IZBJEGNUT STEČAJ HRVATSKOG DOMOBRANA

IZBJEGNUT STEČAJ HRVATSKOG DOMOBRANA

9. lipnja, 2019.

 

Preporučivši sudionicima izvanredne izborne skupštine HD-a da intenzivno porade na pomlađivanju udruge, te da u odgoju hrvatske mladeži imaju na umu dvije bitne stvari. – Hrvatsko domobranstvo, sastavljeno od pripadnika svih hrvatskih staleža,.nije bilo zločinačka vojska, nego vojska vrhunske zapovjedne stege i koju su u poratnom kaosu masovnoga stradanja Hrvata priznali i britanski časnici. S obzirom da sam sudjelovao i u stvaranju časničkoga kluba 242, u vojarni „Kralj Tomislav“, ime hrvatskoga domobrana nikako se ne smije zatrijeti, a da bi trajno živjelo u našem narodu presudno je nastaviti izdavanje našega glasila „Hrvatski domobran“

Napisao: Josip Frković

Poslije dvaju neuspješnih mandata bivšega predsjednika Nikole Matičića iz Rijeke i članova Predsjedništva, tijekom kojih u osam godina mjerodavnim državnim tijelima nije podneseno ni jedno financijsko izvješće, a nekvalitetna suradnja s velikim dijelom od 38 ranjih ogranaka dosegnula vrhunac, u Zagrebu je u subotu, 8. lipnja, iza polugodišnje administrativne blokade djelovanja, održana izvanredna izborna skupština  udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“. Od 58 verificiranih i pozvanih izaslanika, skupštini su se u Dom Specijalne policije odazvala 44 predstavnika općinskih i gradskih ogranaka, čije članstvo njeguje stoljeće i pol dugu i časnu tradiciju oružane sile hrvatskoga domobranstva i viteštva hrvatskoga vojnika. Poslije jednoglasnoga prihvaćanja Poslovnika o skupštinskom radu, uz prikupljenih nekoliko potpisa svojih sljedbenika, kandidaturu za čelno mjesto središnjice udruge podnio je na iznenađenje i negodovanje mnogih sudionika i Nikola Matičić. Tročlani inicijativni krug sazivanja izvanredne skupštinei radno predsjedništvo – Marko Krznarić (Osijek), Željko Tomić (Našice) i Josip Budimir (Zadar), te Željko Kulišić (Dubrovnik)  – našao se pri tome pred nedoumicom. Osobito u trenutku, kad je Matičić bez imalo spremnosti na kritički osvrt o svom ranijem radu i posljedično stvorenoj krizi u udruzi najavio neutemeljene opaske na račun drugoga predsjedničkoga kandidata, Ivana Vuletića. Pošto se većina izaslanika, među njima i Marica Rumišek (Kutina), odlučila za javno glasovanje o kandidatima za predsjednika i osam regionalnih dopredsjednika središnjice „Hrvatskoga domobrana“, za Nikolu Matičića glasovala su četiri izaslanika, a za Ivana Vukelića njih 38.

Domobranstvo nije bilo zločinačka vojska

Zahvaljujući na povjerenju, Vukelić je rekao:- Očekuje nas velik i ogroman posao revitalizacije „Hrvatskoga domobrana“ koji simbolizira najveća vojnička i zarobljenička križnoputaška  ratna stradanja naših pradjedova, djedova, stričeva i ujaka. Domobrana prve hrvatske države, NDH, ali i mnogih od nas koji smo u domobranskim postrojbama Hrvatske vojske sudjelovili u obrani naše slobode, neovisne Republike Hrvatske. Danas krećemo doslovno ispod nule, ali jednodušnom voljom i odlučnošću da stanje mijenjamo i do kraja promijenimo na bolje. Bez ijedne kune na računu, s dugovima, bez pečata, financijskih knjiga, registra stvarnoga broja članstva, pa i bez privremenoga tajnika Ivana Tokića iz Ogranka Zagreb, koji je danas zbog bolesti, navodno, izostao s ovoga skupa. Posebno dojmljiv bio je pozdravni govor 91-godišnjega utemeljitelja i počasnoga predsjednika „Hrvatskoga domobrana“, Vladimira Fučeka, koji je izrazio sreću i zadovoljstvo što je udruga ratnih veterana spašena od nestanka s domoljubne i političke pozornice. Ponikao u zagrebačkoj i remetskoj vrtlarsko-cvjećarskoj obitelji, gospodin Fuček je kao ministrant želio biti svećenik, ali se između trojice braće na kraju odlučio za vojnički poziv. Poslan je vojno školovanje u Srijemskoj Kamenici, dragovoljno je pristupio vojsci s nepunih 15 godina. U proljeće je 1945. bio kadet Domobranske akademije, a sa 17 godina prošao je pakao Bleiburga i brutalnog partizanskoga zarobljavanja.

Pomlađivanje udruge jamstvo nastavka rada

Preporučivši sudionicima izvanredne izborne skupštine HD-a da intenzivno porade na pomlađivanju udruge, te da u odgoju hrvatske mladeži imaju na umu dvije bitne stvari. – Hrvatsko domobranstvo, sastavljeno od pripadnika svih hrvatskih staleža,.nije bilo zločinačka vojska, nego vojska vrhunske zapovjedne stege i koju su u poratnom kaosu masovnoga stradanja Hrvata priznali i britanski časnici. S obzirom da sam sudjelovao i u stvaranju časničkoga kluba 242, u vojarni „Kralj Tomislav“, ime hrvatskoga domobrana nikako se ne smije zatrijeti, a da bi trajno živjelo u našem narodu presudno je nastaviti izdavanje našega glasila „Hrvatski domobran“. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatskoga žrtvoslovnoga društva i povijesnoga društva „Radni logor Jasenovac“, sudionike skupštine pozdravili su Iva Paltrinieri, Đuro Knezičić i Igor Vukić. (T)

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. pepe
  #1 pepe 9 lipnja, 2019, 19:20

  konačno, mala opazka na sām jezik štiva i na vrlo čestu ter sve razšireniju polupismenost u inieh glasilih koja objavljuju viesti, štiva, članke, stůpce ili knjige za hrvatsko čitateljstvo. dakle, rieč “stečaj” je u stvarnosti slovenska posuđenica iz 19. stoljeća, skupa s riečju “natečaj” i “tečaj”. sve tri tieči tvore se od istoga koriena “tek” sa značenjem “trčanje/trk(a)” u današnjem jezičnom standardu u hrvatskoj. zaključak, tko rabi izraz “stečaj” u izvornom obliku, mora osvjen “tečaj” pisati pravilno i “natečaj”. vriedi i obrnuto, tko piše “natječaj”, mora dosljedno pojekavljeno pisati “stječaj” i “tječaj”. na žalost svieh premalobrojnih pismenih ljudí preostalih u hrvatskoj, polupismeni “jezičar” i partijsko-podoban YU “drug” stevo babić sa svojom “slavoserbskom” vůkovskom polupismenom YU družinom nije ostavił mnogo prostora za popravke u svojih krivopisih koje uporno objavljuje od 1971. dalje, “iniciranje” na hrvatskom je “pokretanje” ili točnije “počinjanje”, sliedom toga je “inicijativni krug” jednostavno “pokretački krug”, dočim je “verificirano” jednostavno “provjereno”, a “mandat” kratko i jasno “poslaništvo”, itd. ponovljeno, valja pisati “stečaj”, “natečaj” i “tečaj”, ili pak “stječaj”, “natječaj” i “tječaj”. sve ino je polupismeno uobičajeno balkansko jezično svaštarenje u hrvatskoj bez budućnosti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. pepe
  #2 pepe 9 lipnja, 2019, 18:49

  dakle, ovo ću rado dopisati u svezi sa štivom. vjerojatno bo štivopisac ne zna, ili nije svjestan, no hrvati su u 19. stoljeće ušli gotovo podpůno nepismeni i bez svojega jezika, kojemu nisu znali dati niti jendnoznačno pravo “hrvatsko” ime. u stvarnosti, morał se je pojaviti jedan rođeni slovak pohrvaćenoga imena bogoslav šulek, koji je hrvatom dał/za nje izmislił maldane 30% današnjega “hrvatskoga besjednoga/rječničkoga obsega”, što u velikom dielu presudno razlikuje jezični standard u hrvatskoj od ostalih trih novoštokavskih standardov izvan hrvatske “u regionu”. nu, nëkoje od tieh šulekovih riečí su i “veleizdaja”, “domobran”, “satnik” ter “nadporučnik”. točno, domobrani su na žalost stradali ne sāmo od titovih partizanov, nego jošte i od pavelićevih ustaš koje su jih prezirale ter se nad njimi izživljavale, a mnogi su od tieh golobradih mladcev na žalost skončali i po ustaških logorih kao žrtve.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. pepe
  #3 pepe 9 lipnja, 2019, 05:07

  dakle, mladež odlazi u bieli sviet trbuhom za kruhom, dočim starež ubrzano odlazi na drugi sviet. na žalost, u hrvatskoj trenutačno prevladava režimska uhljebska klatež kojoj do “hrvatstva”, državotvorstva i hrvatskih vriedností u obće nije stalo, ali jest do zapadnobalkanskoga opasnoga “regionstva”. u stvarnosti, raztakanje hrvatske države je započelo koncem 1998., i danas je vidljiv posljedak dvadesetljetnoga petokolonašenja predvođenoga udbašinami, a po želji inozemnih interesov na balkanu.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code