnice stradanja Hrvata od krvoločnih Srba, odnosno od zločinačkoga prekodunavskoga naroda, ni riječi u istom tekstu o  598 smrtno stradalih Petrinjaca 16. rujna¸1991. od balinačkoga glinskoga četnika Slobodana Tarbuka, poratnoga generala nepostojeće vojske i države SCG i njegovih krvnika. Hina je čitateljstvu, uostalom, od tko zna kojega i kako rutiniranoga dopisnika ostala dužna i podatak da je u spomen na pogibiju Marijana Celjaka u Topoljaku, prema idejnom rješenju akademskoga kipara Mladena Mikulina iz Vukovine (Velika Gorica), profesora riječkoga Sveučilišta, uređen dostojan spomenik za mlade naraštaje

Napisao: Josip Frković

Da državna informativna agencija Hina počesto objavljuje nedovoljno precizne i provjerene informacije svojih terenskih (honorarnih i profesionalnih) dopisnika – poput one da je zloglasna jama partizanskih zločina iz 1945. Jazovka kod Sošica i Žumberka – ovih su se  dana u najavama događanja i izvješćima s obilježbe 29. obljetnice stradavanja sisačkoga junaka Domovinskoga rata Marijana Celjaka u šumi Šašne Grede i Topoljaku uvjerili mnogobrojni hrvatski konzumenti društveno relevantnih informacija. Ne znamo otkud autorima i urednicima Hinine nedovoljno pouzdane informacije podatak da je pok. Marijan Celjak bio operativni zapovjednik 57. samostalne bojne, prve dragovoljačke formacije ZNG-a. A prava je i povijesna istina da je zapovjednik 57 SAMB-a  inženjer INA-Rafinerije nafte Ante Bobetko, sinovac generala Janka Bobetka, baš prema zahtjevu samoga radnika Termoelektrane “Sisak” iz prigradskoga Strelečka, Marijana Celjaka. Jednoga od brojnih agilnih HDZ-ovih odbornika posavskoga  kraja u sisačkoj prvoj višestranačkoj Skupštini općine izabranih 29. svibnja 1990., o čemu svjedoči i autor ovoga teksta, izabran u prvom mandatu na dužnost predsjednika Vijeća mjesnih zajednica i člana Predsjedništva Skupštine općine.

Zastupnici državnih dužnosnika

A onda slijedi neprofesionalan, gotovo diletantskih niz nepotrebnih i boljševičkih nabrajanja zastupnika državnih dužnosnika. Od potpredsjednika Vlade RH Davora Božinovića u ulozi pošiljatelja premijera Andreja Plenkovića, sunjskoga brigadira HV-a Predraga Krapljana poslana od privremenoga podstanara Pantovčaka bez vojnoga čina RH, komunista Zorana Milanovića, saborskoga zastupnika Krunoslava Katičića odaslanoga od šefa parlamenta Gordana Jandrokovića, te dugo maltretirane od Milanke Opačić i gradonačelnice Kristine Ikić Baniček bivše ravnateljice Centra za mladež s duševnim potrebama Tatjane Pogarčić u ulozi izaslanice ministra branitelja generala Medveda, sve do Ive Žinića sam sebe zastupanoga župana sisačko-moslavačkoga i predsjednice Skupštine Ivanke Roksandić. Bili su tu i predstavnici gradova Siska i Petrinje, te ratno-stradalničkih i braniteljskih udruga spomenutih gradova.

Poslije silnih, nepotrebnih nabrajanja onih koji su svoju plaćenu dužnost morali obaviti zastupajući one vrhunske, ponešto doznajemo i o junaku Domovinskoga rata, brigadiru Marijanu Celjaku, zagovaratelju pravodobnom popisivanju pripadnika nenaoružanih odreda. Osim ostaloga, da je zapovijedao, uza suglasnost pok. Ante Bobetka, u osam važnih akcija  “zengi” od lipnja do rujna.Osim ostaloga, u pregovorima sa Srbijancima u odorama jna u bazi Žažine, sve do pregovaračke akcije u Šašonj Gredi, kada suludi četnički general Blagoje Adžić ne žali angažirati i srbijansko vazduhoplovstvo protiv hrvatskih separatističkih civila u trapericama i tenisicama.

Spomenik za mlađe naraštaje

Sasvim za kraj, u prigodi 29. obljetnice stradanja Hrvata od krvoločnih Srba, odnosno od zločinačkoga prekodunavskoga naroda, ni riječi u istom tekstu o  598 smrtno stradalih Petrinjaca 16. rujna¸1991. od balinačkoga glinskoga četnika Slobodana Tarbuka, poratnoga generala nepostojeće vojske i države SCG i njegovih krvnika. Hina je čitateljstvu, uostalom, od tko zna kojega i kako rutiniranoga dopisnika ostala dužna i podatak da je u spomen na pogibiju Marijana Celjaka u Topoljaku, prema idejnom rješenju akademskoga kipara Mladena Mikulina iz Vukovine (Velika Gorica), profesora riječkoga Sveučilišta, uređen dostojan spomenik za mlade naraštaje. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code