IZBJEGNUT STEČAJ HRVATSKOG DOMOBRANA

IZBJEGNUT STEČAJ HRVATSKOG DOMOBRANA

9. lipnja, 2019.

 

Preporučivši sudionicima izvanredne izborne skupštine HD-a da intenzivno porade na pomlađivanju udruge, te da u odgoju hrvatske mladeži imaju na umu dvije bitne stvari. – Hrvatsko domobranstvo, sastavljeno od pripadnika svih hrvatskih staleža,.nije bilo zločinačka vojska, nego vojska vrhunske zapovjedne stege i koju su u poratnom kaosu masovnoga stradanja Hrvata priznali i britanski časnici. S obzirom da sam sudjelovao i u stvaranju časničkoga kluba 242, u vojarni „Kralj Tomislav“, ime hrvatskoga domobrana nikako se ne smije zatrijeti, a da bi trajno živjelo u našem narodu presudno je nastaviti izdavanje našega glasila „Hrvatski domobran“

Napisao: Josip Frković

Poslije dvaju neuspješnih mandata bivšega predsjednika Nikole Matičića iz Rijeke i članova Predsjedništva, tijekom kojih u osam godina mjerodavnim državnim tijelima nije podneseno ni jedno financijsko izvješće, a nekvalitetna suradnja s velikim dijelom od 38 ranjih ogranaka dosegnula vrhunac, u Zagrebu je u subotu, 8. lipnja, iza polugodišnje administrativne blokade djelovanja, održana izvanredna izborna skupština  udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“. Od 58 verificiranih i pozvanih izaslanika, skupštini su se u Dom Specijalne policije odazvala 44 predstavnika općinskih i gradskih ogranaka, čije članstvo njeguje stoljeće i pol dugu i časnu tradiciju oružane sile hrvatskoga domobranstva i viteštva hrvatskoga vojnika. Poslije jednoglasnoga prihvaćanja Poslovnika o skupštinskom radu, uz prikupljenih nekoliko potpisa svojih sljedbenika, kandidaturu za čelno mjesto središnjice udruge podnio je na iznenađenje i negodovanje mnogih sudionika i Nikola Matičić. Tročlani inicijativni krug sazivanja izvanredne skupštinei radno predsjedništvo – Marko Krznarić (Osijek), Željko Tomić (Našice) i Josip Budimir (Zadar), te Željko Kulišić (Dubrovnik)  – našao se pri tome pred nedoumicom. Osobito u trenutku, kad je Matičić bez imalo spremnosti na kritički osvrt o svom ranijem radu i posljedično stvorenoj krizi u udruzi najavio neutemeljene opaske na račun drugoga predsjedničkoga kandidata, Ivana Vuletića. Pošto se većina izaslanika, među njima i Marica Rumišek (Kutina), odlučila za javno glasovanje o kandidatima za predsjednika i osam regionalnih dopredsjednika središnjice „Hrvatskoga domobrana“, za Nikolu Matičića glasovala su četiri izaslanika, a za Ivana Vukelića njih 38.

Domobranstvo nije bilo zločinačka vojska

Zahvaljujući na povjerenju, Vukelić je rekao:- Očekuje nas velik i ogroman posao revitalizacije „Hrvatskoga domobrana“ koji simbolizira najveća vojnička i zarobljenička križnoputaška  ratna stradanja naših pradjedova, djedova, stričeva i ujaka. Domobrana prve hrvatske države, NDH, ali i mnogih od nas koji smo u domobranskim postrojbama Hrvatske vojske sudjelovili u obrani naše slobode, neovisne Republike Hrvatske. Danas krećemo doslovno ispod nule, ali jednodušnom voljom i odlučnošću da stanje mijenjamo i do kraja promijenimo na bolje. Bez ijedne kune na računu, s dugovima, bez pečata, financijskih knjiga, registra stvarnoga broja članstva, pa i bez privremenoga tajnika Ivana Tokića iz Ogranka Zagreb, koji je danas zbog bolesti, navodno, izostao s ovoga skupa. Posebno dojmljiv bio je pozdravni govor 91-godišnjega utemeljitelja i počasnoga predsjednika „Hrvatskoga domobrana“, Vladimira Fučeka, koji je izrazio sreću i zadovoljstvo što je udruga ratnih veterana spašena od nestanka s domoljubne i političke pozornice. Ponikao u zagrebačkoj i remetskoj vrtlarsko-cvjećarskoj obitelji, gospodin Fuček je kao ministrant želio biti svećenik, ali se između trojice braće na kraju odlučio za vojnički poziv. Poslan je vojno školovanje u Srijemskoj Kamenici, dragovoljno je pristupio vojsci s nepunih 15 godina. U proljeće je 1945. bio kadet Domobranske akademije, a sa 17 godina prošao je pakao Bleiburga i brutalnog partizanskoga zarobljavanja.

Pomlađivanje udruge jamstvo nastavka rada

Preporučivši sudionicima izvanredne izborne skupštine HD-a da intenzivno porade na pomlađivanju udruge, te da u odgoju hrvatske mladeži imaju na umu dvije bitne stvari. – Hrvatsko domobranstvo, sastavljeno od pripadnika svih hrvatskih staleža,.nije bilo zločinačka vojska, nego vojska vrhunske zapovjedne stege i koju su u poratnom kaosu masovnoga stradanja Hrvata priznali i britanski časnici. S obzirom da sam sudjelovao i u stvaranju časničkoga kluba 242, u vojarni „Kralj Tomislav“, ime hrvatskoga domobrana nikako se ne smije zatrijeti, a da bi trajno živjelo u našem narodu presudno je nastaviti izdavanje našega glasila „Hrvatski domobran“. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatskoga žrtvoslovnoga društva i povijesnoga društva „Radni logor Jasenovac“, sudionike skupštine pozdravili su Iva Paltrinieri, Đuro Knezičić i Igor Vukić. (T)

64 komentara

Uskoči u raspravu
 1. beli viewer youtube
  #1 beli viewer youtube 20 veljače, 2024, 16:41

  Ӏ’m curious to find out what blog platfvorm уou havfe
  bеen using? I’m having somе mnor ssecurity
  ⲣroblems with my latest blog and Ι ԝould
  like to find somethіng more safe. Do you һave any solutions?

  Lߋоk at my blog post … beli viewer youtube

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. beli view youtube
  #2 beli view youtube 17 veljače, 2024, 22:05

  Ιt’s verү simple to find oᥙt any topic οn web as compared
  to books, аs I found this paragraph ɑt tһis site.

  Feel free tо sudf to my website … beli view youtube

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. beli viewer youtube
  #3 beli viewer youtube 17 veljače, 2024, 01:04

  Ꮋі to alⅼ, hoѡ is all, I thijk every one is ցetting mօгe
  from this site, and уour views are nice in favor oof new useгs.

  Takе a look at my site :: beli viewer youtube

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. beli subscriber
  #4 beli subscriber 16 veljače, 2024, 00:45

  Thɑnks designed for sharing ѕuch a fastidious thinking, piece ⲟf writing is
  ɡood, thаts whyy i hhave гead itt еntirely

  Feell free to visit my blog: beli subscriber

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code