LINIĆ JE GORI OD SANADERA

LINIĆ JE GORI OD SANADERA

10. studenoga, 2013.

fotografija 4

Radovan Smokvina i Mirja Tomas iznose nove dokaze

 

Razgovarao: Damir Kramarić

Linić je najobičniji je psihopat koji u Hrvatskoj provodi genocid. Nikako drugačije ne može se objasniti to što on radi, odnosno što antiekonomskim mjerama uništava sav život u Hrvatskoj, kao što je na koljena bacio Rijeku i okolicu. Linić je po tome gori od mafije, jer mafija ne prodaje niti uništava Siciliju ili Italiju. Oni ju vole, a za ovo što radi Linić još ne postoji ni ime. No, on je svakako ‘Capo di capi’, mozak operacije sustavne pljačke i sustavnog uništenja Hrvatske. I po tome je za Hrvatsku daleko gori od Sanadera, koji je u usporedbi s njim tek obični hohštapler – bez dlake na jeziku tvrdi inženjer Radovan Smokvina, jedan od vodećih ljudi riječkog ‘Pokreta otpora’, građanske inicijative koja u zadnje vrijeme u javnost iznosi sve više argumenata i dokaza za tvrdnje da riječki kadrovi na čelu s Linićem razornije od ikoga dosad upropaštavaju i pljačkaju Hrvatsku, odnosno ono što je još od nje ostalo.

MEDIJSKA BLOKADA

-No, sve te njihove tvrdnje i dokazi vrlo teško se probijaju u javnost. ‘Veliki’ mediji u pravilu ignoriraju i napadno prešućuju ponuđene informacije. Čak štoviše, već mjesecima u nebesa uzdižu Slavka Linića kao ‘najboljeg ministra’, ‘neumornog radilicu’ i svojevrsnog ‘borca za pravdu’?! Samo zlobnici mogu pomisliti da to što Linić oprašta silne milijuna poreznog duga Hrvatskoj radio televiziji, Europa press holdingu i još nekim medijima te utjecajnim novinarima, dok u isto vrijeme otima siromašnima, ima ikakve veze s tim što ga mediji gore spomenutih novinskih i televiizijskih kuća toliko hvale. A otimati siromašnima da bi davao bogatima, može samo sociopata, smatra Radovan Smokvina.

-Nakon što smo iznijeli dokaze koji potvrđuju da su Slavko Linić, Željko Lužavec i još neki njihovi suradnici primali mito na bankovne račune u Italiji zbog pogodovanja vlasniku Jadranskog pomorskog servisa koji je od INE, u kojoj je Linić bio šef NO-a, praktički zabadava dobio brodove za prijevoz nafte, od novinara HRT-a sam čuo da oni takvo što ne smiju objaviti jer bi mogli biti kažnjeni. Zato priču Mirje Tomas, bivše poslovne tajnice Ante Marasa, direktora Jadranskog pomorskog servisa, koja je financijskoj policiji u Italiji nedavno prijavila pranje novca preko bankovnih računa u vlasništvu Slavka Linića, Željka Lužavca, Ante Marasa, i njihovih suradnika, nitko od takozvanih velikih medija nije ni objavio. Novinari nacionalnih televizija i dnevnih novina boje se pisati istinu, zbog čega se novine sve manje čitaju i zbog čega su internetski portali sve popularniji – podvlači Smokvina.

POZIV NA JAVNO SUČELJAVANJE

I doista, na nedavnoj press konferenciji u Zagrebu na kojoj su Radovan Smokvina i drugi članovi Pokreta otpora pokušali novinarima prenijeti informacije koje teško kompromitiraju aktualnog ministra financija, bivšeg ministra prometa i još neke ‘uglednike’, pravu pobunu napravili su pojedini novinari među kojima je najglasnija bila djelatnica Hrvatske televizije. Nije jednostavno htjela ni čuti za mogućnost da bi jedan od bankovnih računa u Trstu mogao biti u vlasništvu uvaženog ministra Linića, a ismijala je i tvrdnju ‘da gospodin Mladen Bajić i DORH prikrivaju kriminal i visoku korupciju’.

Umjesto da kao svaki istinski novinar pokuša što dublje prodrijeti u veliku aferu, na press konferenciji napadno je branila nevinost Slavka Linića i Mladena Bajića (brojni novinari i aktivisti svjedočili su tragikomičnom događaju).

Valja ovdje istaknuti da Radovan Smokvina već dugo u javnosti poziva Slavka Linića na javno sučeljavanje, svojevrsni dvoboj argumentima i dokazima, te ga moli ga da ga tuži ako smatra da to što on tvrdi u javnosti nije istina. No ministar financija ne odaziva se na njegove pozive i molbe. -Zna on da kod kuće imam punu sobu dokumenata koji kompromitiraju i njega i njegove prijatelje uz pomoć kojih je premrežio i uništio najprije Rijeku, a potom i Hrvatsku. Protiv Linića podnio sam bezbroj kaznenih prijava, no državno odvjetništvo nije mi odgovorilo niti na jednu. Nije ni čudo, ako znamo da je Linić kao gradonačelnik Rijeke podijelio brojne stanove sucima i drugim ljudima iz pravosuđa. Dao je stan predsjednici Općinskog suda Gordani Kosić, stečajnoj sutkinji Ljiljani Ugrin, sutkinji Iki Šarić i mnogim drugima. Tako ih je kupio i oni njega u pravilu ne diraju – nadodaje Smokvina.

LINIĆ UNIŠTIO RIJEKU

Potom je potanko opisao način na koji je Linić, prema njegovim riječima, zaustavio život u Rijeci, nakon čega je, kako kaže, navukao rukavice i krenuo u ‘eutanaziju’ cijele Hrvatske.

-Kada je devedesetih postao gradonačelnik otvorio je poduzeće Grad Rijeka i gotovo sve što je postojalo postalo je vlasništvo Grada. Smislio je ogromne komunalne naknade, povećao ih za čak 700 posto, te je tako u vrijeme rata bezobzirno gulio sva riječka poduzeća. ‘Torpedo’ je moralo plaćati silne milijune komunalne naknade za vrijeme rata, što je tu tvrtku, kao i mnoge druge, na koncu i uništilo. Kvadratni metar za Linića je bio sve. Mislio je da će, kada ‘Torpedo’ nestane, na njegovu mjestu uz more izgraditi silne marine i hotele. No, tamo sve stoji prazno, a 800 radnika Torpeda završilo je na ulici. Svu riječku industriju uništo je na sličan način i zato tu Linićevu politiku i nazivam strukturnim genocidom. Žalosno je gledati kako, nakon što je udavio Rijeku, isto čini i Hrvatskoj. No, dok zatvara brojne restorane, kafiće i obrte zbog par kuna, dotle Hrvatskoj televiziji i Nini Paviću, odnosno Europa press holdingu, oprašta stotine milijuna jer mu oni trebaju da peglaju njegov imidž i uljepšavaju sliku u javnosti – tvrdi Smokvina koji je itekako zažalio što se devedesetih iz Švicarske odlučio vratiti u Hrvatsku.

-Htio sam otvoriti tvrku u Rijeci i proizvoditi ispitne uređaje čija je cijena oko 50.000 eura. Tada još nisam znao da se kod nas događa organizirana pljačka investiora. Htio sam kupiti zemljište za malu tvornicu, no na kraju sam za obično smetlište morao mjesečno plaćati čak 10.000 njemačkih maraka komunalne naknade. Kasnije se taj iznos popeo čak do 18.200 maraka mjesečno (plaće su 1994.bile 200 DEM)! Uložio sam milijun eura u tu industrijsku zonu, a oni su me izbacili, da me kasnije ne bi ni priznali kao vjerovnika. Godinama sam zbog toga na sudu – ističe Smokvina, te dodaje da je kroz dugogodišnju uzaludnu pravnu bitku spoznao da Općinsko državno odvjetništvo, Županijsko državno odvjetništvo, DORH, USKOK i Policija (OŽDUP) u stvari prikriva kriminal i sudjeluje u njemu, jer nikada niti jedan suvisli odgovor na brojne dopise i kaznenene prijave od njih nije dobio.

-Znate li da su odmah nakon osamostaljenja u hrvatskom Saboru poništili Zakon o porijeklu imovine? Učinili su to da bi mogli nesmetano pljačkati. U drugim zemljama Linić bi morao objasniti otkud mu 400.000 eura za jahtu koju je 2003. godine kupio od svog prijatelja Roberta Ježića. Godinu prije, u sporu s pokojnim Vladimirom Bebićem, bombarderom s Kvarnera, tvrdio je da ne posjeduje ništa, odnosno da ima samo svoje ime i prezime, da bi godinu kasnije jahtu platio 400.000 eura. Kako je to moguće? – pita se zviždač i poduzetnik koji u zadnje vrijeme javno ponavlja zanimljivu tezu da je za Hrvatsku dobro što je propala, odnosno što joj je kreditni rejting završio u smeću.

OSTALI BEZ NOVACA

-Država je ostala bez novca, a bez novca oni (politička oligarhija) ne mogu opstati. Bez novca gube svu moć, što znači da im se ne piše dobro. Prije toga će prodati baš sve, pa i naše bubrege. No, onda im dolazi kraj – tvrdi Smokvina, koji je, baš kao i mnogi drugi aktivisti i zviždači, vlastitim iskustvom spoznao da korumpirana oligarhija na vlasti ne bi mogla toliko dugo opstati da iza njih ne stoje pravi vladari zemlje čije je prisustvo i moć isplivalo na površinu zahvaljujući ponajprije ‘slučaju Perković’.

-Nema sumnje da Udba stoji iza svega, odnosno iza velike pljačke Hrvatske koja je isplanirana i započeta još prije 1990. godine. Njihovi ljudi, koji prije devedesete nisu imali ništa, a koji sada imaju sve, isprepleteni su i umreženi kroz nadzorne odbore brojnih tvrtki, kroz političke, pravosudne, financijske i druge visoke položaje. Perković zna sve. Imena i imovinu. I u Njemačkoj bi mogao progovoriti. Oni to znaju i zato ga ne daju – zaključuje aktivist Pokreta otpora.

Njegove riječi potvrđuje i Mirja Tomas, također članica Pokreta otpora te bivša poslovna tajnica Ante Marasa iz Jadranskih pomorskih servisa koja je 8. kolovoza ove godine u Trstu prijavila slučajeve korupcije i pranja novca.

-Osim talijanskoj financijskoj policiji sve sam prijavila i gospođi Viviane Reding, potpredsjednici Europske komisije, koja je u to vrijeme bila u Trstu. Sada čekam rezultate istrage talijanskih istražitelja kojima vjerujem puno više nego hrvatskima. Naši nikada ništa nisu poduzeli, iako sam im korupciju u više navrata prijavljivala. Žalosno je da se o tome u Hrvatskoj ne piše i ne govori, da novinari Hrvatske televizije otvoreno priznaju da to ne smiju objaviti. Mislim da bi se nezavisni hrvatski novinari trebali spojiti s talijanskima, da zajedno takve stvari istražuju – smatra Mirja Tomas, te dodaje da je točno da je Slavko Linić uništio Rijeku, kao što je točna i informacija da je, kako reče, jedan od računa u Italiji prema njenim saznanjima u vlasništvu Slavka Linića.

-Njemački mediji nedavno su pisali da je jedan njemački ministar imao otvoren račun u Švicarskoj i nakon toga je morao dati ostavku. U Hrvatskoj se, nažalost, ostavka ne podnosi i za puno gore stvari – zaključuje Mirja Tomas.

A što o svemu kaže ministar Slavko Linić, do objave ovog teksta nismo uspjeli doznati jer se nije javio na telefonske pozive. T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Nada
  #1 Nada 19 studenoga, 2013, 21:43

  Skidam kapu Gosp. Smokvina!Sve je više glasova istinoljubaca-hrvat se probudija i dugo ne će ići spat-triba Dom počistit od ljudskih škovaca.Capo decapita.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. P.S.
  #2 P.S. 14 studenoga, 2013, 14:52

  Ježić ne miruje, tajanstveni stranci snimaju Dioki

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. POM.GL.UREDNIKA
  #3 POM.GL.UREDNIKA 14 studenoga, 2013, 14:27

  KOJA EKIPA… SREĆOM GOLI OTOK JE BLIZU RIJEKE.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Zvonimir
  #4 Zvonimir 13 studenoga, 2013, 07:32

  Na slici fali guzata novinarka N.lista i priležnica R.Ježića budući je baš u tom trenutku išla pišat.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. kamenolom
  #5 kamenolom 12 studenoga, 2013, 08:03

  Jako dobro uhodan u grabizam. Zgraža se nad radnjama prevlačenja imovine dok njegov drug JOZO KALEM stječe i prevlači da bi na drugi način koristio imovinu koju je “pomažući” ljudima u nevolji od njih zgrčio. I onda bi trebalo vjerovati da to Linič nezna. Zna, zna……zajedno su u dilu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Iglica
  #6 Iglica 10 studenoga, 2013, 09:08

  Možemo li saznati kako se zove ta drugarica s HRT-a?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code