ZA UNIŠTENJE ULJANIKA JE KRIV JAKOVČIĆ

ZA UNIŠTENJE ULJANIKA JE KRIV JAKOVČIĆ

23. listopada, 2018.

 

Uništenje Uljanika nema veze sa Zagrebom, ali ima jako puno veze sa IDS-om, što su dobro primijetili radnici na nedavnom prosvjedu, kada su na transparentima napisali ‘IDS – Mafija’, ‘IDS – lopovi’. Zato su čelnici IDS-a i pobjegli u to vrijeme u Bruxelles. No, čini se da su njihovi PR-ovci opet odradili svoje, pa lokalni mediji sada pišu da članovi štrajkačkog odbora najavljuju da će šatore postaviti pred zgradom Vlade RH. Poručujem štrajkašima: promašili ste lokaciju! Kakav Markov trg? Pulski Forum je mjesto gdje treba prosvjedovati”, ponovio je pulski glazbenik i ‘zviždač’

Razgovarao: Damir Kramarić/ www.promise.hr

Nakon 160 godina bogate i slavne tradicije u proizvodnji brodova unutar čak tri države – Austro-Ugarske, Italije, te socijalističe Jugoslavije, pulsko brodogradilište Uljanik završit će, prema svemu sudeći, u likvidaciji – i to za vrijeme samostalne Republike Hrvatske!

O pravim razlozima uništenja jednog od najstarijih brodogradilišta na svijetu i pravim krivcima za tu ogromnu štetu i sramotu, razgovarali smo s Brunom Langerom, najpoznatijim pulskim glazbenikom, ali i najprodornijim i najhrabrijim istarskim aktivistom i prijavljivačem korupcije, koji već dvadesetak godina govori o tome što se u stvari u Istri događa i kamo to vodi, no čija upozorenja lokalni mediji nisu htjeli prenositi.

Krah Uljanika najbolje je, čini se, pokazao da je Langer svo vrijeme bio u pravu.

Lokalni mediji spinovima skrivaju istinu

”Nekada slavni Uljanik je već dugo mrtav, samo nitko nije imao hrabrosti to reći. Još uvijek u Istri oko toga nešto muljaju. U lokalnim medijima stalno vrte spinove i skrivaju istinu o glavnim krivcima za njegovu propast. A ja već godinama ponavljam da je uništenje Uljanika zamisao jednog čovjeka – bivšeg župana Ivana Jakovčića. On je još 1998. godine doveo grupu austrijskih investitora te pozvao čelne IDS-ovce u jednu istarsku konobu te pred svima počeo govoriti o preseljenju Uljanika. Ivan Jakovčić je 2010. godine i javno progovorio o preseljenju brodogradilišta, nakon čega su ga svi u čudu gledali, pitali se je li taj čovjek prolupao.

No, budući da veliko brodogradilište nije moguće tek tako preseliti, došlo je do njegovog gašenja. To je puno jeftinije nego preseljenje. Savršena varijanta za onoga tko je tu planirao nešto drugo. I dok Uljanik umire, Jakovčić se skrio u neku busiju u Bruxellesu. Pobjegao je iz Istre i skriva se, jer je on idejni autor preseljenja, odnosno uništenja brodogradilišta, zajedno s još par bjelosvjetskih hohštaplera”, decidirano tvrdi te u svakoj prigodi ponavlja poznati istarski aktivist.

Dodaje potom da se gašenje Uljanika ne bi dogodilo da i u Istri nema nekoga tko od toga može imati koristi, odnosno tko može zagristi malo od tog ‘kolača’.

Prilika da legaliziraju opljačkani novac

”Jednim udarcem je trebalo ubiti više muha. Kao prvo, gase Uljanik, a kao drugo, prljavi novac kojega su skrili na nekakve otoke, porezne oaze, sada mogu oprati. Jer, trebat će graditi hotele, zgrade, na mjestu gdje je više od 160 godina bilo brodogradilište! To je prilika da legaliziraju opljačkani novac. Dakako da namjere skrivaju, pa tvrde da će brodogradilište ostati na otoku, dok će u priobalju, u pulskom zaljevu, na mjestu gdje je brodogradilište, tobože razvijati turizam. Pa tko u takvu budalaštinu može povjerovati? Gdje ste vidjeli turističke  sadržaje, tik uz veliko brodogradilište? Uz takvu obmanu lakše im je provesti svoje planove. A lokalni mediji ovih dana otkrivaju što će, nakon gašenja Uljanika, napraviti od našeg grada. Pišu da će Pula postati novi Monte Carlo, odnosno istarski Las Vegas! Planiraju, dakle, kockarnice, kurve i drogu! Jer što drugo je Vegas nego to?”, naglašava Bruno Langer.

Kaže zatim da ne može shvatiti da radnički vođe iz Pule idu prosvjedovati u Zagreb, pred Vladu RH.

”Uništenje Uljanika nema veze sa Zagrebom, ali ima jako puno veze sa IDS-om, što su dobro primijetili radnici na nedavnom prosvjedu, kada su na transparentima napisali ‘IDS – Mafija’, ‘IDS – lopovi’. Zato su čelnici IDS-a i pobjegli u to vrijeme u Bruxelles. No, čini se da su njihovi PR-ovci opet odradili svoje, pa lokalni mediji sada pišu da članovi štrajkačkog odbora najavljuju da će šatore postaviti pred zgradom Vlade RH. Poručujem štrajkašima: promašili ste lokaciju! Kakav Markov trg? Pulski Forum je mjesto gdje treba prosvjedovati”, ponovio je pulski glazbenik i ‘zviždač’.

Objašnja potom da su u Gradskom vijeću Pule lani donijeli izmjene Generalnog urbanističkog plana, te da na prostoru Uljanika u tim planovima više nije markica koja označava brodogradilište, kakva je na mjestima gdje su smještena riječko, splitsko i trogirsko brodogradilište, već – plavičasta markica kakva postoji na mjestu susjedne marine Danka Končara.

”Gradsko vijeće Pule izmjenu GUP-a donijelo je 2017. godine i nakon te izmjene na prostoru gdje je Uljanik više ne piše brodogradilište, kao što stoji u županijskom provedbenom urbanističkom planu, već piše: brodograđevna luka. Tako nešto izvitopereno u Istri zovemo: ‘pola miš, pola tić‘. Brodogradilište je jedno, a luka nešto sasvim drugo. I gdje je sada DORH? Gdje su ‘uskoci’, ‘poskoci’ i ‘nadskoci’, da procesuiraju one koji su 2017. protuzakonito donijeli GUP u suprotnosti s Županijskim urbanističkim planom?

Teško je graditi brodove, a lako je natovariti hrpu betona i uništiti tisućljetni grad. Hvala Austro-Ugarskoj da je podignula Uljanik, hvala i Rimljanima što su izgradili Arenu, jer su to dva najveća simbola i noseća stupa grada Pule. No, ne bi me čudilo da manijakalni mešetari nekretninskog biznisa uskoro bace oko i na Arenu! Da i nju sruše i nešto drugo izgrade! Što se to događa sa strukom u Hrvata? Struka šuti, arhitekti šute, dok ovi ruše i betoniziraju višetisućljetni grad. Neuki lopine rade urbanizam a la-card, a urbanisti šute. Istra je lider regija u zlu, a ne kako oni tvrde – po razvoju. I nije da će uništiti samo Uljanik. Oni će ovaj narod učiniti slugama, vrtlarima, peračima prozora i zahodskih školjki elitnih gostiju. A proizvodili smo brodove, najbolje stručnjake smo nekada imali…”, sjetno se prisjeća Langer.

Vraća se potom na nerad državnog odvjetništva.

DORH štiti kriminalce

”DORH je najobičnija zaštitarska tvrtka hrvatske političke mafije! Tu mafiju čine političke elite, tajkuni, sluganski mediji, regularne zločinačke postrojbe i sindikati, koji zastupaju sve, samo ne radnike, osim časnih iznimki. Za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska odgovoran je ponajprije DORH, zbog svog nečinjenja. Zato državne odvjetnike treba procesuirati. Dobro su plaćeni od nas građana da bi nas štitili od pljačke, a oni za naš novac štite zločince koji nas pljačkaju! Na prosvjedu u Vukovaru bilo je govora o odgovornosti DORH-a zbog neprocesuiranja ratnih zločina. DORH je odgovoran i za to, ali DORH je odgovoran i za sve ostalo,  jer nikakve zločine ni kriminal oni ne procesuiraju. To je strašno! Žešće nego da nas je napala bilo koja vojna sila. Ovi su gori, jer ovo je pitanje budućnosti Hrvatske”, žestok je Bruno Langer.

Prisjetio se tada i Uljanik plovidbe, pa pita zašto nitko to ne spominje.

”Zbog čega DORH ne istraži od kuda ti brodovi, kako je nastalo to bogatstvo? Preko noći su pojedinci, bivši komunistički direktori, postali milijarderi i brodovlasnici. Kako je to moguće? I u tom slučaju smo vidjeli, nažalost, da nas uništava prokleta selektivna pravda u Hrvata!”, ogorčen je vođa Atomskog skloništa.

Na kraju predlaže da se uvede desetogodišnji moratorij na pulski zaljev, te da se za to vrijeme ništa ne gradi, kako bi građani kroz javnu raspravu te uz konzultacije sa strukom odlučili što žele u najvrijednijem  dijelu svoga grada.

”U suprotnom će o sudbini Pule odlučiti tri-četiri hohštaplera nekretninskog biznisa, a građane nitko ništa neće pitati. Uvedemo li moratorij od deset godina, možda će te štetočine izumrijeti, a građani će moći dobro razmisliti i odlučiti što dalje”, zaključuje Bruno Langer. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. mujo basinac
    #1 mujo basinac 26 listopada, 2018, 20:28

    Mudroseri sad samo zamućuju i plasiraju stotine priča samo da mase nebi saznale istinu.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code