NIGDJE ONIH KOJI SE BAVE LJUDSKIM PRAVIMA

NIGDJE ONIH KOJI SE BAVE LJUDSKIM PRAVIMA

18. listopada, 2013.

 

Slike izloºba Centar za autizam5745

Izložba povodom 30 godina Centra za autizam 

 

Napisao: Janko Bučar

U prostorijama Hrvatske paneuropske unije (HPEU) u četvrtak, 10. listopada otvorena je izložba “Svjedočanstvo igre, učenja i života” kojom se na još jedan najljepši mogući način obilježila 30 godina Centra za autizam.

Izložbu zaista mnogo malih i mladih autora otvorili su prigodnim govorima  dr. Pavao Barišić, predsjednik HPEU-e, Nevenka Nekić, potpredsjednica HPEU -e,  Ivica Dokleja, ravnatelj Centra za autizam, dr. Vedrana Spajić-Vrkaš, profesorica na filozofskom fakultetu u Zagrebu, odsjek za zs pedagogiju,  Emil Robert Tanay, profesor na Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Ivana Ježić i Ljiljana Horvatić, likovne učiteljice i autorice izložbe iz Centra za autizam u Zagrebu.

U prigodnom programu sudjelovali su učenice i učenici Centra za autizam, koji su pokazali ne samo svojim  prekrasnim crtežima i slikama, već i pjesmom i plesom da mogu biti ravnopravni članovi bilo koje zajednice. Nažalost, na ovom otvaranju nije bilo nikoga od onih koji vode računa samo o sebi, a trebali bi voditi računa o općim interesima, a tu spadaju prije svega oni kojima je potrebna pomoć sa svih strana. I zato i ta divna dječica i ti divni ljudi, spomenuti i u ovom zapisu, kao i ostali nespomenuti zaslužuju punu pozornost svih nas.

Uz spomenute ni trag nije bilo onima koji se tako bučno, ponekad, ako ne i stalno veoma selektivno bave ljudskim pravima, koja su desetljećima pomagali zatirati ili sudjelovali u progonima.

U mnoštvu izloženih crteža i slika, moglo se zamijetiti sav talent  koji imaju te djevojčice i dječaci u slikarskoj tehnici, ritmu, smislu likovnog izričaja, idejama, bojama i motivima.

Emil Robert Tanay je u svome govoru zaključio da nije važno samo živjeti, već je važno i zašto živimo na ovome svijetu.

Na to su nas je najbolje podsjetila djela ovih mladih ljudi, zajedno s profesorom Tanayom, kao poticajnu misao za sve nas.

Nevenka Nekić je svojom toplinom i više nego vrsnim voditeljskim nastupom zaslužila uobičajeno samo pohvale, kao i svi oni koji su se našli na tom srdačnom, veselom i toplom susretu dobrih ljudi.

KOMPLEKSAN RAZVOJNI POREMEĆAJ

Izložba pruža priliku da osjetimo, prepoznamo i posvjedočimo poruke, osjećaje i doživljaje koje nam djeca upućuju preko svojih likovnih radova, nastalih u sklopu predmeta likovna kultura, razvoj likovne kreativnosti, odnosno likovna terapija. Likovni izričaj pokazuje se kao područje djelovanja koje otvara putove komunikacije, razvija vizualnu i estetsku kulturu, obrazuje putem umjetnosti, koje osvješćuje i ustali duševni, duhovni, obrazovni i spoznajni vid osobnog razvoja svake osobe, razvija kreativnost, pruža zadovoljstvo, smirenje, samopoštovanje, a donosi i priznanje uže i šire okoline – naglašeno je u izlaganjima svih govornika na ovoj svečanosti.

Nije zgorega upoznati čitateljstvo s ovim područjem zdravstvenih poteškoća.  Autizam je kompleksan razvojni poremećaj koji se javlja najčešće u ranom djetinjstvu, i traje cijeli život. Naglasak se pri rehabilitaciji stavlja na socijalizaciju, komunikaciju i edukaciju, uz uobičajene edukacijsko-rehabilitacijske postupke prilagođene individualnim osobitostima osoba s poremećajima iz autističnoga spektra i s intelektualnim teškoćama.

SOCIJALNE INTERAKCIJE

Centar za autizam jedina je specijalizirana ustanova u Hrvatskoj koja se bavi odgojem, obrazovanjem i rehabilitacijom djece, mladeži i odraslih osoba s autističnim poremećajem i intelektualnim teškoćama. Djelatnost obuhvaća programe odgoja i obrazovanja, njege, zaštite i rehabilitacije djece od predškolske dobi do kraja osnovnoškolskog uzrasta, te skrbi o životu odraslih osoba i osposobljava za zanimanje i rad.

Autizam se kao neurobiološki razvojni poremećaj mozga, javlja s teškoćama u socijalnim interakcijama,  verbalnoj i neverbalne komunikaciji, neuobičajeno ponašanje, ograničene aktivnosti i interesi te različite motoričke smetnje i stereotipije.

 Ova posebna izložba, odista vrijedna viđenja, može se razgledati do kraja listopada u radno vrijeme Hrvatske paneuropske unije (radnim danima) od 9 do 13 sati. T

J

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code