OVE GODINE SRBI NA VIKTOROVCU NISU PROVOCIRALI

OVE GODINE SRBI NA VIKTOROVCU NISU PROVOCIRALI

7. listopada, 2018.

 

Ugledni sisački liječnik dr. David Egstein zapisao je u medicinskoj dokumentaciji da su nevini mali stradalnici patili od pjegava tifusa, dizenterije, ospica, upale pluća, skorbuta difterije, zaušnjaka, gnojne angine i pothranjenosti, pa su mrtvozornici zabilježili 1152 smrti nedužnih mladih bića. I dok su u gradu i okolnim sisačkim selima, posredovanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca, naskoro sveca, i neposrednim angažmanom humanitarke Dijane Obexner Budisavljević, na prehranu obitelji povjerena 1193 mališana, velike zasluge za njihov život i ukupno 5500 spašene kozaračke djece od kojih su 662 poslije rata predani biološkim roditeljima, imaju učitelj Dumbović, upravitelj prihvatilišta Hrvatskoga Crvenoga križa u Sisku, ali i sunjski liječnik Najžer. Siščani se, kao istinski humanisti, mogu ponositi ratnim danima i mjesecima 1942. i 1943.

Napisao: Josip Frković

Bez suvišne, u zraku primjetne nervoze, bez velikih politikantskih i agresivnih velikosrpskih laži, tiho i dostojanstveno, kulturno i civilizirano, protekla je ovogodišnja komemorcija u viktorovačkoj aleji za kozarsku partizansku djecu 1942. napuštenu, izgladnjelu, pothlađenu i tifusom izmorenu u vrletima bosanske planine iza pobjedonosne njemačko-ustaške ofenzive. Tim se povodom na njihovim posljednjim počivalištima okupilo stotinjak humanošću Hrvata preživjelih bivših sisačkih „logoraša“ iz Sokolane, Teslićeve staklane i skladišta Reiss solane, pristiglih iz svih dijelova bivše zajedničke države. A ugledni sisački liječnik dr. David Egstein zapisao je u medicinskoj dokumentaciji da su nevini mali stradalnici patili od pjegava tifusa, dizenterije, ospica, upale pluća, skorbuta difterije, zaušnjaka, gnojne angine i pothranjenosti, pa su mrtvozornici zabilježili 1152 smrti nedužnih mladih bića. I dok su u gradu i okolnim sisačkim selima, posredovanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca, naskoro sveca, i neposrednim angažmanom humanitarke Dijane Obexner Budisavljević, na prehranu obitelji povjerena 1193 mališana, velike zasluge za njihov život i ukupno 5500 spašene kozaračke djece od kojih su 662 poslije rata predani biološkim roditeljima, imaju učitelj Dumbović, upravitelj prihvatilišta Hrvatskoga Crvenoga križa u Sisku, ali i sunjski liječnik Najžer. Siščani se, kao istinski humanisti, mogu ponositi ratnim danima i mjesecima 1942. i 1943. Daleko od laži o sisačkom „ustaškom koncentracijskom logoru za djecu, najvećem u Europi“, kako su to minulih godina formulirali brbljavi gostujući politički govornici, poput ministra socijale, veterana i obrane Srbije, u Hrvatskoj nepoželjnoga Aleksandra Vulina ili pak gradska SDP-ova čelnica Kristina Ikić Baniček.

Izostali katolički i islamski svećenici

Dotična je umišljena neokomunistička diktatorica Siska, na sjednici Gradskoga vijeća, dan prije lanjske prvosubotnje listopadske komemoracijske svečanosti, histerično prema oporbi drečala „Sramota! Sram vas bilo! Logor, logor, logor…“ U izjavi pak za srbijanske „Novosti“, kazala je kako njene istine o dječjem logoru za kozarsku djecu osporavaju fašisti i filofašisti.

Pravoslavni episkop slavonski

I ove godine sjećanja na daleke sisačke dane iznijela je Banjalučanka Dobrila Kukolj, a spomen ratnoj srpskoj djeci održao je pravoslavni episkop slavonski Jovan (Ćulibrk) iz Pakraca sa sisačkim parohom Veselinom Ristićem i umirovljenim parohom Petrom Oluićem, te predsjednik SDSS-a i SNV-a Milorad Pupovac. Uz njih, u ime Hrvatskoga sabora komemoraciji je prisustvovao izaslanik Furio Radin, u ime Vlade RH ministrica socijale Nada Murganić, izaslanici veleposlanstava Njemačke i Srbije, te dobro zapamćeni Ivan Fumić. I ove je godine, iz protesta protiv politikantskih i povijesnih laži, izostao svećenik Sisačke biskupije, a prvi puta i islamski glavni imam sisački Alem ef. Crnkić. O trošku sisačkih poreznih obveznika, nakon besplatnih vlakova za hokejaške i glazbeno-pivske Bajagine spektakle, gradonačelnica Ikić Baniček pozvala je gostujuće veterane i samozvane antifašiste na okrepu i druženje u Rafinerijski dom. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. anno
  #1 anno 8 listopada, 2018, 12:30

  A valjda su Pupovčevi sljedbenici skužili u kojem se okružju nalaze.
  ne kužim zašto pljujete po sisačkoj gradonačelnici.
  nije ona kriva šta ima nesposobnu oporbu iza sebe.
  A ono za sportaše, mislim da je išlo iz bandićeve kase, da je zagreb kao i uvijek sve nadoknadio.
  Kada imaju novaca za seliti spomenike što malo ne bi napunili i sisačku kasu.
  Pa igrao je zagrebački klub.
  Ipak je sreća što je Sisak napokon dobio natkriveno klizalište, pa se dvorana bude isplatila za najam drugima.
  Ova Ikićka racionalno troši pare.
  Možda ovaj urednik portala gleda malo i seksistički na gradonačelnice.
  Znamo da je otrov za ženska srca iako je već malo i u godinama.
  No to mu ne daje pravo da nas žene naziva takvim riječima, bez obzira kakve ima političke stavove.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 7 listopada, 2018, 13:03

  Dije drug Plenkovic ?To mu je brat Pupovac.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code