RADOVIĆ: DUBAJ I MEDULINSKE FAVELE

RADOVIĆ: DUBAJ I MEDULINSKE FAVELE

9. ožujka, 2020.
Print Friendly, PDF & Email

 

Jahve zapljušti s neba na Sodomu i Gomoru sumpornim ognjem…”

(Postanak 19, 24).

Piše: Saša Radović

Dok se koronavirus iliti COVID 19 brzo širi svijetom, hrvatska urbanistička mafija polako proždire obalu, kao što Republika Hrvatska polako tone u dužničkom ropstvu od 300 milijarda i novim kreditima za prenapuhani balon uhljeba u upravi i birokraciji. Mladi bježe, uskoro će nam Lijepa naša biti rasprodana u bescijenje, a na nekada djevičanskoj obali Jadrana niknut će betonski mastodonti, golemi hoteli i nizovi apartmanskih naselja. Ali, nije samo obala u pitanju, urbanistička mafija opijena inozemnim milijardama uvlači se i u gradove. U zagrebačkoj panorami, tornjevi katedrale visoki 105 metara izgubit će se u odnosu na još više, vitke minarete novih džamija u zelenim zagrebačkim zonama. Ako uspije Bandićev Manhattan! Ako ne likvidiramo korupciju, mito, provizije i „nagrade”, bit će isto kao u Zagrebu i u Splitu, Rijeci, Osijeku…

Igre moći, pohlepe i korupcije u Hrvatskoj, željeznom rukom vodi Milan Bandić, apsolutni politički genij. Klanjaju mu se desne, lijeve i srednje političke opcije. Pod njegovom cipelom uvijaju se kao crvi; i faraon Plenković sa svojom grandioznom Vladom s najviše ministara u Europi i vladajuća većina u Hrvatskom saboru. Kad Milan povuče konce, njegove lutke-žetončići dižu ili spuštaju ruke kako treba i kormilare dotrajalim, trulim brodom nazvanim Republika Hrvatska. Sve do rezališta za stare brodove. DORH stišće očne kapke da ne vidi i šakama steže uši da ne čuje, a kad i podigne kakvu optužnicu, cijela hrvatska javnost se grohotom smije. Ako sudovi prihvate optužnicu, procesi će trajati deset, dvadeset ili trideset godina – do zastare! Zagrebački politički genij ima preko 200 kaznenih prijava i također se grohotom smije.

Sva ova burleska ili horror priča o našem propadanju ima korijene u pohlepi naše vlasti. Tuđman, Šušak i hrvatski vrh odmah su zgrabili vile, Kuščeviću nije bila dovoljna jedna vila s bazenom, Gabrijeli nije valjala službena limuzina s vozačem nego je gurnula u svoje dvorište novi, novcati mercedes. Naš premijer blagonaklono je, bez ikakve provizije(!), dozvolio Ramljaku i njegovom Borgu da nam iz džepa drmnu 500.000.000 kuna za nekakve savjete u aferi Agrokor. I tako dalje…

Pustopoljine

Urbanistička mafija model je ‘Ndranghete, najjače talijanske mafije (uz Cosa Nostru i Camorru). Između dva Svjetska rata ‘Ndrangheta je uz korupciju vlasti saznala točne rute budućih autocesta. Kupila je u bescijenje pustopoljine gdje su te trase bile planirane i kasnije u gradnji cesta ta mafija ih je skupo prodala.

Naš drugi politički genij, Ivan Nino Jakovčić, ništa manje genijalan od Bandića, autor je hrvatskog odnosno istarskog modela urbanističke mafije. Prva glamurozna afera dogodila se u blizini Pule u zaštićenom Brijunskom priobalju, djevičanskoj obali nasuprot Brijuna. Prelijepu obalu s borovom šumom, Dragoneru od cca milijun kvadratnih metara vodeći IDS-ovci su javno (ispred zgrade Glasa Istre) obećali bankarima Hypo banke Kultereru i Striedingeru „prenamijeniti” u turizam, odnosno za gradnju. Obala je kupljena po cca 6 eura po kvadratu, a nakon izvršene prenamjene – vrijednost kvadratnog metra porasla je na 200 eura. Dakle, vrijednost milijuna kvadratnih metara obale od 200.000.000 eura plaćena je svega 6.000.000 eura. Zarada, sitnica; 194.000.000 eura! Počela je preprodaja, tako da danas nitko u Puli ni u Hrvatskoj ne zna čije je Brijunsko priobalje; austrijsko, rusko ili možda dubajsko. Kod nas nitko nije optužen, još manje osuđen, a bankar Kulterer je u Austriji dobio 3,5 godine zatvora zbog krivnje u slučaju »Hypo-povlaštene dionice«.

Krenulo je u Istri kao kad kit jurne na milijune planktona; Istra je podivljala! Knez Nino kupio je zapušteno selo, Sv. Juraj i razne firme su to selo pozlatile. S antičkog placa ispred pulskog Sergijevog slavoluka počupane su nakon 2000 godina goleme kamene ploče i preseljene u Sv. Juraj.

Crkva je uz „pomoć” Jakovčića golemu Fratarsku šumu (afera Dajla!) prenamijenila u golf terene i skupo je prodala. Locirana je i izgrađena tvornica kamene vune Rockwool u blizini Plomina. Zbog otrova u proizvodnji nigdje za to u Europi nije bilo moguće dobiti dozvolu. Navodna provizija ili ružnije rečeno; mito – bilo je, po nekim izvorima, 25,5 milijuna. Ministar Veljko Ostojić je jeftino kupio pa premanijenio pustopoljinu kod Rovinja u građevinske parcele i zaradio dvadesetak i više milijuna. Vidošević je kod Pule kupio dio šume, pa je grom zapalio tu šumu, pa su mu je prenamijenili prijatelji iz IDS-a u građevinsku parcelu. Mnoštvo istarskih IDS načelnika općina slijedili su „Ninov” urbanistički model i obogatili se.

Dubaj

Kako se u ovaj tekst uklapa daleki Dubaj? S jednom konkretnom milijardskom aferom, nazvanom Manhattan – i s jednom sumnjom nazvanom Medulinske favele. Po svemu se čini da su u igri – urbanistička mafija i prenamjene zemljišta. Posebice je interesantna sveza s „bratskim” Beogradom i paralelnom analogijom sa Zagrebom. Paralelan je i par; Vučić – Bandić! „Manhattan” je preslika „Beograda na vodi”, isti investitor, a i početci su vjerojatno isti; česti „službeni” putevi u Dubaj. Vjerojatno su slični ili isti dogovori. Razlika je samo što Vučić već gradi svoj Beograd na vodi – a Bandić pali svijeće na oltaru i čeka bolja vremena. Dakako, sve se radi samo u smislu boljitka svojih podanika, svoga naroda – ni slučajno za bilo kakav osobni interes. Ne daj Bože spominjati neku korupciju ili provizije, jer se radi o dokazanom poštenju ove dvojice političara. A, ne možemo ni zamisliti kolika bi bila provizija na ove silne milijarde!

Ujedinjeni Arapski Emirati drže 30 posto vlasništva tvrtke u čijoj grupaciji posluje i tvrtka koja gradi u Beogradu, a trebala bi i u Zagrebu. Profit je njihov primarni interes pa prostorni pojmovi funkcije i estetike padaju u drugi plan, posebice u smislu stvarnih potreba grada. Jedini cilj je minimalno uložiti i maksimalno zaraditi.

Zagreb

Naš Milan je objavu javnosti lansirao manirom našeg premijera Plenkovića: „Mogu što hoću!”. U svibnju prošle godine objavio je da će otjerati konje s Hipodroma i da će tvrtka Eagle Hills, iza koje stoji grupacija investitora iz Abu Dhabija, tamo graditi više od milijardu eura vrijedan projekt “Zagrebački Manhattan”. Tvrtku predstavlja građevinski tajkun Mohamed Alabbar, osnivač kompanije Emaar Properties koja je, među ostalim, vlasnik Burj Khalife i Dubai Malla. No, dogodi se kadkad da neki bahati, snažni mladić izaziva malog i naizgled slabog dečka – pa dobije teške batine od njega. Bandića je zakočio (udario), ali ne i zaustavio Zakon o prostornom planiranju i uređivanju prostora. GUP!

Naš politički genij zakazao je u svojoj bahatosti. Izdala ga je i njegova najjača uzdanica, Plenkovićev HDZ. Zlobnici kažu da nije ponudio dovoljno argumenata (Judinih škuda) tamo gdje je trebalo. Još se ne zna kako će završiti i kada će završiti agresivna Milanova akcija i njegovi putevi u daleki Dubaj. Ne znamo kad će i hoće li niknuti novi betonski Manhattan i po koji visoki minaret u zoni zagrebačkog zelenila. Bandiću nije lako. Ako je tamo daleko, čvrsto, prijateljski obećao da će realizirati zajednički projekt – pa ako ne uspije, hm, nije dobro. Ponavljamo, nema govora, ne daj Bože o nekoj proviziji ili korupciji – ali šeici s Istoka ne vole kršenje dogovora. Znaju biti neugodni pa i grubi u izražavanju.

Medulinske favele

Zašto se spominju medulinske favele? Lokalna javnost općine Medulin zgrožena je izletom petnaestak dužnosnika i vijećnika Turističke zajednice, subjekta Općine (načelnik Općine je ujedno i predsjednik TZ). Desetak dana u preskupom Dubaju na račun svojih sugrađana! Zašto? Zbog čega? Da nisu u pitanju kakvi dogovori? Možda je žaba vidjela da se konj potkiva, pa i ona digla nogu! Kad može Bandić u Dubaj, možemo i mi!

Znamo da je medulinska obala puna slovenskih, bespravnih vikendica – i da se godinama ništa ne poduzima. Općinskim uhljebima ne smeta bespravno ruglo, devastacija djevičanske obale, nehigijena i potencijalni izvori zaraza zbog nedostatka vode, struje i kanalizacije. Priglupa isprika da je to dužnost građevinske inspekcije iz Pazina nije nikakav izgovor. Nisu inzistirali ni slali požurnice ili sjeli u automobil i direktno tražili potrebne akcije u Pazinu.

Zlobna javnost šapuće tiho, ispod glasa, da su se lokalni medulinski šerifi ugledali na Bandića i na njegov Manhattan. Ako šeici daju dolare, da će grubi građevinski strojevi zarovati najljepšim istarskim, hrvatskim i europskim rtom, Kamenjakom. I da će tamo u intaktnoj prelijepoj prirodi Kamenjaka zaštićenoj zakonom – niknuti neki turistički Manhattan, golemi hoteli i betonske zidine apartmana. Visoke borove treba sasjeći, poravnati teren i izgraditi veliku ravnu ploču za parkiranje tisuća automobila.

Nitko se ne bi začudio, jer je prvi korak u bezakonje već izvršen nedjelovanjem općine Medulin – odnosno tolerancijom bespravne izgradnje. Općinske šerife ne zanima što je medulinska obala slična južnoameričkim favelama sklepanim od rđavih limova i od ostataka građevinskog materijala. Takve sirotinjske četvrti gledamo jedino u jeftinim kriminalnim filmovima.

Ostaje pitanje: „Hoće li se one institucije koje rade (ne rade!) svoj posao – konačno probuditi?” I poslati svoj „sumporni oganj” na medulinske favele.

Anno Domini MMXX. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Oporba, Lenart, Dumbović, Brigljević...
  #1 Oporba, Lenart, Dumbović, Brigljević... 16 ožujka, 2020, 19:37

  Vijećnici oporbe u Skupštini Sisačko-moslavačke županije od sada više neće sudjelovati u radu Skupštine, smatrajući kako ne žele davati legitimitet ponašanju HDZ-ovog vodstva županije kojim im se spriječava demokratsko pravo sudjelovanja i djelovanja u Skupštini, istaknuto je na današnjoj tiskovnoj konferenciji oporbenih vijećnika Sisačko-moslavačke županije.„Oporbe uopće nema ni u jednom odboru županije, ne dobijamo odgovore na naša pitanja, naša izlaganja se uklanjaju iz zapisnika sa sjednica.“ – rekao je Milan Brigljević, predsjednik županijske organizacije MOST-a.Kao primjer su istaknuli i kako već dvije godine predsjednica Županijske skupštine ne uvrštava na dnevni red njihov uredno predan zahtjev o stavljanju na dnevni red točke kojom bi se Vladi uputio prijedlog kojim bi korištenje autoceste Lekenik-Zagreb bude besplatno.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Linda Mark
  #2 Linda Mark 11 ožujka, 2020, 00:50

  KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE

  Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu u SAD-u. Trenutno sam udovica s troje djece i zaglavila sam u financijskoj situaciji u travnju 2018. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite raznih privatnih i korporativnih tvrtki, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim šalterima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i dobro ih ne čujete više od mene, učinili su mi ga dvaput prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti e-poštom ……… ([email protected]) Nema kreditne provjere, nema cosignera sa samo 2% kamatne stope i boljim planovima otplate i Ako želite kontaktirati bilo koju firmu vezano za osiguranje zajma bez osiguranja, tada se danas obratite g. Davidu Wilsonu za vaš zajam

  Nude sve vrste zajma koje nude

  Kratkoročni zajam (5_10 godina)
  Dugoročni zajam (20_40)
  Zajam za medijski termin (10_20)
  Oni nude zajam poput
  Zajam za dom …………., Poslovni zajam …….. Dug kredita …….
  Studentski zajam ………., Zajam za pokretanje posla
  Poslovni zajam ……., kredit tvrtke ………….. itd
  E-pošta ………. ([email protected])
  Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je David Wilson financijski zajam mjesto na kojem ga možete uputiti, samo mu recite da ja gospođa Linda McDonald usmjeravam vam sreću ………………. ….

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Merival Pique
  #3 Merival Pique 10 ožujka, 2020, 16:05

  Moje ime je Merival. Želim zahvaliti dr. Ajayi sjajnom čarobnjaku za pomoć koji mi je pomogao spasiti moj deset godina braka. moj muž je uvijek bio dobar čovjek, sve dok se nije naglo promijenio i počeo me varati s damom po imenu Anna. Moj suprug se prestao vraćati kući u mjeri u kojoj je napustio mene i naše 3 djece. Otišao sam njegovoj obitelji kako bi mi pomogao razgovarati s njim, ali on je to odbio, u tom trenutku nisam znao što bih drugo radio. dok nisam čuo za dr. Ajayija, kontaktirao sam ga i uvjeravao me da će se moj muž vratiti meni i djeci nakon što izvršim neke čarolije, pa sam odlučio pokusati. Nakon nekoliko tjedana iz mog supruga, moj suprug se vratio kući, bio je tako trijezan i ispričao se zbog svega što je učinio meni i djeci. Sve zahvaljujući dr. Ajayi, čarobnjaku koji mi je spasio brak. ako vam je potrebna bilo kakva vrsta duhovne pomoći kontaktirajte ga na Viber / whatsapp: +2347084887094 ili na email: [email protected], on je 100% pouzdan.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. žrdina
  #4 žrdina 9 ožujka, 2020, 21:40

  Tukao sam se u ringovima, tukao sam se po kafanama,
  ali imam manu da me je sve više strah žena i onda mi se
  kurac ne diže.
  Imam kotao za rakiju ali zbog državnog nameta je ne pečem pa i zbog toga slabo jebem.
  Ako ima još takvih hrvateka onda to može biti problem sa natalitetom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Nikita markovic
  #5 Nikita markovic 9 ožujka, 2020, 08:52

  POTREBNA JE HITNA KREDITA?
  Posudba novca kod nas znači brzu isplatu. Poslujemo s ciljem zatvaranja posla na obostrano zadovoljstvo. U većini slučajeva novac ćete dobiti isti dan ili čak u roku od 15 minuta od podnošenja zahtjeva. Kontaktirajte nas sada s povjerenjem. Kontaktirajte nas putem e-maila [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar

<