USKRSNO SLAVLJE U SISAČKOJ KATEDRALI

USKRSNO SLAVLJE U SISAČKOJ KATEDRALI

2. travnja, 2018.

 

Biskup je progovorio o pročitanom Markovom evanđelju koje donosi događaj Kristova uskrsnuća. „Žene, Marija Magdalena, Marija Jakovljeva i Saloma, pošle su nakon što je prošla subota, prvog dana u tjednu u ranu zoru, na Isusov grob. Pitale su se tko će im maknuti grobni kamen, a kada su stigle našle su da je taj kamen već bio otkotrljan. Mogli bismo se pitati: koji je to kamen koji nama treba pomaknuti da nas dovede Isusu koji je uskrsnuo? Možda su to naše predrasude, naše racionalne promišljenosti, naša neosjetljivost za patnje drugih…

Napisao: Stjepan Vego

U ozračju vazmene radosti slavimo najveći blagdan naše kršćanske vjere: Uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista u kojem i mi imamo nadu našeg uskrsa! Naše čestitke da nam bude sretan Uskrs ne tiču se samo zemaljskog slavlja, za koje svima želimo da bude u radosti, zdravlju i zadovoljstvu, nego prije svega u punini da se ostvare naše nade te i u vječnosti budemo dionici uskrsne pobjede našega Gospodina“, poručio je okupljenima na početku svoje homilije sisački biskup Vlado Košić predvodeći svečano misno slavlje na svetkovinu Kristova uskrsnuća, 1. travnja, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, supsidijar preč. Milan Begić i vikar katedralne župe vlč. Vedran Pejak-Pašić, a služio je đakon Daniel Milan Jurić.

Marijino srce

U nastavku biskup je rekao kako je prva dionica uskrsne radosti bila je Blažena Djevica Marija, majka Gospodinova. „Ona je pratila Isusa na križnom putu, stajala pod njegovim križem kad je umirao, primila njegovo mrtvo tijelo u svoje krilo, ali čuvala je nadu u njegovu pobjedu te prva osjetila radost Uskrsa. Papa Franjo u knjizi ‘Božja muka – naša nada’ kaže o tome: ‘Bit će nam dobro ovaj tjedan razmišljati o radosti Marije, Isusove Majke. Kao što je njezina bol bila tako duboka da joj je probola dušu, tako je intimna i duboka bila i njezina radost, koja se širila na učenike. Prošavši kroz iskustvo smrti i uskrsnuća svoga Sina, u vjeri, kao najuzvišeniji izraz Božje ljubavi, Marijino je srce postalo izvorom mira, utjehe, nade i milosrđa. Sve osobine koje se Mariji pridijevaju proizlaze iz toga, iz njezina dioništva u Isusovu uskrsnuću. Od petka do nedjelje ujutro nije gubila nadu: razmatrali smo žalosnu Majku, ali istodobno Majku punu nade, Majku svih učenika, Majku Crkve i Majku nade. Zamolimo nju, tihu svjedokinju Isusove smrti i uskrsnuća, da nas uvede u uskrsnu radost. Papa nastavlja: ‘Ne može se doživjeti Uskrs bez ulaska u otajstvo. To nije intelektualna činjenica, to nije samo znanje, čitanje… To je nešto više, to je nešto mnogo više! Ući u otajstvo znači biti sposoban za čuđenje, za kontemplaciju; sposobnost slušati tišinu i slušati šapat niti zvonke šutnje u kojoj nam Bog govori…“, rekao je biskup te još podsjetio na Papine riječi koje govore o važnosti Marije i žena u događaju Kristova uskrsnuća.

Biskup je istaknuo i kako je zanimljivo da je naša, a možemo reći i općesvjetska, katolička uskrsna himna „Regina coeli, laetare – Kraljice neba, raduj se“. „Pjesma je to, najljepša uskrsna pjesma, koja govori o vjeri Crkve da je Marija bila prva koja je u srcu doživjela radost Isusova uskrsnuća i zato se radovala. Ona je bila dostojna nositi Spasitelja, a on je uskrsnuo kako je rekao, te se njoj Crkva utječe da moli Boga za nas, da i mi budemo dostojni Kristovih obećanja, te postignemo radosti vječnoga života. Marija kao majka i kao žena, osoba najtješnje povezana s Isusom našim Spasiteljem, koja je osjećala sve njegove muke, supatila zajedno s njim njegovu muku, ali i koja je stajala puna nade, nepokolebive nade, nade koju nije mogla slomiti ni njegova nepravedno podnesena smrt… Utecimo se Mariji, za koju je bl. Alojzije Stepinac rekao, da neće propasti nitko tko se u nju uzda i tko se njoj moli, jer ona će nas najbolje dovesti do otajstva uskrsnuća. Kadinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i naš metropolita, u svojoj uskrsnoj čestitci piše: ‘U vjeri Spasiteljeve Majke i vjeri Crkve radujemo se susretu s Uskrsnulim, kako bismo rasli u spoznaji i ljubavi te bili djelatni svjedoci nade uskrsnuća. Molimo Blaženu Djevicu da nas prati u prihvaćanju Božje Riječi i donošenju plodova Duha Svetoga, u kušnjama i trpljenjima na putu prema radostima vječnoga života’. Taj ženski, majčinski i Marijin osjećaj vjere neka nas prati u ovom uskrsnom slavlju i ovih vazmenih dana! Biti s Marijom zapravo i znači učiti od nje slijediti Isusa, našega Spasitelja, Gospodina koji je umro i uskrsnuo za nas. Biti s Marijom, voljeti ju i njoj se utjecati znači dijeliti istu onu njezinu vjeru i čvrstu nadu u Kristovu trajnu uskrsnu prisutnost u našim životima, u životima naših bližnjih u našim obiteljima, u našim župama, u našoj Biskupiji i u našoj Domovini. Kako može biti veće sreće negoli biti s našim uskrsnulim Gospodinom, s Isusom Kristom koji je pokazao i neprestano pokazuje najveću Božju ljubav prema nama?! Ništa nije i ne može biti veće od Božje ljubavi! A Bog u svojim obećanjima ne vara, zato povjerujmo u njegovu nazočnost, naklonu blizinu i neprestanu prisutnost i bit ćemo sigurni, pa navalile ne znam kakve nevolje na nas, na naše obitelji, na našu Domovinu! On je naš Spasitelj, on uskrsnuli Gospodin koji je Pobjednik nad svakim zlom. Zato ne bojmo se, zato radujmo se“, poručio je okupljenima biskup.

U vjernicima ispunjenoj katedrali slavlju su nazočili i predstavnici javnog i političkog života Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, a na kraju slavlja u ime katedralne župe biskupu je Uskrs čestitao preč. Karača.

Misno slavlje animirao je Katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković, po završetku slavlja biskup i svećenici susreli su se ispred katedrale s vjernicima u međusobnom čestitanju Uskrsa.

Vazmeneo bdjenje i katekumeni

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, na Veliku subotu 31. ožujka, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, liturgiju Vazmenog bdjenja u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, supsidijarom preč. Milanom Begićem i vikarom vlč. Vedranom Pejakom Pašićem, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić.

Na početku svečane liturgije biskup je pred katedralom blagoslovio oganj i upalio Uskrsnu svijeću koja je u svečanoj procesiji unesena u katedralu.

U homiliji obraćajući se okupljenima, a posebno katekumenima biskup je istaknuo kako se ove svete noći događa veliko i lijepo otajstvo, slavi se Kristovo uskrsnuće te ujedno sveto krštenje i sakramente uvođenja u vjeru primaju novokrštenici. „Čestitam na odluci da uđu u Crkvu Kristovu, čestitam na hodu za Isusom koji će noćas dobiti svoj pečat u primanju sakramenata krštenja, potvrde i svete Pričesti. Kao što su Židovi prešli iz egipatskog ropstva u obećanu zemlju slobode, tako i mi po krštenju prelazimo iz tame u svjetlo. To svjetlo je sam Gospodin Isus Krist. On nas obasjava, on rasvjetljuje ovu svetu noć, kako smo to na početku večerašnje službe Božje doživjeli u službi svjetla. Krist koji je uskrsnuo daje i nama novi život. O tome govori osobito Poslanica svetoga Pavla apostola Rimljanima. On kaže: ‘Braćo: Koji smo god kršteni u Krista Isusa, u smrt smo njegovu kršteni. Krštenjem smo dakle zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bî uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života. Ako smo doista s njime srasli po sličnosti smrti njegovoj, očito ćemo srasti i po sličnosti njegovu uskrsnuću’. Uranjanje ili polijevanje krsnom vodom potapa odnosno odnosi grešnog čovjeka, tamu iz našeg srca, mrak iz naše duše. A Duh Sveti koji se daje u tom znaku ispunja naše srce svojom božanskom ljubavlju, snagom da činimo dobro, vjernošću i ustrajnošću u hodu s Isusom. ‘Smatrajte sebe od sada mrtvima grijehu, a živima Bogu!’ i ja vam, dragi krštenici, to sada poručujem. Preporođenje i prosvjetljenje koje se događa u našim krštenicima, draga braćo i sestre koji smo već kršteni, dogodilo se u svima nama. Mi to ove svete noći želimo obnoviti, uz njih ćemo bolje doživjeti svoju milost vjere koju smo i mi dobili kada smo se krstili“.

U nastavku biskup je progovorio o pročitanom Markovom evanđelju koje donosi događaj Kristova uskrsnuća. „Žene, Marija Magdalena, Marija Jakovljeva i Saloma, pošle su nakon što je prošla subota, prvog dana u tjednu u ranu zoru, na Isusov grob. Pitale su se tko će im maknuti grobni kamen, a kada su stigle našle su da je taj kamen već bio otkotrljan. Mogli bismo se pitati: koji je to kamen koji nama treba pomaknuti da nas dovede Isusu koji je uskrsnuo? Možda su to naše predrasude, naše racionalne promišljenosti, naša neosjetljivost za patnje drugih… Što to treba otkotrljati s naših srdaca, što ih pritište i skriva nam Isusa? No, ta je prepreka sama bila uklonjena, žene se nisu morale mučiti da pomaknu ogroman kamen, ali morale su doći i tražiti Isusa… A onda iznenađenje: vide anđela i uplaše se. Veoma je lijepa poruka anđelova. Prvo im kaže: ‘Ne plašite se’! Koliko i mi nosimo strahova u svojoj duši, ono što nas može udaljiti od Boga! No poruka uskrsnuća je: ‘Ne bojte se!“, ustvrdio je biskup te još na kraju poručio katekumenima: „Vama, dragi katekumeni, želim da doista i budete ono što ove noći postajete: kršćani. ‘Ili jesi ili nisi!’, govorio je naš bl. Alojzije. Neka je svet ovaj dan i ova noć u našim srcima! Sretno vam uskrsnuće Kristovo! Neka to bude i naše uskrsnuće“.

Nakon homilije biskup je blagoslovio krsnu vodu te zatim krstio četrnaestero odraslih katekumena i podijelio sakrament svete potvrde dvadeset i jednom kandidatu.

Vazmeno bdjenje animirao je Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. moslavački - posavac
  #1 moslavački - posavac 25 travnja, 2018, 20:10

  Evo im prilike za popravak.
  Prvi svibanj, međunarodni Praznik rada.
  1. svibnja sv. Josip radnik, blagdan župe Galdovo, a ovog ljeta 50. jubilarni.
  To je ipak gradska župa, iako je pravo Galdovo preko Save prema Popovači uvijek bilo selo…

  Evo prilike svim gradskim ocima da se nađu na jednom mjestu svi zajedno i obilježe dva svetka u jednom danu.
  Zajedno ste jači.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Lujo
  #2 Lujo 8 travnja, 2018, 07:52

  Dragi veseljak, kaj slabo vidiš? U drugom redu s vidi umilna faca izaslanika srolje kričke, potom maloga Celjaka i Roksandićke. Kaj se Žinića tiče, on je na misi bil u novom sv. Ivanu Nepomuku u Glini, jer su vlaški osvajači staru crikvu zrušali.Kokošja kika ni bila v katedrali, jer je toranj nestabilan za tektonske promene. Puščaj darka partijskoga drkoša, nek farba jajca.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. zagorski veseljak
  #3 zagorski veseljak 6 travnja, 2018, 20:20

  A zakaj nema KIKIBANI na sliki.
  Kaj ju je netko zrezal ili pak ima cenzuru da se ne naslikava z biškupom…..ili se to nesme objavit…
  Il je Darko zafarbal jajca pa ju ne pušća iz svog gnezda…
  Opće nisam primetil do denes da nisu zlikali prvoga reda….Joj ljudi jeli to moguće…Pa sve se dešavle v središću mesta…
  A nema ni župana Ive…. je pa on je med svojim rodom v Marinom Brodu, koji se nasukal v reke Kupe..

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code