VLADA JE TREBALA SREDITI DA SE KOMEMORACIJA ODRŽI U TEZNOM KOD MARIBORA

VLADA JE TREBALA SREDITI DA SE KOMEMORACIJA ODRŽI U TEZNOM KOD MARIBORA

9. travnja, 2022.

 

Hrvati nisu ni pod koju cijenu smjeli pristati da se Bleiburg zamijeni za Zagreb ili Udbinu, čak bi bolje bilo da su onda zamolili slovensku Vladu da omogući da se  komemoracija održi u Teznom pokraj Maribora, gdje je pokopano najviše Hrvata izdvojenih iz kolone nakon predaje kod Bleiburga.

Kakav Zagreb, kakva Udbina?

Napisao: Mladen Pavković

Hrvatski sabor je priopćio da će se ovogodišnja središnja komemoracija žrtvama Bleiburga i križnih puteva održati na zagrebačkom Mirogoju i Svetištu hrvatskih mučenika na Udbini.

Naime, austrijski parlament je zabranio da se ovaj skup održi na mjestu jedne od najvećih tragedija hrvatskog naroda, jer je to po njima bio jedan od najvećih „fašističkih skupova u Europi“.

Kad se zadnjih godina održavala komemoracija u Bleiburgu sve je proteklo dostojanstveno i mirno. Međutim, pojedinim hrvatskim novinarima bilo je dovoljno da jedan ili dva samo pokažu neko ustaško obilježje, pa da čitavu  manifestaciju okrenu  drugom smjeru.

Hrvati nisu ni pod koju cijenu smjeli pristati da se Bleiburg zamijeni za Zagreb ili Udbinu, čak bi bolje bilo da su onda zamolili slovensku Vladu da omogući da se  komemoracija održi u Teznom pokraj Maribora, gdje je pokopano najviše Hrvata izdvojenih iz kolone nakon predaje kod Bleiburga.

Kakav Zagreb, kakva Udbina?

Na tim se mjestima mogu i prisjeća na veliki broj također stradalih Hrvata nakon završetka II. svjetskog rata, a koji imaju malo veze s Bleiburgom.

Hrvatska Vlada i Sabor trebali su dati „garanciju“ austrijskom parlamentu da na Bleiburgu ne će biti (kao i što i nije) „skup fašista“ već dostojno obilježavanje nesretne hrvatske povijesti.

To bi isto tako ili slično bilo da se recimo na zagrebačkom Mirogoju obavljaju radovi i da je ovo groblje zatvoreno i da vas upute da zbog toga svojim najbližim pokojnicima idete zapaliti svijeće i pomoliti se za njih u Knin, Osijek ili Šibenik!

Ili, zašto hrvatske političke institucije ne zabrane održavanje skupova u Kumrovcu, gdje se za vrijeme Titova rođendana, svake godine okupljaju okorjeli Jugoslaveni, i uzdižu propalu državu, kao da se nikada nismo borili (i ginuli) da je više nikada ne bude?

Dakle, komemoracija za žrtve Bleiburga jedino se može i treba održavati tamo gdje se to činilo godinama, odnosno gdje se zlo dogodilo. Sve ostalo je „pričam ti priče“ ili namjerno skretanje  na neke druge „puteve“.

Čuvari u srpskim logorima

Zbog navodnih ratnih zločina u logoru Lora u Splitu, u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, nakon dugo godina suđenja, nepravomoćno su osuđeni po tzv. zapovjednoj odgovornosti  bivši zapovjednik Tomislav Duić na osam godina i šest mjeseci te čuvar Emilio Bungur na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Na prvi pogled, neki bi rekli – pravda je zadovoljena!

Međutim, jeste li čuli da je i neki srpski zločinac iz nekog srpskog logora, gdje su mučili i ubijali Hrvate, poglavito nakon okupacije Grada Vukovara 1991., priveden i osuđen?

Naime, prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora  (HDLSKL) kroz srpske logore u vrijeme srpske agresije prošlo je oko 30.000 ljudi, od kojih su većina bili civili, pretežno starci, žene, pa i djeca.

Logori su se nalazili i diljem Srbije.

„Branili smo svoje kuće i svoj grad, a nakon zatočenja morali smo prolaziti  najstrašnija maltretiranja i iživljavanja u logorima“ – čuli smo od jednog hrvatskog logoraša.

Logor Bučje

A što je sa srpskim logorom Bučje, kroz koji je prošlo oko 300 hrvatskih branitelja i civila, gdje su se također događala stravična mučenja i smaknuća. Dvadeset i dvoje branitelja i civila samo iz tog logora i dalje se vode kao nestali, a među njima je i humanitarac dr. Ivan Šreter.

Kakva su samo bila mučenja Hrvata u Staroj Gradiški, logoru kojeg su pustili da namjerno propada?

Dakle, ponovno se sudi po principu ovog hoćemo, ovog nećemo!

Drugovi i drugarice, gospodo i gospođe, gdje je tu pravda?

Uz to, nitko ne može ni zamisliti da se uhićuje i sudi zapovjednicima i čuvarima ratnih logora recimo u  Americi, Izraelu ili Francuskoj.

Pa, zar smo mi stvarno u pobjedničkom Domovinskome ratu postali (i ostali) „kante za napucavanje“? T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code