GRADSKI PRORAČUN PRED USVAJANJEM

GRADSKI PRORAČUN PRED USVAJANJEM

20. prosinca, 2012.

 

milan-bandic-je-ipak-popustio-cijena-vrtica-za-sve-300-kuna-504x335-20110416-20110421132144-3697244de932ffc00784bfcc1718848f
Akti gradonačelnika Grada Zagreba

Piše: Ante Matić

U gradskoj vijećnici 19. prosinca ove godine održana je pres konferencija za medije, na kojoj je gradonačelnikl Milan Bandić sa svojim suradnicima, predočio prijedlog gradskog proračuna za ovu godinu. Prijedlog prorčuna prošao je dva čitanja i preostalo je da ga gradski “oci” vijećnici usvoje ili ne usvoje, prihvate takav kakav jest, ili ga korigiraju i revidiraju.

Gradonačelnikl Bandić je istakao, da je proračun, nakon dva čitanja, ravnomjerno raspoređen i uravnotežen.

Pročelnik gradskog ureda za finacije, Slavko Kojić, podrobnije je objasnio kako se došlo do brojke od 6 milijardi i 670 milijuna kuna gradskog proračuna. Nakon provoga čitanja, gradonačelnik je dao svoje amandmane na proračun. Ti amandmani bili su na tragu onoga što su gradski vijećnici predlagali na skupšini kad je na dnevnom redu bio prijedlog proračuna. Tako je prijedlog  iz gradske skupštine bio da proračun bude okvirno oko135 milijuna kuna umanjen.

AMANDMANI NA SPORT I KLIZIŠTE

Uslijedilo je drugo čitanje i korekcije prijedloga na gradonačelnikove amnadmane i na prijedloge Gradske skupštine. Neki amandmani su prihvaćeni djelomično, a neki su odbačeni kao neosnovni i ne izvodivi u ovo vrijeme recesije. Kresalo se na svim sektorima da bi se došlo do brojke umanjene za 86 milijuna kuna. Neki amandmani nisu prihvaćeni da se smanjuju, kao primjerice, amandman na sport u visinu od 26 milijuna kuna i amandman na klizište od 10 milijuna kuna.

Amandman za predškolske odgoj od oko 41 milijun, smanjen je na 31 milijun kuna. Isti slučaj je sa školom na Kajzerici. Neki gubitaši, koje grad treba pokrivati, nisu dobro prošli, kao  primjerice bolnica Sv. Duh gdje je dug narastao na 30 milijuna kuna.

Gradonačelnik Bandić se čudio novinarima, koji nisu postavljali pitanje niti se bunili o značajnom smanjenju funaciranja medija, dok su neki novinari uporno pokušavali uvući gradonačelnika u političke vode, pa su postavljana pitanja njegova odnosa prema premijeru Milanoviću i predsjedniku Gradske skupštine Bernardiću.

POHVALE TUĐMANU

Gradonačelnik je na takva i sliča pitanja, lakonski odgovarao da ne razumije pitanja. Odgovarao je samo na pitanja koja se odnose na gradski proračun. Institirao na tome, da oni koji imaju više daju onima koji nemaju. Na škakljivo pitanje, nijeli možda proračun predizborni, Bandić je odgovorio , da ne razumije to pitanje, pa je održao zanimljiv monolog o strankama, partiji,  strančarenju i vrijednostima, normama, ponašanja, medijskom nasilju nad nekim javnim i povijesnim osobama, kao što je doktor Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik, za kojeg je rekao da je najzaslužniji za stvaranje slobodne i neovisne države Hrvatske, te da nije koretno ni pošteno da ga se sotonizira i blati u nekim medijima.

Gradonačelnik je dao na znanje, da neće povući nikakav potez protiv odluke gradskih viječnika o proračunu, osim ako ta odluga bude zadirala u već preuzete obveze i dogovorene ugovore. Glede socijanih davanja, Grad Zagrebu prednjači u  Hrvatskoj, a isto tako po brizi za najugroženije građane grada Zagreba i invalide.

Na kraju je gradonačelnik Bandić uputio božićnu čestitku građanima glavnog hrvatskog grada, rekavši da svima želi dobro zdravlje, sreću u životu i život u miru i blagostanju.

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code