ZAŠTO MINISTAR I REKTOR NE REAGIRAJU?

ZAŠTO MINISTAR I REKTOR NE REAGIRAJU?

27. studenoga, 2012.

 

mirjana kasapovic
Na akademske manipulacije Mirjane Kasapović

Piše: Mihovil Tomić

Netom održana 2. sjednica Fakultetskog vijeća Fakulteta političkih znanosti od 22. studenoga ući će u povijest ne samo zbog toga što je to bila prva sjednica nakon proslave 50-te obljetnice utemeljenja Fakulteta, veće i stoga što je tada pokušana još jedna manipulacija Vijećem i Sveučilištem u Zagrebu od strane Mirjana Kasapović. Naime, nakon dvomjesečnog pritiska javnosti koji je iniciran pisanjem portala Tjedno o činjenicama nezakonitog pogodovanja Mirjanane Kasapović, kako bi se njezin kolega Nenad Zakošek promaknuo u viša akademska zvanja. Zakošek je danas zahvaljujući tim intervencijama postao dekan FPZ-a. Isti slučaj zabilježen je i u slučaju Ivana Grdešića, današnjeg veleposlanika RH u Ujedinjenom kraljevstvu, sa sjedištem u Londonu. Kasapović i Zakošek na navedenoj sjednici još jednom su manipulacijom pokušali izbjeći odgovor na javno postavljeno pitanje o pozadini i misteriju akademskih promaknuća.

 ZAKOŠEK I GRDEŠIĆ NE ZADOVOLJAVAJU  UVJETE

Slično kao i u slučaju njezinog bračnog druga Ivana Matije, suca Ustavnog suda prokazanog zbog krivotvorenja službene isprave, kako je to pred dva mjeseca obznanjeno na portalu «Indeks», Mirjana Kasapović je pokušala optužiti  portal Tjedno  za klevetu te zaprijetiti njihovom navodnom izvoru među kolegama na u Fakultetskom vijeću. U paranoičnom izlaganju na sjednici pokušala je ozloglasiti one koji su postavili pitanje kaznene odgovornosti za njezino kazneno djelo pogodovanja u znanstvenom napredovanju kolega Zakošeka i Grdešića. Umjesto da se Fakultetskom vijeću očituje za počinjenje kaznenih djela prijevarnih ponašanja i zlouporabe položaja i ovlasti, Kasapović je željela sebe predstaviti kao žrtvu onih na koje je ona uperila prstom zbog navodnih plagijata.

Svođenjem problema na navodno plagijatorstvo i prezentacijom članovima Fakultetskog vijeća popisa znanstvenih radova dr. sc. Nenada Zakošeka i dr. sc. Ivana Grdešića, te zahtjevom da se Etičko povjerenstvo FPZ očituje po njezinom zahtjevu na navode portala Tjedno o počinjenju kaznenih djela, Kasapović je pokazala kako se udaljava od realnosti. A realnost je vrlo jednostavna: Kasapoviće je namjerno i planirao propustila izvijestiti Fakultetsko vijeće i Matični odbor da Nenad  Zakošek svojom knjigom «Politički sustav Hrvatske» (Zagreb, Fakultet političkih znanosti, 2002.) ne udovoljava uvjetima za prihvaćanje knjige kao A2 rada jer se u prvoj polovini knjige nalaze tekstovi koji su prethodno objavljeni u okviru njegovih istraživanja izbora u RH tokom 90-tih godina. U drugoj polovini knjige, doslovno je prepisan Ustav RH. U slučaju izbora u zvanje Ivana  Grdešića, gospođa  Kasapović isto tako propušta izvijestiti Fakultetsko vijeće  i Matični odbor da knjige «Osnovne analize javnih politika» (FPZ, Zagreb, 2006.), i «Političko odlučivanje» (Alineja, Zagreb, 1995.) ne udovoljavaju kriterijima za A2 radove jer se radi o posve nepromijenjenom tekstu Grdešićeve doktorske disertacije.

PRECIZNO DEFINIRANA KAZNENA DJELA

Bitno je naglasiti da ovdje nije riječ  tome da su kandidati Zakošek i Grdešić izdvojeni kao oni koji ne udovoljavaju formalnim kriterijima o broju radova za napredovanje u profesorsko zvanje ili zbog možebitnog plagijata, pa da bi se Fakultetsko vijeće i Sveučilište trebalo baviti etičkim aspektima ovog problema i eventualnog kršenja nedavno donijetog etičkog kodeksa. Ovdje se radi o precizno definiranim kaznenim djelima prijevare i zloporabe položaja i ovlasti pa je logično očekivati postupanje odgovarajućih tijela Državnog odvjetništva zbog elemenata organiziranog kriminala i korupcije. Pojave prodaje ispita za novac ili etički prekršaj plagijata, koji su zabilježeni na drugim fakultetima, ovdje je sekundarni problem.

I dalje se očekuju postupci rektora Sveučilišta u Zagrebu i ministra obrazovanja, znanosti i sporta te glavnog državnog odvjetnika prema bračnom paru Kasapović – Matija, čiji vjenčani kum dr. sc. Ivo Josipović danas obnaša dužnost predsjednika RH. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. gustirna
  #1 gustirna 3 prosinca, 2012, 22:12

  a mozda i nije laz.zato standbajic i ne istrazuje jugokomunisticko carstvo:politicki,filozofski,pravni..
  usput, smrt komunizmu-sloboda hrvatskoj.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. didi
  #2 didi 30 studenoga, 2012, 22:37

  Sve je to drek i debela laž. Stoga smrt fašizmu i sloboda narodu!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. lipstick
  #3 lipstick 28 studenoga, 2012, 12:03

  Ima velika usta…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Zbunjen
  #4 Zbunjen 27 studenoga, 2012, 17:52

  Što se čudimo Vasi Brkiću na plagijatima, kada su takve manaipulacije usavršene na Fakultetu političih znanosti.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code