UZ 95. ROĐENDAN MAME DINKA DEDIĆA

UZ 95. ROĐENDAN MAME DINKA DEDIĆA

28. veljače, 2022.

 

U subotu 26. veljače 2022. moja mama je proslavila (ako se to tako može nazvati) svoj 95. rođendan. Deset godina sam proveo živeći s njom kako bi mogla uživati svoju duboku starost kod kuće. Pred dvije godine je nakon jednog pada i povrede završila je u bolnici, kada su ovadšnje vlasti zadužene za dobrobit starih i nemoćnih zaključile da mora biti smještena u dom. Dogodilo se to baš početkom velikih COVID restrikcija u Melbourneu, koje su posebno pogodile stare ljude u domovima, pa sam sve do sada imao ograničen pristup i rijetke posjete, što je imalo značajnog efekta na njeno pamćenje, te je i za svoj 95. rođendan, tokom jednosatne posjete koja nam je bila odobrena, bila djelomično mislima odsutna.

Posvetio sam taj dan mislima na ovu ženu koja je u svom životu mnogo propatila, od početka Drugog svjetskog rata koji ju je zatekao kao djevojčicu, a posebno njegova završetka kada su ju životne prilke na brzinu natjerale postati odarasla žena s mnogo problema u životu, proisteklih iz pripadnosti obitelji koja se našla na krivoj strani pobjedničke “pravde”.

Nakon izbacivanja iz Učiteljske škole u Petrinji, sa stalnom zabranom školovanja i zaposlenja u Jugoslaviji, poslana je na preodgoj pun nasilja, u sastavu radne brigade na izgradnju Novog Beograda, da bi konačno završila na radu u Njemačkoj i konzekventno u Australiji.

Iz stare hrvatske obitelji koja seže do seobe Hrvata sa prostora današnje Poljske i Ukrajine do Jadrana, čiji su muškarci generacijama ostavljali kosti na europskim bojištima s hrvatskom vojskom, a žene ostajale udvicama odgajajući nove generacije, moja mama je posljednji živi ženski potomak te obitelji, s direktnim korijenima u Hrvatskoj, pa ipak, unatoč svih nedaća, baš kao i Hrvatska, živi i prkosi vremenu.

U posljednje vrijeme iz njenog pamćenja se pomalo gube sve te slike njezina života, ali su ih mama i njezina mama, moja bakica, usadile u mene, pa to naslijeđe, tko sam, što sam i iz kojeg tla sam niknuo, pokreće i mene od rođenja do smrti.

Sretan rođendan mama! Tvoja australska obitelj ti želi da unatoč teških prilika kakve su te pratile od rane mladosti, i dalje nastaviš prkositi nedaćama i vremenu, baš kao i naša domovina Hrvatska. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code