U SISKU PREDSTAVLJENA KNJIGA TIHOMIRA DUJMOVIĆA

U SISKU PREDSTAVLJENA KNJIGA TIHOMIRA DUJMOVIĆA

13. svibnja, 2017.

 

 

Predstavljanje knjige autora Tihomira Dujmovića „Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995“, održano je u četvrtak 11. svibnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Andrija Hebrang i autor, a izabrane tekstove čitao je glumac Vinko Kraljević. Uz brojne Siščane te predstavnike društvenog i političkog života predstavljanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

Novinar, televizijski voditelj i kolumnist Tihomir Dujmović u svojoj najnovijoj knjizi na jednom mjestu donosi preciznu statistiku s imenima i prezimenima svih novinara koji su pisali i stvarali za vrijeme NDH, te se bavi progonom koji su oni doživjeli nakon 1945. godine, a koji nije zabilježen u povijesti svjetskog novinarstva. U drugom dijelu knjige autor analizira novinarstvo tijekom Hrvatskog proljeća i donosi detalje progona nakon kraha proljeća. Treći dio autor je posvetio pogibiji novinara u Domovinskom ratu, kojih je samo u prva četiri mjeseca rata ubijeno 18.

Govoreći o knjizi prof. Hebrang je rekao kako Dujmović njome pokazuje da je jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji razotkriva komunističku vlast koja je uklanjala neistomišljenike, a i danas ima brojne sljedbenike „Današnji mediji u Hrvatskoj izniknuli su na sječi jedne generacije novinara koji su morali umrijeti da bi Jugoslavija i komunizam živjeli. U hrvatskim medijima lijevo-liberalni pokret stopio se s onima koji ne vole Hrvatsku državu te tako zajedno dominiraju našom medijskom scenom“, rekao je Hebrang te za primjer dao napade na predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović. „Kao primjer dominacije komunističkih kadrova u hrvatskim medijima moram posebno istaknuti bivše ravnatelje Hrvatske televizije. To su: Mirko Galić, Vanja Sutlić i Goran Radman, za kojega znamo da je za vrijeme Jugoslavije bio posljednji izvršni sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Hrvatski mediji pod paskom takvih osoba zatajili su najveći dio istine iz razdoblja komunizma. Prikrivanjem te istine mi do danas ne znamo koliko je pokojnika skriveno pod zemljom koje su komunisti pobili nakon Drugog svjetskog rata 1945. godine“.

Autor Tihomir Dujmović rekao je da je poticaj za ovu knjigu dobio od pokojnog novinara Josipa Grbelje i njegove knjige „Uništeni naraštaj – tragična sudbina novinara NDH“, a koja je u skraćenom obliku sastavni dio ove njegove nove knjige. „Po završetku Drugog svjetskog rata komunisti su evidentirali 330 novinara koji su pisali u vrijeme tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća u hrvatskim medijima. Od njih 330 evidentiranih, 38 je ubijeno, 101 dobio je trajnu zabranu pisanja, a 131 pobjegao je u inozemstvo, među kojima i Vinko Nikolić. Njih 45 je promijenilo profesiju, ali su bili stalno izvrgnuti pritiscima Udbe tako da su mnogima uništeni životi i oni su završili u alkoholizmu. Samo 27 novinara je dobilo licencu za rad. To znači da je čak 90 posto hrvatskih novinara nakon Drugog svjetskog rata likvidirano, protjerano, izgnano ili pobjeglo pred pomahnitalom komunističkom vlasti. U Hrvatskoj je 1945. ubijeno više novinara nego u Njemačkoj, Italiji i Japanu zajedno“, rekao je Dujmović. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code